Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

1,8 millióért és 1500 forintért is nyaraltunk idén – ezek a legnépszerűbb hazai turisztikai nevezetességek

11 százalékkal nőtt a turizmus a második negyedévben a Szallas.hu becslése szerint. A legnépszerűbb városok Budapest mellett Siófok, Eger, a negyedik helyre a korábbi hatodik helyezett Szeged futott be, a turisztikai nevezetességek között a fürdők és a várak taroltak.

Az átlagos foglalási érték 14 százalékkal nőtt előző évhez viszonyítva, így ez 42 ezer forint volt. A legnépszerűbb szállástípusok az apartmanok voltak, ahol átlagosan 35 ezer forint értékben foglaltak a vendégek. Az adatok szerint egyébként 10-ből 7 foglalás 50 ezer forint alatti értékre szólt. A SZÉP-kártyás fizetést tízből egy vendég jelezte előzetesen, ők átlagosan 70 százalékkal többet fizetnek egy foglalásért. A SZÉP-kártyát választók egyébként önmagukhoz képest is növelték költésüket a második negyedévben, tavalyhoz képest 22 százalékkal többet fizettek.

A legértékesebb üdülés 1,8 millió forintba, míg a legolcsóbb 1500 forintba került.

11 százalékos növekedéssel zárta a második negyedévet a hazai turizmus a szállásfoglaló oldal becslése szerint. „Az idényhatásokat kiszűrve látható, hogy a vendégszám csak csekély mértékben gyarapodott, így a forgalom növekedését főként a szálláshelyek szezonális áremelése okozta” – mondta Keresztes Nóra, a cég marketingmenedzsere.

2018 ugyanezen időszakához hasonlóan az 1-2 éjszakás utazások voltak most is a legjellemzőbbek, ötből négy foglalás erre az időtartamra szólt. Némileg nőtt a kereslet a 3 éjszakás foglalások iránt. Jelentősen nőtt a mobilhasználat aránya, már a foglalások kétharmadát okostelefonról hajtották végre.

Nincs trónfosztás a top úti célok dobogóján

A legnagyobb arányban Pest (12,4 százalék), Heves (10 százalék) és Veszprém (9,6 százalék) megyék részesültek a foglalásokból. Tavalyhoz hasonlóban Budapest, Siófok és Eger a legnépszerűbb települések. A soron következők Szeged, Hajdúszoboszló, Gyula és Pécs.

Az élmezőnyben kapott még helyet Balatonfüred, Nyíregyháza és Debrecen is.

A szállásfoglaló oldal vendégértékelései alapján a második negyedévben legnépszerűbb turisztikai nevezetességek a Miskolctapolca Barlangfürdő, az egri vár, a Harkányi Gyógyfürdő, a siklósi vár és a Makói Hagymatikum voltak. A legtelítettebb nap április 19-e volt. A foglalások 95 százaléka belföldre szólt.

Top 10 belföldi úti cél a második negyedévben (zárójelben a tavalyi helyezése)

 1. Budapest (1.)
 2. Siófok (2.)
 3. Eger (3.)
 4. Szeged (6.)
 5. Hajdúszoboszló (4.)
 6. Gyula (8.)
 7. Pécs (7.)
 8. Balatonfüred (5.)
 9. Nyíregyháza (-)
 10. Debrecen (9.)

Népszerű turisztikai nevezetességek a második negyedévben

 1. Miskolctapolca Barlangfürdő
 2. Egri vár
 3. Harkányi Gyógyfürdő
 4. Siklósi vár
 5. Makói Hagymatikum
 6. Zalakarosi Fürdő
 7. Hévízi Tófürdő
 8. Festetics-kastély
 9. Füzér Vára
 10. Visegrádi Fellegvár

A borítóképen a szegedi Dóm tér. Richard Brutyo / Unsplash

 

„Soha ne fektess olyan cégbe, amit a tulajdonosról neveztek el!”

Tóth Zoltán, Euroventures