Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Plácido Domingo: büszkék lehettek Magyarországra! / Plácido Domingo and Lang Lang commit to support Hungarian talent

Please scroll down for the English version

A világhírű operaénekes kedvencévé vált Magyarország egyetlen komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok. Még hangszert is adományozott egy magyar tehetségnek. Maestro Domingo elmondta, a tehetségkutatóban felfedezett fiatalokat, a világon egyedülálló műsornak köszönhetően milliók ismerhetik meg. Szintén támogatásáról biztosította a Virtuózokat a Grammy- és Prix de Paris-díjas fuvolaművész, Andrea Griminelli, Lang Lang és Bogányi Gergely zongoraművészek, a japán mezzoszoprán, Seia Lee, és Juan Antonio Cuéllar kolumbiai zeneszerző-karmester is, akik a műsor külföldi zsűritagjaiként érkeztek a Virtuózok stúdiójába.

Neves vendéget fogadott Peller Mariann, a Virtuózok című műsor producere és Batta András, a tehetséggondozással foglalkozó Kis Virtuózok Alapítvány vezetője: Maestro Plácido Domingo érkezett hozzájuk! A világhírű operaénekes-karmester 2014 óta ismeri a műsort, amikor Peller Mariann a magyar származású menedzserének, Nicholas Markonak megmutatta, milyen tehetségkutató indult Magyarországon.

Maestro Plácido ezután a program támogatójává és nemzetközi mentorává vált, nem utolsó sorban pedig részvényes lett a Virtuosos Holding Ltd-ben.

„Az első adás óta hihetetlenül lenyűgöznek a Magyarországon felfedezett tehetségek. A formátum új, kortárs közönséget teremt, és eléri a klasszikus zene szerelmeseit. Remélem, hogy a Virtuosos Holding aktív részvényeseivé válva további támogatást tudok nyújtani a tapasztalatommal és a világszerte meglévő kapcsolataimmal” – mondta akkor Maestro Plácido Domingo.

Világsztárok a Virtuózok színpadán. Fotó: Erdélyi Gábor

Maestro Domingo nemcsak, hogy minden évben találkozik a Virtuóz tehetségekkel, hanem a szerencsés fiatalokat már több nemzetközi koncerten is az a megtiszteltetés érte, hogy a Maestro vezényletével zenélhettek a nagyközönség előtt. Maestro Plácido Domingo ezúttal ajándékkal érkezett, hogy kifejezze támogatását a magyar tehetségek felé: a 20 éves Devich Benedek kapott egy nagybőgőt a Maestro, kaliforniai székhelyű Plácido and Marta Domingo Foundation nevű alapítványától.

Maestro Plácido Domingo, Bogányi Gergely és Gertler Teo. Fotó: Erdélyi Gábor

Nem csak Maestro Plácido Domingo áll ki teljes mellszélességgel a Virtuózok mellett. Vele tart aXXI.  század egyik legkitűnőbb zongoristája, Lang Lang is. Lang Lang a világ minden részén keresett művész, mestere a zenén keresztüli kommunikációnak és éppolyan boldogan játszik nézők milliói előtt a 2008-as pekingi Olimpia megnyitó ünnepségén, mint egy állami iskola gyerekei előtt is.  A New York Times szerint Lang Lang „a klasszikus zenei bolygó legnépszerűbb művésze”, aki képes a megszokott formákon felülemelkedni és a különböző zenei világokat összekötni. Számos nemzetközi elismerés és díj birtokosa, a Grammy-díjátadón előadását milliók ünnepelték. Ő szintén világszerte hirdeti, hogy nálunk a komolyzenének újra becsülete lesz, hiszen a fiatal tehetségek hatalmas rajongótábort tudhatnak magukénak.

Lang Lang a Virtuózok színpadán zongorázik. Fotó: Teknős Miklós

A nemzetközi művészek mellett a magyar felfedezettek számára a Kis Virtuózok Alapítvány olyan komplex fejlődési lehetőséget kínál, amely képzésük, karrierépítésük szempontjából egyedi és felbecsülhetetlen. A szerencsés kiválasztottak ösztöndíjat kapnak, így nyújt nekik segítséget az alapítvány a tanulmányaikhoz és a hangszervásárláshoz, valamint a közvetlen mentorálásnak köszönhetően folyamatosan lehetőségük van magyar és nemzetközi fellépésre.

„Büszkék lehettek magatokra, büszkék lehettek Magyarországra, hiszen itt van a Virtuózok, ami annyira különleges, hogy sehol máshol nem létezik még a világon. Nagyszerű zenészeket fedezünk fel, a Liszt Ferenc Zeneakadémián is csodásan játszottak ezek a fiatal művészek és a Virtuózoknak köszönhetően több millióan megismerik őket”

– fejtette ki Maestro Plácido Domingo a május 24-ei ünnepélyes átadáson.

Andrea Griminelli budapesti látogatása a Virtuózoknál. Fotó: Sárvári Géza

Boros Misi, Balázs-Piri Soma vagy akár Lugosi Dániel Ali nevét azok is hallották már, akik sosem nézték még a komolyzenei tehetségkutatót, és ez csak három név azok közül, akiknek a karrierjét a műsor indította be. A Virtuózok pedig most éppen az ötödik évadánál tart, ezúttal új formátumban: kamarazenészek lépnek fel a péntek esténként látható adásokban. A nyolc induló közül minden részben elbúcsúztak egy-egy formációtól, a győztest pedig június 7-én hirdetik ki, az adás este fél nyolctól látható a Duna Televízión és a Duna Worldön. A döntő napján a nézőket egy egyedülálló meglepetésprodukció várja, így legkésőbb akkor érdemes megnézni a tehetségkutató ötödik évadát, a Kamara Virtuózokat!Maestro Domingo and world-renowned pianist, Lang Lang and other international stars of classical music, such as Grammy- and Prix de Paris awarded flautist Andrea Griminelli, Gergely Bogányi Kossuth-awarded pianist, the Japanese mezzosoprano Seia Lee, and Columbian composer Juan Antonio Cuéllar came to Budapest last weekend to support VIRTUOSOS. A classical music TV talent show, that originates from Hungary but about to become successful worldwide.

Mariann Peller, producer of Virtuosos and András Batta, president of the Young Virtuosos Foundation welcomed Maestro Domingo in Hungary. The world-famous opera singer and conductor is a fan of the show since 2014 when Mariann Peller introduced the Hungarian classical music talent show to the Maestro’s Hungarian manager, Nicholas Marko.

Maestro Domingo since became the international mentor of the show and shareholder in Virtuosos Holding LTD.

„Ever since watching the first show I’ve been amazed by the talents discovered in Hungary. The format creates a new audience while reaching classical music lovers. I hope that by becoming a shareholder, I can further support the cause.” – said Maestro Plácido Domingo.

World Stars on the Virtuosos stage. Photo by Gábor Erdélyi

During the press event held in Budapest, the Maestro, representing the The Plácido and Marta Domingo Foundation donated a valuable double bass to a young Hungarian talent, Benedek Devich.

Maestro Plácido Domingo, Gergely Bogányi and Gertler Teo. Photo by Erdélyi Gábor

In addition to the support by international artists, the young talents discovered in Virtuosos Talent Show are being offered a complex development opportunity by the Young Virtuosos Foundation, such as providing regular monthly scholarships or buying musical instruments. Thanks to the direct mentoring the Virtuosos’ talent get the chance to perform regularly in various events in Hungary and abroad.

Lang Lang plays the piano on the Virtuosos stage. Photo by Miklós Teknős

 “You could be proud of yourself, you could be proud of Hungary, because Virtuosos is here, that is so special that nowhere else in the world exists. We discover great musicians, and these young artists have also played wonderfully at the Liszt Academy of Music and thanks to Virtuosos millions of people get to know them”

Maestro Plácido Domingo explained at a ceremony on May 24th.

Andrea Griminelli’s visit to Budapest at the Virtuosos. Photo by Géza Sárvári

The Virtuosos is now in its 5th season, this time it’s a new format: chamber orchestras perform in the show every Friday. The show is broadcasted by Duna Television and Duna World at 7:30pm, and the winner will be announced on June 7th. On the final day the audience will be amazed by a unique surprise performance, Maestro Plácido Domingo conducting the Virtuosos Chamber Orchestra.

 

„Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.”