Üzlet

300 millió dolláros kárt okozott a zsarolóvírus egyetlen cégnek

Forbes
2017. augusztus 21. 2 perc olvasás

Az A.P. Moller-Maersk, a világ legnagyobb hajós konténerszállító cége több száz millió amerikai dollárt bukott a NotPetya nevű zsarolóvírus miatt még júniusban. Negyedéves jelentésük szerint 200 és 300 millió dollár közé (51-76 milliárd forint) teszik a veszteségeket, ahogy ők fogalmaznak “jelentős üzemszünet” miatt. A cégnek kritikus rendszereket kellett lekapcsolnia a zsarolóvírus fertőzése miatt.

A cég igyekszik megnyugtatni ügyfeleit, hogy csak a konténerekkel kapcsolatos üzletágat érintette a zavar, kilencből hat ág normálisan működik; a hajók felett pedig végig megvolt a kontroll, a személyzet is biztonságban volt. Le kellett viszont kapcsolni APM Terminaljaikat, amikkel a kikötőkben kezelik az üzletet, illetve Damco nevű rendszerüket, amivel az ellátási láncot működtetik.

A NotPetya vagy más néven ExPetr nevű zsarolóvírus több száz céget érintett világszerte: a WannaCrynál is durvább vírus az NSA egyik kiszivárgott fegyverét, az EternalBlue-t használta terjedésre. Az A.P. Moller-Maersket Ukrán partnere, a pénzügyi szoftvereket szállító MeDoc fertőzte meg: a szoftvercég frissítési rendszerét hekkelték meg, így jutott be a fertőzés az áldozatokhoz, ahol aztán a Windows két hibáját kihasználva már a belső hálózaton terjedt.

A cég a július eleji támadás után 24 óra alatt elkezdte a helyreállítást, és a teljes leállás helyett két nappal később már üzemeltetni tudtak bizonyos rendszereket. Számításaik szerint még a zsarolóvírussal okozott kárral együtt is nagyobb profitot érnek majd el, mint 2016-ban.

A Merck nevű gyógyszeripari cég szintén veszteségeket köszönhet a zsarolóvírusnak, a támadás világszerte érintette a gyártást, a kutatást és az eladásokat is. A gyártás a mai napig nem működik teljes kapacitással.