Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 startup, ami megmentheti az óceánokat (és minket)

Mire van szükségük az óceánoknak? Megoldásokra. Az Ocean Solutions Accelerator program ezért kiválasztotta a legígéretesebbeket a világ azon startupjai közül, amelyek a témával foglalkoznak. Szeptemberre kész megoldásokat várhatunk tőlük.

Az óceánok védelme azért nagyon fontos, mert ezek termelik a világ oxigénellátásának felét, és mintegy 3,5 milliárd ember elsődleges élelmiszerforrásaként is szolgálnak. Befolyásolják a Föld légkörét, egyben a bolygó legnagyobb ökoszisztémái elképesztő biodiverzitással. Sajnos azonban a tengeri közlekedés okozta szennyezés, a túlzott halászat, a tengerbe ömlő káros anyagok miatt a vizeink tisztasága és élőviláguk egészsége hosszú ideje komoly veszélyben vannak.

A témában jártas nonprofit Sustainable Ocean Alliance most öt kezdő vállalkozást választott ki, hogy vezetőik San Fransiscóban tölthessék a nyarat, és óceánszakértőktől, tengerkutatóktól, vállalkozóktól és befektetőktől kapjanak tanácsokat. Amit itt a nyár alatt megtanulnak, a szeptemberi 11-i Óceáni Megoldások Gálán kell majd prezentálniuk a Kaliforniai Tudományegyetemen. Íme tehát a legígéretesebbek.

1. Loliware

A New York-i székhelyű startup a világ első „bioműanyag” cége, és célja, hogy leváltsa az egyszer használatos műanyagokat az extrém könnyen komposztálható, ehető anyagokra, amelyek tengeri hínárból készülnek. Ezek íze egyébként állítólag olyan, mint a gyümölcsös gumicukoré.

2. BlockCycle

Az ausztrál ötlet a blockchain segítségével teremtene a műanyag hulladékokból értéket, illetve piacot szerezne a hulladékoknak.

3. SafetyNet Technologies

Ez a brit csapat csökkentené az ipari halászat járulékos mellékhatásait, mégpedig felhasználóbarát elektromechanikus kütyük segítségével. Így:

4. CalWave Power Technologies

Egy második generációs átalakítót tervez ez a kaliforniai vállalkozás, amely segítségével az óceánok hullámaiból nyerhetünk majd energiát. Ők egyébként az amerikai Forbes 2016-os 30 Under 30 listáján is szerepeltek addigi sikereikkel.

5. Etac Inc.

A mexikóiak pedig vállalkozásoknak (egyelőre Mexikóban és Kanadában) spórolnának azzal, hogy az általuk termelt káros hulladékot, mondjuk az olajmaradványokat és a szennyvizet nanotechnológia segítségével olyan környezetbarátabb anyaggá alakítja, amely megfelel a nemzetközi előírásoknak.

Gáz van, de nincs minden veszve – 12 elgondolkoztató szám a földi klímáról

Oszd meg!