Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

2016-ban ők voltak a legbefolyásosabb magyar nők

A Forbes harmadszorra gyűjtötte össze az 50 legbefolyásosabb magyar nőt. A top magyar vállalatok vezetői mellett a média, a közélet és a kultúra területéről is megkeresték, kik voltak tavaly a legnagyobb hatással a környezetükre.

Érdekel a teljes lista? Vedd meg a lapot, ma jelent meg!

nougy

Ez a lista a Forbes leghosszabb listája, minden évben ötven befolyásos nőt mutatunk be, négy kategóriában. Az Üzlet kategóriában alapvetően a számok döntenek, mekkora vállalatot vezetnek, hány alkalmazottja és mekkora árbevétele van a cégnek, így idén Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója vezeti ezt a sort, utána a 121 milliárd forintos árbevételű Henkel Magyarország vezetője, Fábián Ágnes, valamint Hegedüs Éva, a Gránit Bank első embere következik.

A média, a kultúra és a közélet területén is fontosak a számok, de itt erősebb az a szempont, hogy az adott nő milyen hatással van a környezetére, az iparágra, amelyben dolgozik, vannak-e olyan kapcsolatai, amellyel el tud érni változásokat. Így kerülhetett fel például a tíz legfontosabb közéleti nő közé Hosszú Katinka úszó vagy Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja.

A médiában Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezetője őrzi vezető posztját, megszorongatni is nehéz őt, a kultúrában viszont Havas Ágnes lett idén az első, aki a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója és évente több mint 5 milliárd forint sorsáról dönthet.

Idén először tovább is kutakodtunk és megnéztük az árbevétel szerinti kétszáz legnagyobb magyarországi vállalatot csúcsvezető nők után kutatva. Őket a lapban külön felsoroltuk.

ÜZLET KATEGÓRIA – TOP 3

1.Dávid Ilona
elnök-vezérigazgató, MÁV Zrt.

Alkalmazottak száma (2017): 18 ezer fő
Árbevétel (2015):153 milliárd forint

LinkedIn: 500+

Dávid Ilona 2012 óta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a 2010-től a GYSEV Zrt. elnöke, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke. Közgazdász, karrierjét a Sparnál kezdte könyvelőként.

 

2. Fábián Ágnes
ügyvezető igazgató, Henkel Magyarország Kft.

Alkalmazottak száma (2017): 678 fő
Árbevétel (2015): 121 milliárd forint

LinkedIn: 500+

1996-ban igazolt le a Henkelhez. Key Account Managerként kezdte, öt év alatt eljutott a regionális értékesítési igazgatói pozícióba, tíz évre rá a cég ügyvezető igazgatója lett. 2016-tól a Magyar Márkaszövetség új alelnöke.

 

3. Hegedüs Éva
a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója és résztulajdonosa, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja

Alkalmazottak száma: 91
Mérlegfőösszeg: 152 milliárd (2015)

LinkedIn: 500+

Ugyan egy kis bank vezetője, viszont ott elnök-vezérigazgató és tulajdonos, a magyar bankszektorban nincs rajta kívül nő, aki tulajdonos és első számú vezető is. Ráadásul a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja, így a szektor egészét érintő kérdésekre is van rálátása és befolyása. Az sem utolsó szempont, hogy jó kapcsolatot ápol Demján Sándorral, informális befolyását ez is erősíti.

 

MÉDIA KATEGÓRIA – TOP 3

 1. Vidus Gabriella
  vezérigazgató, RTL Magyarország
  A piacvezető magyar tévét vezeti.
 2. Halkó Gabriella
  gazdasági és stratégiai igazgató, TV2
  Egyszerre az MTVA legnagyobb beszállítója és a TV2 egyik vezető embere.
 3. Kaminsky Fanny
  miniszterelnöki kommunikátor
  Ő kezeli Orbán Viktor Facebook-oldalát.

 

KÖZÉLET KATEGÓRIA – TOP 3

 1. Lévai Anikó
  Orbán Viktor miniszterelnök felesége
 2. Szemerkényi Réka
  nagykövet, Washington
  A magyar diplomácia első embere az Egyesült Államokban, egyre értékesebb kapcsolatokkal.
 3. Karas Mónika
  elnök, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
  Az általa vezetett hivatal megtorpedózta az RTL–Central Media-üzletet.

 

KULTÚRA KATEGÓRIA – TOP 3

 1. Havas Ágnes
  vezérigazgató, Magyar Nemzeti Filmalap
  Évi ötmilliárdot költhet magyar filmekre, a Filmalapnál 170-en dolgoznak.
 2. Spengler Katalin
  műgyűjtő
  Férjével, Somlói Zsolttal a hazai kortárs műgyűjtés fontos alakjai. A kelet-európai akvizíciós bizottság tagjai a londoni Tate Modernben és a párizsi Centre Pompidou-ban (itt a fotóbizottságot is erősítik.)
 3. Eszenyi Enikő
  igazgató, Vígszínház
  A Vígszínház évente kétmilliárd forintból gazdálkodik, 280-an dolgoznak ott, a Pesti Színházzal együtt évente 450 ezer néző látogatja az előadásokat.

 

MÓDSZERTAN

A legbefolyásosabb nők idei Forbes-listája úgy készült, hogy megvizsgáltuk a két korábbi lista tagjait, áttekintettük, mennyit változott a pozíciójuk az eltelt egy, illetve két évben. Azután területenként (üzlet, média, kultúra, közélet) megnéztük, az elmúlt évben ki mekkora hatást ért el, kiknek a szava volt fontos tavaly ezeken a területeken.

A Forbesnál a befolyás azt jelenti, hogy az adott személy mekkora hatással van a cégére, a környezetére, a társadalomra. Így szempont volt az adott személy rendelkezésére álló büdzsé, vállalatának árbevétele, nagysága, fontossága a magyar piacon, létszáma. A háttérembereinkkel folytatott beszélgetéseken és a szerkesztőségi szavazáson is figyelembe vettük, hogy a jelöltnek milyen kapcsolatai vannak, mennyire van beágyazva a politikába, könnyen el tudja-e érni a döntéshozókat, tud-e befolyást gyakorolni jogszabályokra vagy az iparágra, amelyben dolgozik.

Idén az Üzlet kategóriánk módszertanát a Bisnode segítségével kiegészítettük egy kutatással is. A cégadatbázist működtető cég kérésünkre a Magyarországon működő, árbevétel szerinti 200 legnagyobb cég menedzsmentjét nézte át. Azok a nők, akik a cégpapírokban vezetőként vannak bejegyezve, bekerültek a merítésbe. (Itt megjegyezzük, gondot okoz, hogy sokszor fontos pozícióban dolgozó nők hivatalosan nincsenek bejegyezve, és bár szeretnénk teljesebb adatbázisból dolgozni, így nem tudunk.) Csak Magyarországon működő, és itt dolgozó nőket vettünk bele a merítésbe.

Az Üzlet kategóriában ezáltal a legnagyobb árbevételű magyarországi vállalatok csúcsvezetői, második számú vezetői, pénzügyi vezetők és olyan befolyásos nők kerültek be, akik bár nem vezetnek nagyvállalatot, de a kapcsolataik, befolyásuk, hatásuk nagy, akár egy szűk területre is. Idén ebben a kategóriában a LinkedIn-kapcsolataik számát is megnéztük és feltüntettük. A mindezek után elkészült nagyjából nyolcvanfős shortlistről a szerkesztőség szavazott, és a sorrendet is mi állapítottuk meg. Figyeltünk rá, hogy a számokkal kevésbé mérhető pozíciókat is súlyukhoz mérten számításba vegyük.

 

Oszd meg!