Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

400 millió forintos ösztöndíjat indít a Wizz Air-vezér azoknak, akik Londonban akarnak tanulni

A Wizz Air vezérigazgatójáról elnevezett Váradi-ösztöndíjat indít a University of London távoktatási programjaira – közölte a Forbesszal az angliai egyetem.

A Váradi-ösztöndíj alapítójaként a University of London közel 100 hallgatójának tanulmányaihoz kíván hozzájárulni a világ minden tájáról, különös tekintettel a közép- és kelet-európai diákokra – áll az indoklásukban.

Ezekre a képzésekre a világ bármely pontjáról be lehet iratkozni, az ösztöndíjak különösen fontosak a jelenlegi helyzetben, COVID-19 világjárvány miatt bevezetett utazási korlátozások fényében.

„Hiszem, hogy a közép- és kelet-európai tehetségek oktatásának támogatása sokszorosan megtérülő befektetés, amely megváltoztathatja a hallgatók életét és a következő generációk jövőjét” – mondta el Váradi József az ösztöndíj megalapításáról.

A Forbes kérdésére a Wizz Air kommunikációs partnere megerősítette, hogy Váradi a magánvagyonából biztosítja a tanulóknak az ösztöndíjkeretet. A Wizz Air alapító-vezérigazgatója a legfrissebb Forbes milliárdos listán is szerepelt 46. leggazdagabb magyarként 32,6 milliárd forintos vagyonával. Azt ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy Váradi vagyonának jelentős részét a Wizz Air-részvények teszik ki, melyeket december közepi árfolyamon kalkuláltunk. Azóta a koronavírus miatt a légitársaság árfolyama nagyot esett és szinte az összes járatát törölte.

Váradi József a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen – a mai Budapesti Corvinus Egyetemen – szerzett diploma után 2014-ben végezte el a University of London jogi mesterképzését (LLM) nemzetközi üzleti szakjogász szakirányon.

Az üzletember a Wizz Air alapítója, és 2003 óta a légitársaság vezérigazgatója. Korábban tíz éven át a Procter & Gamble-nél töltött be különböző vezetői pozíciókat. 2018-ban elnyerte a Közép- és Kelet-Európa legjobb vezérigazgatójának járó kitüntetést a térség légi közlekedésének kiválóságait elismerő CEESAR-díjátadón, és ugyanebben az évben ő képviselte Magyarországot az EY Az Év Üzletembere versenyben.

A University of London 2017-18-as felmerése során kiderült, hogy a képzésekre nem beiratkozó, illetve tanulmányaikat be nem fejező hallgatók 33 százaléka képtelen volt előteremteni a tandíjat, 42 százaléka pedig nem tudta finanszírozni a képzés költségeit. Az egyetem volt hallgatóinak és támogatóinak köszönhetően világszerte számos diák jut olyan lehetőségekhez, amelyek máskülönben nem lettek volna elérhetők számukra, így esélyt kapnak rá, hogy fiatal vezetőként formálják világunk jövőjét.

„Az oktatásnak mindenki előtt nyitva kell állnia, aki részt akar venni benne – függetlenül az anyagi helyzetétől. Az ilyen ösztöndíjak lehetővé teszik, hogy hallgatóink a világ minden tájáról, bármilyen körülmények közül érkezzenek is, javíthassanak életkörülményeiken és hozzájáruljanak közösségeik építéséhez” – jelentette ki Mary Stiasny professzor, a University of London nemzetközi ügyekért felelős alkancellárja és igazgatója.

A Váradi-ösztöndíj összhangban áll a University of London alapításakor kitűzött küldetéssel, az oktatáshoz való hozzáférés bővítésével és a nemzetközi együttműködés erősítésével. Az egyetem 1858-ban először indított távoktatási programot a világon, 1868-ban pedig első brit egyetemként indított képzéseket női hallgatók számára.

„Noha világunk számos gazdasági kihívással, politikai feszültséggel és globális egyenlőtlenséggel néz szembe, nincs kétségem afelől, hogy a University of London padsoraiból kikerülő hallgatók világszerte hozzájárulnak a társadalmi fejlődéshez, és azt a nézetet képviselik, hogy a tolerancia és a kölcsönös tisztelet jelenti az alapot egy harmonikusabb és egyenlőbb világ felépítéséhez” – mondta el Wendy Thomson professzor, a University of London alkancellárja.

Oszd meg!

"A szabadság hajlandóság arra, hogy másokért felelősséget vállaljunk."

Friedrich Nietzsche, filozófus