Üzlet

20 év alatt a könyv fogyott a legjobban, a férfiak vannak többségben: egymilliárd hirdetéshez ért a Vatera

Forbes
2021. január 27. 2 perc olvasás

Ugyan a Vaterát sokan online aukciós oldalként azonosítják, az elmúlt húsz évben jóval több (több mint 63 millió darab) fix áras termék fogyott az online piactéren, mint aukció keretében kínált (kevesebb mint 30 millió darab).

A Vaterán 2021. január 12-én, Győr-Moson-Sopron megyéből adták fel az egymilliárdodik hirdetést, amelynek tárgya egy BMW 328-as modellje volt.  A húszéves online piactéren indulása óta

több mint 93 millió darab terméket adtak el csaknem 248 milliárd forint értékben,

melyek nagyobb hányada kelt el fix áron, mint online aukció keretében – közölte lapunkkal a Vatera.

A Vatera 2000. november 20-ai indulása óta összesen 4,6 millió fiókot regisztráltak az oldalon: a felhasználói táborban 56 százalékos részesedésükkel a férfiak némileg felülreprezentáltak, a női regisztráltak aránya 44 százalék.

Az összes eddigi eladás alapján a könyvek a legnagyobb számban eladott termékek a Vaterán, míg a gyűjtemény alkategória a második legnépszerűbb.

Az elmúlt húsz év legnépszerűbb termékei:

  • könyv
  • gyűjtemény (bélyeg, szalvéta, lemez stb.)
  • ruházat
  • mobiltelefonok
  • zene (a hanghordozók mellett kották is)

Az elmúlt húsz évben a legtöbb (több mint 1,8 millió darab, az összes 51 százaléka) hirdetés Budapestről érkezett, a második legtöbb Pest megyéből (közel 450 ezer darab, 13 százalék), a harmadik legaktívabb térség pedig Heves megye (több mint 164 ezer hirdetés, 5 százalékos arány), amelytől csak minimálisan maradt le Bács-Kiskun megye több mint 161 ezer darab hirdetéssel (amellyel szintén 5 százalék körüli a részesedése) – derül ki a Vatera forbes.hu-nak eljuttatott közleményéből.