Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Zsebre vágott munka és szórakozás a Balatonnál

Nyáron a balatoni régióban keletkezik a Telenor országos mobilforgalmának egytizede. A magyar tenger környéke hálózatfejlesztés szempontjából különleges térségnek számít, a szolgáltatónál azonban szeretik a kihívásokat, és ha kell, a szakemberek templomtoronyra másznak, keverőpultba bújnak, hogy térerőt varázsoljanak a nyaralóknak. A tavalyi évhez képest 90 százalékos kapacitásbővítéssel indították a szezont – de mi van a kulisszák mögött?

Gasztrohegy Badacsonyban, egy jó koncert a Soundon, strandolás Siófokon vagy hétvégi munka laptoppal az ölben Keszthelyen – ha kitör a nyár, szinte törvényszerűen beindul a forgalom a Balaton felé. Bár a pontos desztináció és az utazás célja változó, minden esetben közös az elvárás, hogy a tó partján a megszokott jó minőségben lehessen mobilozni, legyen szó egy szórakoztató videó megtekintéséről vagy a munkahelyi e-mailek ellenőrzéséről.

A közvetlen Balaton-parti településeken közel 140 ezer ember él, a Telenor adatai szerint nyári szezonban azonban öt-hétszeresére, a legnépszerűbb helyeken pedig akár több mint a tízszeresére növekszik a környéken mobilozók száma.

„Júniustól augusztusig a balatoni térség a teljes országos forgalom több mint egytizedét generálja, és ez az időszakos forgalomnövekedés egész Magyarországon egyedülállónak számít. A trend idén tovább erősödik: a régióban idén júniusban több mint másfélszer nagyobb volt a 4G-adatforgalom a Telenor Hipernet hálózatán, mint 2018 hasonló időszakában”

– magyarázza Koller György, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

A szolgáltató ügyfelei egy átlagos nyári napon a környező településeken közel 20 terabájt adatot forgalmaznak, és százezres nagyságrendű SMS-t küldenek, illetve fogadnak. Noha napközben a strandokon is kiugró az adatforgalom, az élet este indul be igazán. A netezők este kilenc és éjfél között a legaktívabbak, ilyenkor például a híradók miatt nézik sokan a Telenor online tévészolgáltatását, a MyTV-t.

Sok a kihívás, de van megoldás

A Balaton térségében a hálózatfejlesztés folyamatos és egyben izgalmas kihívást jelent, hiszen a rádióhullámok terjedését nagyban befolyásolják a domborzati viszonyok és a hatalmas vízfelület, míg új hálózati elemek elhelyezésekor tiszteletben kell tartani a tájvédelmi területeket és a védett épületeket. A Balaton-törvény értelmében tornyos bázisállomásokat például csak hosszas engedélyeztetés után lehet építeni, az antennák épületekre való telepítését pedig a helyi építési szabályok és a műemlékvédelmi előírások nehezíthetik. Ráadásul a magáningatlanok tulajdonosait sok esetben csak nyáron tudják elérni, így egy máshol pár hónap alatt lezajló új beruházás megvalósítása a Balatonnál akár két-három évbe is beletelhet.

A zavartalan mobilozást a különleges helyszínen is biztosítani kell a nyárra sokszorosára növekvő felhasználói tömegnek. Ezt a Telenor többféle műszaki megoldással oldja meg, például az antennák távolról történő hangolásával, és az elmúlt egy évben 13 új bázisállomást is létesített a Balatonnál. A szükséges hálózati elemek elhelyezése van, hogy fel sem tűnik az átlagos szemlélőnek, hiszen törekednek a legkevésbé tájidegen kivitelezésre, Balatonkilitin és Paloznakon például templomtoronyba, Vászolyon villanyoszlopra kerülnek a Telenor állomásai.

„A fejlesztéseknek köszönhetően az állomásokra több előfizető, gyorsabban és nagyobb sávszélességgel tud rákapcsolódni”

– mondta el Koller György.

Az autópályákon és a fesztiválokon is hasít a Hipernet

A nyári szezon az autópályákon is más felhasználói igényeket generál: míg évközben csak átsuhanunk rajta, nyári időszakban lényegesen gyakoribbak a torlódások, dugók, ekkor a pályák melletti mobilkapcsolatra is nagyobb szükség van, nagyobb terheltség mérhető. A Telenor az idei évben a szezon idején nagyobb mértékben igénybe vett útvonalakon is fejlesztett: a korábban időszakosan kritikus pontnak számító Martonvásár, Velence, Székesfehérvár és Polgárdi térsé­gében két új állomással és megduplázott sávszélességgel készültek a dugóban araszoló autósokra.

Nagy erőforrásokat mozgósít a Telenor a Balaton környékén megrendezett fesztiválokra is, hiszen a legnagyobb rendezvényeken akár húszszoros a forgalom egy átlagos naphoz képest.

„Ezeken több tízezer, aránylag kis területen mozgó előfizető forgalmi igényét kell kiszolgálni. 2018-ban például a Balaton Sound fesztiválon mért adatforgalom meghaladta a közeli, és lélekszámban hasonló méretű Kaposvár adatforgalmát. Ezt az igényt a meglévő bázisállomások kapacitásának átmeneti bővítésével, a paraméterek hangolásával vagy ideiglenes mobil állomások telepítésével oldjuk meg, ami a Balaton Sound idején például a nyárra eleve felfejlesztett hálózati lefedettségen túl hét ideiglenes állomás telepítését jelenti”

– mondta el Koller György. Természetesen a legnagyobb felhasználó-sűrűség Zamárdiban is a nagyszínpad előtti területen volt várható, itt a keverőpulthoz szerelt extra állomás javított a lefedettségen.

A szolgáltató szakembereinek fesztiválszezonban a megváltozott felhasználói szokásokra is figyelniük kell. Ugyan a mobilozók általában lényegesen több adatot töltenek le böngészés, videózás, tévézés vagy zenehallgatás során, mint fel, ma már egyre növekvő feltöltési igény érzékelhető, hiszen sokan a közösségi oldalakon élőben közvetítenek egy-egy eseményt. Mindezen trendeket figyelembe véve a Telenor évente a megelőző évhez képest körülbelül 10 százalékkal nagyobb hálózati kapacitással készül a fesztiválszezonra – így az sem jelenthet problémát, ha egy koncerten először lép a színpadra a zenekar, és bulizók százai egyszerre örökítik meg, majd töltik fel életük élményét a világhálóra.

 

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.