Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

11 hónap alatt 793 milliárdnyi lakáshitelt vettek fel a magyarok

A kiszámítható, fix törlesztésű hitelek hajtják a piacot, az 5-10 évig garantált törlesztésű új konstrukcióknál 52 százalékos volt a növekedés.

A múlt év első 11 hónapjában a bankok 793 milliárd értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben.  A legfrissebb jegybanki adatokból kiderül, hogy az új lakáshiteleknél gyakorlatilag marginálissá vált a legrizikósabb, változó kamatozású konstrukciók aránya. A tavaly novemberben felvett lakáshiteleknek mindössze 6 százalékát adták, ezzel szemben a 11 hónapban igényelt új lakáshiteleken belül még 16 százalékos a részesedésük – írja a Bankráció.hu közleményében. A változásban Magyar Nemzeti Banknak is szerepe van: bevezették a fogyasztóbarát lakáshitelek minősítését, és októbertől szigorúbb szabályok vonatkoznak a változó kamatozású lakáshitelek felvételére.

Az újonnan felvett lakáshiteleknél az 5-10 évig fix törlesztést garantáló konstrukcióknál a legnagyobb a növekedés: 11 hónap alatt 123 százalékkal, 275 milliárd forintra nőtt a teljes összeg. Az 1-5 évig fix törlesztésű lakáshitelek összege 70 százalékkal, 332 milliárd forintra emelkedett.

Novemberben a legalább 1 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél 5,36 százalék volt az átlagos kamat, szemben az egy évvel korábbi 5,21 százalékkal.

 Biztonságosabbra lehet váltani

A Bankráció.hu saját adatai összhangban vannak a piaci trendekkel, egyre többen keresik a fix törlesztésű lakáshiteleket. Bár az új lakáshiteleknél nagyon lecsökkent a kockázatos, változó kamatozásúak aránya, a korábban felvett jelzálog- és lakáshiteleknél még jelentős, több mint 50 százalékos a részesedésük. A régebben felvett változó kamatozású lakáshiteleket viszont hitelkiváltással lehet fix törlesztőrészletűre cserélni, különösen azoknál, amelyeknél sok van hátra a futamidőből és magas a tőketartozás összege.

Oszd meg!