Fotó: Fotó: Sebestyén László
Üzlet

1 év alatt közel ötmillió forinttal emelkedett a panellakások átlagára Budapesten

Forbes
2019. február 13. 2 perc olvasás

Erősen indította 2019-et az ingatlanpiac, egyre nagyobb az érdeklődés, az árak pedig tovább növekednek, egy év alatt ötmillió forinttal emelkedett a panellakások átlagára Pesten.

Januárban 10 230 tranzakció történt, ez a szám a téli hónapokban átlagosnak mondható, bár a tavaly ilyenkoritól némileg elmarad, írja a Duna House szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében. Az ingatlanárakra továbbra is növekedés jellemző,

– egyes fővárosi kerületekben a tégla lakások átlagos négyzetméterára nemsokára eléri a 800 ezer forintot.

Panelek esetében a tavalyi adatokhoz képest Pesten és Budán is közel 5 millió forinttal lett drágább az átlagár, vidéken 3–4 millió forintot emelkedtek az árak 2018 januárjához képest – Pesten az átlagár most 24 millió, Budán minden második lakás 40 millió forint felett talál gazdát.

Vidéken az átlagos négyzetméterár és az eladási árak 20–30 százalékkal nőttek. Kelet-Magyarországon a panellakások négyzetméterára már közelíti a 300 ezer forintot, a tégla ingatlanok esetében ez az összeg 319 ezer, míg Nyugat-Magyarországon ugyanezek 254 és 279 ezer forint körül alakultak idén januárban.

Ezzel párhuzamosan tovább csökkent az értékesítési idő, jelenleg 2–4 hónap is elegendő. A Duna House megfigyelései szerint a legaktívabbak a 30 és 50 év közöttiek, a fővárosban a vevők között arányuk több mint 60 százalék.

A kerületek iránti érdeklődés nem változott számottevően az elmúlt hónapokban, hosszú ideje a XIII. kerület a legkedveltebb a fővárosban, de a XIV. is népszerű, az érdeklődők 19, illetve 16,7 százaléka keres ingatlan ezekben a kerületekben.

Fotó: Sebestyén László