Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

30 milliós hiteltől szenvedett, most havonta keres ennyit online oktatással

Phil Ebiner mindössze 22 éves volt, amikor feltöltötte első oktatóvideóját a Udemyre. Most 30, és az idei évre egymillió dolláros bevétellel számol.

Miután tavaly félmillió dollárt keresett a Udemy oktatási platformon keresztül, idén év elején épp egy szünetre készült, hogy otthon legyen harmadik gyermeke érkezésekor. Aztán beütött a világjárvány, és ahogy mondja, segíteni akart az embereknek.

Phil Ebiner március közepén kezdte ingyen adni egyes online fotókurzusait, és azonnal berobbant. Néhány napon belül 3,5 millió regisztráló jött be hozzá, különösen a fotó- és videószerkesztő előadásai után érdeklődtek. A feliratkozások hólabdaként gyarapodtak, beleértve a fizetős hallgatókat. Bevételei abban a hónapban elérték a 92 ezer dollárt, azaz keresete háromszorosa volt a 2019. márciusinak. Április, a legjobb hónapja, 109 ezer dollárt hozott, a május 102 ezret. Ha ez így megy tovább, Ebiner több mint egymillió dolláros éves bevételt várhat idén a Udemytől – írja a Forbes.com.

A harmincéves srác teljesítménye nem egyedülálló, legalábbis a tekintetben, hogy az Udemy instruktorai körében gyakori a hatszámjegyű éves kereset dollárban. Annak ellenére nagy az érdeklődés az online kurzusok iránt, hogy azok nem adnak képesítést, és nem számolhatók el kreditként egyetemeken. A webhallgatók mégis lelkesek, ezt a kurzusok értékelései és a visszajelzések is mutatják – az általuk legmagasabbra csillagozott előadók az oldal sztárjai, mint amilyen Ebiner is.

Kurzusai zöme 200 dollárért nézhető meg, de bekerült a platform akciós csomagjába, amely árazó algoritmusok segítségével törekszik a lehető legtöbb feliratkozó elérésére. Ez azt jelenti, hogy Indiában a vásárlók átlagosan összesen 6 dollárért kapják meg ugyanezt a szolgáltatást.

Az, hogy a bevételből mennyi az oldalé és mennyi a tartalomgyártóé, függ attól, honnan érkezett az adott vásárló. Ha a Udemy oldalán böngészve talált rá, akkor az előadó a bevétel felét kapja.

Legnépszerűbb kurzusa, a Photography Master Class 22 órás, összesen 343 rövid videóból áll, és témáját tekintve nagyjából mindent lefed a zársebességtől a nyomtatásig. Feladatok is vannak benne, például egy tárgy lefényképezése három különböző kompozíciós stílusban. A hallgatók feltöltik képeiket és kommentelik egymásét, kérdéseket tesznek fel a kurzus oldalán, és hozzáférést kapnak egy zárt Facebook-csoporthoz is, ahol Ebiner rendszeresen fotós kihívásokat hirdet, és heti egyszer egyórás élő előadást tart.

Emailezésre és facebookos feladatokra ma már segítséget is igénybe vesz, és az olyan területeken, amihez nem ért, például a személyes pénzügyei és a Kickstarter-kampányok, együttműködik másokkal. A négy nyelven beszélő, Európában élő Viola Ankának például 17 dolláros órabért fizet azért, hogy a kurzusok résztvevőinek kommentjeit megválaszolja. Két korábbi egyetemi társa egy kurzus elkészítésében is részt vett, és szükség esetén helyettesítették őt a Facebook Live videókban.

A jackpot

A srác csupán 22 éves volt, amikor 2012-ben feltöltötte az oldalra első kurzusát, a Final Cut Pro videószerkesztő programot oktatta rajta. Közben lediplomázott videókészítésből, szabadúszó esküvői fotósként dolgozott, és két állást is vállalt iskolák marketing- és instrukciós célú videók készítésére.

„Százezer dolláros diákhitel tartozásom volt. Utáltam másoknak dolgozni, és folyamatosan azon járt az eszem, hogyan csinálhatnám meg a saját üzletemet” – mondta az amerikai Forbesnak.

Aztán előadásai iránt egyszer csak elkezdett nőni az érdeklődés, ennek hatására feltöltött még párat, és ahogy ezek is sikeresek lettek, azt mondja, őrült módon kezdett el még több és több anyagot gyártani. Mostanáig 116 kurzusig jutott el, és ezekre összesen 1,9 millió felhasználó iratkozott fel.

Habár a bolt pörög, Ebinernek az apaszabadság nem jött össze, napja nagy részét az emailezés viszi el. Június végén tervez visszatérni heti 15-20 órás munkahetekre, addig is előre rögzíti újabb kurzusait kaliforniai otthonában Canon DSLR kamerájával, háromezer dolláros külső mikrofonjával, és aztán maga vágja meg ezeket 2012-es iMacjén. Március óta három új anyagot töltött fel, köztük egy arab nyelvűt, egy arab előadóval együttműködésben. Miközben három gyermekével sétál egy júniusi kora reggelen, sikeréről a Forbesnak azt mondja: „Az elejétől kezdve azt érzem, hogy megütöttem a jackpotot”.

Nyitókép: screenshot Phil Ebiner kurzusából / Forbes.com

Oszd meg!

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója