Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

2,7 milliárdot költenek rá: így fog kinézni a CEU új kampusza Bécsben

Most 8,5 millió euróból (2,7 milliárd forint) újítanak fel egy épületet, de gondolkoznak a hosszabb távú megoldásokon is – a város és az osztrák kormány is támogatja őket ebben. Miközben az európai politikai színtéren is komoly téma lett az egyetem Budapesten tartása, a CEU sokat áldoz rá, hogy berendezkedjen Bécsben. 

A Közép-európai Egyetem (CEU) bejelentte, hogy új kampuszt nyit Bécs 10. kerületében, Favoritenben. Mint a Forbes.hu-hoz eljutatott közleményben kiemelték, ez a város “multikulturális kerülete”, azon belül is az “egyik legsokszínűbb részének szívében”, a Quellenstrasse 51-es szám alatt nyit majd meg az egyetem új épülete.

Egy ambiciózus, több millió eurós átépítési projekt lezárultával egy 6 emeletes épület várja majd a CEU új diákjait 2019 őszén. A felújítás során egy közös munkát és tanulást elősegítő teret alakítanak ki az épületben. Közel 20 000 négyzetméteres területen lesz a CEU Vienna otthona, ami diákok, oktatók és dolgozók közössége a világ egyik legjelentősebb egyetemi városában.

“Köszönettel tartozunk a támogatásért Michael Ludwig bécsi polgármesternek, Michael Häupl korábbi polgármesternek, Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, és Heinz Faßmann oktatási miniszternek, és mindazoknak, akik elkötelezettek az akadémiai szabadság mellett. Bécsi jelenlétünk lehetőséget ad arra, hogy egy nagyszerű város pezsgő kulturális életének részeseként növekedjünk tovább” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

quellenstrasse-renderings-1_32498993177_o quellenstrasse-renderings-2_47440830951_o quellenstrasse-renderings-3_32498993087_o quellenstrasse-renderings-4_40474904213_o
<
>
A CEU új, bécsi kampusza (látványtervek)

“Az új kampusz nemcsak a CEU világszínvonalú oktatási és kutatási tevékenységének folytatását biztosítja, hanem lehetőséget nyújt új együttműködésekre, egyetemi partnerségekre és gyakornoki programokra bécsi és távolabbi szomszédainkkal.” – mondta Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese.

A Quellenstrassén lévő kampusz 2025-ig szolgál a CEU átmeneti otthonaként. Hogy 2025 utánra egy végleges otthont találjon az egyetemnek, a CEU eredményes egyeztetéseket folytat Bécs városával arról, hogyan lehetne a Steinhof területén található épületeket az egyetem és a környékbeliek számára előnyös módon átalakítani.

 

Mi történik és miért?

Mivel a magyar parlament által elfogadott Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat, az egyetem 2018 decemberében bejelentette, hogy minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A 2019-es tanév átmeneti év lesz: az új diákok a bécsi kampuszon és Budapesten is tanulnak majd, míg a tanulmányaikat már megkezdett diákok Budapesten fejezik be képzésüket. A 2020-as tanévben több diák, oktató és munkavállaló tartózkodik majd Bécsben. A CEU célja, hogy a folyamat végén két kampusszal rendelkezve, két helyszínen folytasson világszínvonalú kutatási és oktatási tevékenységet, és a CEU InnovationsLab inkubátorházának segítségével az innovációt is támogassa mindkét városban.

Az európai parlamenti választások előtti politikai adok-kapok fontos témája lett a CEU, a jobbközép európai pártcsaládból, az Európai Néppártból (EPP) végül csak felfüggesztett (és nem kizárt) magyar kormánypárt, a Fidesz ígéretet tett rá, hogy nem gördít akadályokat a CEU budapesti működése elé, amennyiben az együttműködik a Müncheni Műszaki Egyetemmel. Utóbbit az a Manfred Weber javasolta, aki az EPP vezetőjeként és csúcsjelöltjeként igyekezett elsimítani az ügyet, ami miatt sokat támadták Orbán Viktor kormányfőt, mondván a CEU kikényszerített távozása a tudomány szabadságának korlátozása, ami sérti az EPP alapértékeit. A CEU erre reagálva közölte: jogi garanciákra és nem ígéretekre van szüksége.

Mennyibe fog kerülni?

A kétfázisú felújítási projekt első fázisának becsült költsége 8,5 millió euró, amely nem tartalmazza az audiovizuális technológia és a bútorok árát, valamint a tervezési és konzultációs díjakat. A második fázisra a CEU még nem írt alá szerződést.

Mi lesz ott?

A CEU oktatói, munkavállalói és diákjai is részt vettek az új kampusz követelményeinek kialakításában. Hozzájárulásuk nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy az új helyszín megfelelően tudja támogatni a CEU oktatási és kutatási ambícióit.

Az első fázisban a CEU három, összesen közel 12 000 négyzetméter alapterületű szintre költözik be, ahol az alábbiak várják majd az egyetem közösségét:

  • 24 tanterem és 3 számítógépes labor. A tantermeket okoskijelzőkkel és a ClickShare megoldással szerelikfel, a technológia lehetővé teszi majd a két kampusz közötti kommunikációt.
  • Könyvtár: 1200 négyzetméter alapterületű könyvtár 150 székkel, amit a második fázis során tovább bővítenek majd. Számítógépes munkaállomások, közös munkához kialakított termek kijelzőkkel, automatikus könyvkölcsönző rendszer és fénymásolók.
    200 fős auditórium
  • Kávézó, amely a Budapesten már működő kávézóhoz hasonlóan nem csak frissítőket kínál, hanem tanuló- és közösségi térként is funkcionál.
  • Közösségi terek: nagy közösségi konyha, coworking terület, tanulósarkok és tárgyalótermek.

A 2020-21-es tanévre tervezett második fázis során fejezik be a quellenstrassei épület átalakítását: 2020 szeptemberére további 8000 négyzetméter áll majd a körülbelül 1500 fős hallgatói közösség, köztük a bécsi CEU első alapképzésében részt vevő diákjainak rendelkezésére.

Oszd meg!