Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT
Fotó: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT
Üzlet

15 milliárdos keret: újabb tendert húzott be a Jászai-féle informatikai óriás

Zsiborás Gergő
2021. február 15. 3 perc olvasás

Újabb munkákat húzott be a 4ig. Közben a főtulajdonos visszafizette a részvényvásárlásra kapott hiteleit – a két főfinanszírozó: egy állami- és egy Mészáros-bank.  

A Jászai Gellért (borítóképünkön) többségi érdekeltségébe tartozó, tőzsdén jegyzett 4ig újabb nagy közbeszerzést nyert el: az általuk vezetett konzorcium a Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) Zrt. tenderén nyert – jelentette a társaság a tőzsde honlapján

A megbízás a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) és a DKÜ valamint az alájuk tartozó szervezetek SAP szoftverlicenceinek megújítására, bővítésére, kiegészítése és kapcsolódó terméktámogatási szolgáltatások teljesítésére vonatkozott.

Az eljárásban három különböző konzorciumot hirdetett ki nyertesként a DKÜ, amelyből az egyik a 4iG vezette közös ajánlattevői konzorcium. A megállapodás keretösszege nettó 14,8 milliárd forint, de ez nem jelent automatikus megrendelést, az adott intézmények igényei alapján kiírt beszerzéseken újra megversenyeztetik majd a most nyertes három konzorciumot. 

A megállapodás két évre szól, amit egyszer legfeljebb félévvel meghosszabbítható, ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban a 4ig is elnyerhet több megbízást a keretből. (Ez az időszak lehet rövidebb is, ha a keret kimerül.)

Kiheverte a járvány első hullámát az árfolyam 

Az informatikai óriás legutóbb az MNB tenderein jutott megbízáshoz, de az elmúlt években rendre jól szerepelt az állami közbeszerzéseken. 2020 első három negyedévében a társaság már 33,5 milliárdos forgalmat ért el (egy évvel korábban hasonló időszakban ez 24,9 milliárd volt). 

A 4ig árfolyama. Forrás: BÉT, 2021. február 15.

A 4ig árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: BÉT, 2021. február 15.

A 4ig árfolyama is megszenvedte a járvány kitörése utáni első hullámot, az leginkább az általános negatív tőzsdei hangulattal és bizonytalansággal magyarázható, a részvények árfolyama azóta korrigált, vagyis visszaerősödött, sőt, már a tavaly januári szint felett oldalaz. 

Részvényvásárlás az MFB és a Takarékbank hiteleiből

A cég főrészvényese az igazgatóság elnöke, Jászai Gellért, aki korábban fontos ember volt a Mészáros-univerzumban. 

Az SCD Group vezetőjeként még nem, a Konzum elnökeként – a háttérben a Mészáros-féle magántőkealappal – már összehozta a Hunguest Hotels szállodalánc felvásárlását.  Szintén kulcsszerepe volt aztán a Mészáros Lőrinc többségi érdekeltségébe tartozó tőzsdei befektetési holdingok, a Konzum és az Opus Global összeolvadásában. Ezt követően „önállósodott”. A rengeteg nyertes közbeszerzés miatt a 4ig-t, mint „királyi beszállító” emlegetik a piacon, több közös projektje van a Telekom-leány T-Systemsszel, melynek felvásárlására kísérletet tett, végül a felek elálltak az üzlettől. 

Jászai a KZF Vagyonkezelő Kft-n keresztül lett a többségi tulajdonosa a 4ig-nek, melyben korábban Mészáros Lőrinc is érdekelt volt. A részvényvásárlást az állami MFB és a Takarékbank (ebben Mészáros is érdekelt) hiteleiből finanszírozta, kihasználva a törlesztési moratóriumot a KZF kiegészítő melléklete szerint a rövid lejáratú hiteleket épp nemrég, januárban fizette vissza. 

Borítókép: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT