Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

2020 a lakáspiacon: megtörtént, amit nagyon sokan vártak

Alapvető változásokat hozott az idei év a lakáspiacon és nem csak a járványhatás miatt – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a legfontosabb idei fejleményeket, az eladási árakat is bemutatja.

Hullámvasútra került idén a lakáspiac: már 2019-ben, jóval a koronavírus-járvány előtt lefékezett, a járványhatás pedig csak rátett még egy lapáttal.

Az ingatlan.com adatai szerint 2020-ban a fővárosban a járvány előtti szinthez képest az átlagos eladási négyzetméterárak 5,8 százalékkal csökkentek. A kisebb városokban 6,4 százalékkal kerültek lejjebb. A megyeszékhelyek kis mértékben drágultak.

2020 a trendfordulók éve volt a lakáspiacon. A külföldi turisták eltűnése miatt Budapest belső kerületeiben leállt a rövid távú lakáskiadás, ami lejtőre küldte az albérletárakat. Mondhatni, az Airbnb-hatás 2020-ban nagyon mást jelent, mint jelentett 2019-ben (amikor éppen hogy felfele hajtotta az árakat).

Ősz végére pedig már országos trenddé vált a bérleti díjak csökkenése. A befektetési célú lakásvásárlóknak csökkent a hozam, újabb ingatlan vásárlása számukra már nem volt jó üzlet, ezért

idén a saját célra vásárló vevők uralták a lakáspiac keresleti oldalát.

A lendület márciusban tört derékba, az első hullám heteiben 40-50 százalékkal esett vissza a kereslet. Őszre visszakúszott, azonban a 2021-re bejelentett lakástámogatások miatt újra a kivárás jellemzi a piacot.

Így alakultak az árak

Az ingatlan.com adatai szerint az idei árcsökkenés majdnem minden településméretre jellemző volt. Akik idén adták el a fővárosi lakásaikat, azok a járvány magyarországi megjelenése előtt, februárban négyzetméterenként átlagosan 722 ezer forintos árat kaptak, akik pedig decemberben, azok 681 ezer forintot. Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján 6 százalékkal ment lejjebb az magánszemélyek által eladott lakások négyzetméterára egy év alatt.

Egyedüli kivételnek a megyei jogú városok számítanak, ahol 4,2 százalékkal 379 ezer forintra nőttek az átlagos eladási négyzetméterárak

Még bizonytalan, hogy meddig tartja sakkban a lakáspiacot a járványhatás, de extrém ingadozások nem várhatók. A lakáspiacon jelen van egy alapvető stabilitás, még nehezebb gazdasági helyzetben is lesznek háztartások, amelyek eladni és vásárolni szeretnének. Várhatóan az állami lakásprogram új elemei, a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a csokos lakások illetékmentessége mellett a 3 milliós lakásfelújítási támogatás segítheti majd az élénkülést, 2021-re az adásvételek számának növekedését jelezte elő az ingatlan.com.

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!