Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

480 forintban maximalizálja a kormány a benzin és a gázolaj árát

A rendelkezés november 15-én lép érvénybe.

480 forintos felső határt szab meg a kormány a benzin és a gázolaj literenkénti áraként. A rendelkezést Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón. A döntést 3 hónap elteltével vizsgálják majd felül.

A tájékoztatón Gulyás Gergely a rezsiárak kapcsán elmondta, Európában energiaválság van, a földgáz ára egy év alatt 400 százalékkal nőtt átlagosan, ami felfelé tolta a villamos energia árát is, ez 100 százalékkal nőtt egy év alatt. Magyarországon kívül minden európai országban nőtt a rezsi ára, a kormány viszont továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentett árak mellett, a nem tervez változtatást ezzel kapcsolatban.

A benzinárak kapcsán a kormány

úgy döntött, hogy november 15-től a benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső árban rögzíti. Ez azt jelenti, ennél olcsóbb lehet az áruk, de drágább nem.

Nem jósolható meg egyelőre a 4. hullám tetőzése

Gulyás Gergely a legfrissebb járványügyi adatokról is beszélt. Összesen 13 ezer híján 6 millió ember kapta meg az első oltást. Tegnap 8394 új fertőzöttet regisztráltak, 132 beteg hunyt el.

Gulyás szerint az eddigi hullámok és a mostani között az a különbség, hogy ezúttal „van fegyver a vírus ellen, ez a fegyver pedig az oltás”. Azok között, akik oltást kapnak, a miniszter elmondása alapján 100 emberből 1 betegszik meg.

Az oltások hatékonysága 6 hónap után csökkenni kezd, 7-8 hónap után radikálisan csökken. Emiatt a kormány mindenkinek javasolja a 3., megerősítő oltás felvételét, hogy fennmaradjon a védettség.

101 oltóponton lehet bejelentkezés nélkül felvenni oltást november 22-től.

Általánosan kötelező oltás Magyarországon nem lesz, de a munkáltatók dönthetnek a munkavállalók oltásairól. A miniszterelnökség alá tartozó területi járásoknál el fogják rendelni a kötelező oltást. Az egészségügy átoltottsága “nagyon jó”, van, ahol 100 százalék.

Nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor következik be a 4. hullám csúcsát, a prognózisok nagyban eltérnek, a miniszter szerint az biztos, hogy minél többen oltatják be magukat, annál gyorsabban leszünk túl a mostani hullámon. Egy esetleges 5. hullám esetén az lesz érdemben védett, aki a 3. oltást is megkapta.

Oszd meg!