Generációkon átívelő üzletek – amit elvett a XX. század, visszaadják az utódok

Sok olyan történet került a februári lapba, ami részben arról szól, hogy a XX. század viharai és a szocializmus hogyan akasztotta meg virágzó családi cégek és ágazati integrációk létrejöttét – a történelem miatt elvesztegetett évtizedek lemaradását az utódok igyekeznek pótolni. Mindenki más stratégiával.

Bővebben

2017 legnagyobb európai vállalatai: Shell, Allianz, Nestlé, Gazprom

A legnagyobb európai vállalat kevesebb árbevétel mellett dupla profitot termelt.

Romló értékesítési adatok mellett megduplázta tavalyelőtti profitját a Royal Dutch Shell, és ezzel egyenesen az európai lista élén találta magát. Ezzel az amerikai Forbes másik, „Global 2000”-es listájára is felkerült. A Shell 2016-ban 234 milliárd dollár árbevételt, 4,6 milliárd profitot, 411 milliárd dollárnyi mérlegfőösszeget tudott felmutatni, összességében ezzel 228 milliárd dollárt ér a cég (ennyi a piaci kapitalizáció). 2016-ban az ötvenedik legnagyobb vállalat volt a világon, jelenleg a huszadik.

Az európai lista első 25 helyén a németek dominálnak: az Allianz például a második, globálisan a 21. helyen áll. A biztosítási cég 2016-os számai: 115 milliárd dollár árbevétel; 7,6 milliárd dollár profit, 935 milliárd dollár a mérlegfőösszeg és 83 milliárd dollárnyi piaci érték (piaci kapitalizáció).

A francia BNP Paribas a harmadik legnagyobb európai vállalat (tavaly a negyedik volt), 74 milliárd dolláros árbevétel, 8,3 milliárd dollár profit, 2,2 milliárd dollár a mérlegfőösszeg, ezzel 80 milliárd dollárt ér a cég.

A Brexit miatt a tavalyi európai győztes HSBC Holdings a globális rangsor 14. helyéről a 48. helyre zuhant. A Volkswagen 2015-ös emissziós botránya még mindig kihat: a világranglistán a 22. helyről a 28.-ra csúszott, a német autógyártó 2015-ben még a 14. legnagyobb vállalat volt a világon.

A Top 10 európai vállalat

  1. Shell
  2. Allianz
  3. BNP Paribas
  4. Total
  5. AXA Group
  6. Daimler
  7. Volkswagen Group
  8. Banco Santander
  9. Nestlé
  10. Gazprom
Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő