Brandon Griggs / Unsplash
Üzlet

10 százalékkal csökkent az ingatlaneladások száma tavaly a 2018-as sikerévhez képest

Forbes
2020. május 12. 3 perc olvasás

Az Otthon Centrum becslése szerint tavaly nagyjából 150 ezer tranzakciót kötöttek az ingatlanpiacon, ami tíz százalékkal volt kevesebb, mint 2018-ban. Idén a járvány miatt további csökkenés várható.

Az előzetes adatok szerint tavaly majdnem 129 ezer adásvételt bonyolítottak le az ingatlanpiacon, írja közleményében az Otthon Centrum. A végső összegzést csak augusztusban teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ám az Otthon Centrum becslése szerint a tranzakciószám valahol 145 és 150 ezer között fog megállni.

A tavalyi év első fele még a megszokott pörgéssel zajlott, az utolsó két negyedév adatai azonban már elmaradtak az előző év értékétől.

2018-hoz, az ingatlanpiac egyik legjobb évéhez képest tavaly már tíz százalékkal kevesebb tranzakció jött létre,

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint ez a trend a járványügyi korlátozások miatt folytatódni fog.

Az adásvételek harmada a nem megyei jogú városokban történt (34,2 százalék), míg a községekben az adásvételek bő negyedét bonyolították le. A 23 megyei jogú városban az ingatlanok ötöde (20,5 százalék) cserélt tulajdonost, míg Budapest részesedése ez alatt volt (17,8 százalék). (Ezek a mutatók nem véglegesek, mert a nagyobb városok adatainak feldolgozása a több tranzakció miatt lassabb, így várhatóan a főváros és a megyei jogú városok aránya javulni fog.)

Budapesten tavaly 23 ezer adásvételt regisztráltak, ami ráerősít az évek óta megfigyelhető trendre, miszerint a főváros folyamatosan veszít ingatlanpiaci részesedéséből; Soóki-Tóth szerint ezt az arányt 2019-es végleges adatok ismerete sem fogja felülírni. A főváros visszaesését a vándorlási adatok is alátámasztják, jóval többen költöznek ki a városból, mint ahányan oda érkeznek.

Mindezek ellenére a nagyobb kerületek értékei a legnagyobb városokéval versenyeznek, abszolút értékben csak kevéssel maradnak el azoktól. A fajlagosan, ezer lakosra vetített tranzakciók aránya várhatóan

idén is a belvárosi kerületekben lesz a legmagasabb (35-40 ezrelékkel), főleg a VII. és VIII. kerületre volt jellemző a nagy forgalom.

Abszolút számban a legnagyobb régió központokban volt a legtöbb adásvétel tavaly; ezek sorrendben:

  1. Debrecen (több mint 4000)
  2. Szeged (több mint 3500)
  3. Pécs (több mint 3000)

A megyeszékhelyek közül a legkevesebb tranzakció Salgótarjában és Szekszárdon (várhatóan 500-1000 között) lesz a végleges adatok szerint. A Balaton külön kaszt az országban, a nagyobb városok (Siófok, Balatonfüred Keszthely), valamit a fővároshoz közelebbi települések fajlagos értékében várhatóan az országos átlagnál sokkal jobban fognak szerepelni.

Kép: Brandon Griggs / Unsplash