Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ugródeszka a sikerbe

 Papp Tiborral, az idén 20 éves Írisz Office Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk a vírushelyzet teremtette rendkívüli pénzügyi, adózási lehetőségekről. Az Írisz Office Zrt. két évtizede foglalkozik gazdasági társaságok tervezésével, könyvelésével. Nézőpontjuk szerint a két szolgáltatás egymástól nem választható el, hiszen a pénzügyi és adótervezés a vezetői igények, lehetőségek, valamint a piaci helyzet függvényében történik. A könyvviteli szolgáltatás pedig e terveknek a kivitelezését, végrehajtásának kontrollálását, továbbá a vezetők támogatását jelenti.

Cikkünkben Papp Tibor arról nyilatkozik, hogy a jelenlegi helyzet milyen lehetőségeket biztosít a vállalkozások számára.

Ha megengedi, példákon keresztül mutatom be a lehetőségeket, hogy minél több olvasó bele tudja magát élni a helyzetekbe.

 

  1. Nem hitelképes gazdasági társaságok

Ha egy gazdasági társaságot annak beszámolója és főkönyve alapján a bankok nem minősítik hitelképesnek, a hitelfelvevők rendszerint feladják – „mi mást tehetnék” – és bíznak abban, hogy át tudják hidalni a forráshiányt és egy év múlva az új beszámolóval hitelképesek lesznek.

Nagyon sok esetben tudtuk a főkönyvi kivonatot, illetve a még be nem adott beszámolót módosítani a számviteli törvény biztosította lehetőségek kihasználásával úgy, hogy a hozzánk forduló társaságokat hitelképessé tettük.

Papp Tibor, az Írisz Office Zrt. vezérigazgatója

  1. Félelem a hitelfelvételtől

Tapasztalatunk szerint sok hitelképes vállalkozás tart a hitelfelvételtől, holott annak kockázatát gyakorlatilag 100%-ban ki lehet küszöbölni. Az alábbi esetekben a hitelfelvétel azonnali haszonnal jár:

– a hitelt a szállítóknak történő előre fizetésre használjuk, melyért kedvezményt, úgynevezett skontót kapunk, ez jellemzően két hónapra 2-3% megtakarítást jelent,

– a faktorálás kiváltásával is elérhetünk havi 1% körüli megtakarítást, igaz a kintlévőség kezelése ekkor a mi feladatunk lesz,

– bérelt ingatlan megvásárlása is megtérülést jelent számunkra, 13-14 év után pedig azonos költségvetés mellett a saját ingatlanunkban, bérleti díj nélkül működhetünk.

 

Természetesen mindezek mellett ott vannak azok a helyzeti előnyök is, amik nem kockázatmentesek, de a ráfordításhoz viszonyítva nagy hozammal kecsegtetnek. Erre is hoznék néhány példát:

– magasabb volumenű árubeszerzés, mely fajlagosan kisebb bekerülési árat eredményhez, ugyanakkor jobb vevőkiszolgálást,

– eszközpark korszerűsítésével hatékonyabb termelés.

Fontos ugyanakkor, hogy rossz megtérülési mutatókkal bíró üzletágat nem szabad finanszírozni! Tehát hitelfelvétel előtt létfontosságú az állapotfelmérés és a pénzügyi tervezés.

 

  1. Nem pályázatképes a társaság

Egy vállalkozás pályázatképessé tétele jellemzően egyszerűbb feladat, mint a hitelképesség, hiszen a pályázati elbírálás feltételrendszere publikus. Természetesen itt minden évben úgy kell könyvelni, hogy a pályázatképességet is figyelembe vegyük. Ha pedig visszamenőlegesen kell a mutatószámokat javítanunk, akkor azt vizsgáljuk, hogy a könyvelés a múltban követett-e el olyan hibát, ami a pályázati megítélést rontja.

 

  1. Nem figyelik a pályázatokat

A jelenlegi megsokasodott pályázati lehetőségek mellett felelőtlenség azokat nem figyelni. Javasolt ugyanakkor az, hogy ennek felelőse legyen, és már a pályázati beharangozó alkalmával vizsgáljuk a feltételeket, ilyenkor ugyanis még könnyen tudjuk javítani cégünk megfelelőségét, erősíthetjük a mutatóinkat, növelhetjük a pályázati pontszámot, netán telephelyet tudunk létesíteni hátrányos helyzetű térségben. Figyelnünk kell továbbá arra is, hogy a legsikeresebb pályázatok csak néhány napig vannak nyitva, tehát az esélyünket úgy növelhetjük igazán, ha a jelentkezés nyitásakor már kész pályázattal rendelkezünk.

 

  1. Nem ismert adózási lehetőségek

Az idei naptári évben jellemzően nem azért keresnek meg minket a vállalkozások, hogy az adózási adottságaikat tárjuk fel, hanem azért, hogy segítsünk a pénzügyi problémáikban. Ugyanakkor a megoldást nagyon sok esetben az adózási lehetőségek kihasználásával érjük el. Az adózás rendbetételével nem ritkán az adózott eredmény megduplázódik, tehát nem szabadna lebecsülni ezt az óriási lehetőséget.

 

  1. Nem megfelelő adózási mód

Azért, mert az adózási lehetőségeket megfelelő módon használjuk ki, még nem jelenti azt, hogy optimális az adózásunk.

Lehetséges, hogy már régen adózási módot kellett volna változtatnunk, vagy a különböző üzletágakat önálló cégekbe szervezve kellene működnünk cégcsoportként. Ezek az intézkedések egyszerre hozhatnak nekünk üzletági kockázat csökkenést, áttekinthetőbb, kontrollálhatóbb működést, könnyebb irányíthatóságot és természetesen adóelőnyt.

A tervezési tevékenységünk során soha nem találkozunk olyan vállalkozással, ahol a lehetőségeket maximálisan kihasználnák, holott ez a döntéshozók részéről mindössze 1-2 óra elfoglaltságot jelent, míg az eredménye jelentheti a fejlődést, a versenyelőnyt, az anyagi biztonságot, netán a túlélést.

 

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.