Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

50 milliárdos beruházást indít el a Nestlé

Közel 50 milliárd forint értékű beruházás veszi kezdetét a Nestlé Hungária büki gyártóközpontjában, ami a világ több mint 50 országát látja el állateledellel. A beruházás 160 új munkahelyet teremt majd a térségben, ez az ország egyik legnagyobb élelmiszeripari beruházása.

A 2010 és 2019 között több lépcsőben végrehajtott kapacitásbővítések hatására több mint 500 új munkahelyet teremtett Bükön a Nestlé Hungária, sőt 50 robot is dolgozik a gyártóközpontban. Összesen eddig 43 milliárd forintot fektettek a büki központba, aminek eredményeként ez a gyár lett az egyik legnagyobb és legjelentősebb állateledel gyár Európában, írja a Nestlé sajtóközleménye. A termelés 85 százalékát exportálják, így a Nestlé Purina az elmúlt 10 évben több mint 400 milliárd forint értékű állateledelt juttatott el Bükről a világ 50-nél is több országának piacaira. A legutóbbi, alig három évvel ezelőtti büki Nestlé beruházás során, a mintegy 20 milliárd forintból felépített új üzemmel Magyarország lett a Nestlé állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja.

A Nestlé Purina gyártóközpont Bükön / Fotó: Nestlé Hungária

A mostani 50 milliárd forintos beruházása nemcsak a Nestlé Hungária eddigi legnagyobb beruházása, de a hazai élelmiszeripari beruházások közül is kiemelkedő Noszek Péter ügyvezető igazgató szerint.

A hazai modern piacgazdaság élelmiszer-feldolgozóiparának legnagyobb beruházásával a büki állateledel gyár kapacitása újabb 30 százalékkal nő, ezáltal az egység nem csupán a globális cégcsoporton belül erősíti tovább pozícióját, hanem nemzetgazdasági hozzájárulása is emelkedni fog.

A bővítést követően a büki gyár kapacitása a napi 5 millió termék előállítását is meghaladhatja, így naponta több mint 70 kamion mennyiségű állateledel kelhet útnak Európa szinte minden országába, Észak-Afrikába, a Közel- és Távol-Keletre, Ausztráliába és Új-Zélandra.

A most induló fejlesztésnek köszönhetően 160 új munkahely jön létre és 33 ezer négyzetméternyi új épülettel bővül az üzem, amivel a büki állateledel gyár a nyugat-magyarországi régió egyik legnagyobb termelőegységévé is válik.

A több mint 150 éves Nestlé három gyárban (Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön), valamint budapesti központjában összesen 2400 embert foglalkoztat, közel 30 éve van jelen Magyarországon. Az új beruházással együtt összesen 150 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be itthon.

A Nestlé sajtóközleménye alapján az új fejlesztéssel az ország legnagyobb élelmiszeripari beruházásáról indul meg; a Forbes legutóbb áprilisban állította össze a legnagyobb hazai beruházások listáját. A Nestlé mostani beruházása ez alapján is kiemelkedő jelentőségű, az egyetlen hasonló méretű élelmiszeripari befektetés a China BBCA Grouphoz köthető: 40 milliárd forintból építenek citromsavgyárat Szolnokon.

Borítókép: Nestlé Hungária

Oszd meg!