Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

256 millió dolláros gyomrost adott a Netflix az Apple-nek

A Netflix elérhetetlenné tette az előfizetést az Apple saját online áruházában, ezzel évi 256 millió dollártól fosztva meg az almás céget – írja a Business Insider.

Az iOS-es eszközök felhasználói persze a továbbiakban is használhatják a Netflixet, épp csak annak hivatalos oldalán kell előfizetniük, az iTuneson ez már nem megoldható. Mindez csak azokat a felhasználókat érinti, akik most fizetnének elő a Netflixre, esetleg szüneteltették a fiókjukat, de szeretnék ismét aktiválni azt – azok, akik anno az iTuneson fizettek elő és most is aktív fiókkal rendelkeznek, továbbra is az Apple boltján keresztül rendezik a számlát.

Hogy ez mégis miért jó a Netflixnek?

Nos, egyrészt mert a saját felületükre irányíthatják a felhasználókat, másrészt pedig így nem kell 15 százalékos részesedést fizetniük az Apple-nek, márpedig ez minden egyes iTunes-os tranzakció esetén áll. Becslések szerint a Netflix tavaly 256 millió dollárt fizetett így az Apple-nek, mivel pedig a streaming szolgáltatóé a legdinamikusabban növekvő alkalmazás az almás cég portfóliójában, idén ez az összeg minden bizonnyal még több lett volna.

Nem a Netflix az első olyan cég, aminek elege lett az Apple és a Google politikájából.

Mindkét cég 30 százalékot tesz zsebre a fizetős appok és szolgáltatások után, ez a szoftver második évében 15 százalékra mérséklődik, de hát még így is szép summa. Emiatt van, hogy az Amazon Kindle alkalmazásában nem lehet könyveket venni, vagy hogy a tavalyi év legmeghatározóbb videojátkává vált Fortnite androidos változata csak a fejlesztőcég saját oldalán érhető el, Google Playen nem.

Oszd meg!