Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Minden, amit az aukcióról tudni érdemes

Az árveréseket legtöbben csak a filmekből ismerik, így nem csoda, hogy sokak számára ez titokzatos világ, ahol a bennfenteseken kívül senki másoknak nincs keresnivalója. A valóság azonban teljesen más, ugyanis ezeken az eseményeken nem csak a komoly gyűjtőket és befektetőket, hanem az érdeklődőket és a kezdőket is szívesen látják.

Egy árverést rengeteg háttérmunka előz meg, ilyen a felvásárlás, a zsűrizés, a restaurálás, a fotózás, a tárgyak leírása, katalógusba rendezése. Maga az aukció ennek a hosszú folyamatnak a megkoronázása.

Hol lehet megnézni a műtárgyakat az aukció előtt?

Az árveréseket minden esetben aukciós kiállítás előzi meg, ahol az érdeklődők élőben is megnézhetik a műtárgyakat, megvásárolhatják a katalógust, elolvashatják a kiemelt tételekről készült tanulmányokat és részt vehetnek a tárlatvezetéseken is. Egy múzeumi kiállítással szemben itt az ékszereket fel lehet próbálni, a tárgyakat a szakértők segítségével kézbe lehet venni, sőt, azon sem fog senki sem csodálkozni, ha egy festmény hátulját is meg szeretnénk nézni.

Csak meghívóval lehet az aukcióra bemenni?

Nem, az aukciókon minden érdeklődőt szívesen látnak.  Regisztrálni csak akkor kell, ha licitálni is szeretnénk. Ilyenkor a helyszínen, az erre kijelölt pultnál nevünk és lakcímünk megadása után válthatunk ki egy számmal ellátott licittárcsát.

Csak személyesen lehet licitálni?

Nem, az aukciósháznak is adhatunk vételi megbízást, amelyben meghatározzuk, hogy mekkora az az összeg, ameddig a nevünkben a licitet tartják. Emellett telefonos licitálásra is lehetőségünk van, ilyenkor az aukciósház egy munkatársa telefonon közvetíti az árverést. Fontos, hogy amikor egy tárgyra licitálunk, mindig hozzá kell számolnunk a leütési áron felül az aukcióház jutalékát is (általában 20 százalékot), ezt a vételárat kell majd később kifizetnünk.

Mik azok a licitlépcsők?

A licitlépcsők azok az összegek, amelyekkel emelkedik egy tárgy ára az árverés során. Ezeket pontosan meghatározza az árverési szabályzat, tőlük eltérni nem lehet. Ahogy emelkedik a tárgy ára, úgy nő a licitlépcső is.

Licitálhatok-e véletlenül?

Az érvényes licithez fel kell emelni a tárcsát, tehát ha egy ismerősünknek átintegetünk a terem túloldalára, azzal nem licitálunk. Ennek ellenére jobb elkerülni ezt, mert az árverés vezetése nagy koncentrációt igényel, egy-egy ilyen integetés könnyen megzavarhatja a licitálás menetét.

Mikor és hogyan kell fizetni az árverés után?

Ahhoz, hogy a miénk legyen a műtárgy, a licitálás után még a helyszínen ki kell fizetnünk a tárgy árának legalább 20 százalékát, három napon belül pedig a teljes vételárat. Ez történhet készpénzben, bankkártyával vagy átutalással.

Hogyan és mikor vihetjük el a megvásárolt műtárgyat?

Ez leginkább a tárgy méretétől függ: a könnyen szállítható darabokat a vételár kifizetése után a helyszínen átvehetjük, a nagy méretű műtárgyaknál, festményeknél vagy a nagyértékű ékszereknél pedig házhozszállítást kérhetünk. Előlegfizetés esetén a tárgyat a teljes vételár kifizetése után az aukciósházban lehet átvenni.

Ha felkeltette érdeklődését az aukciók világa, regisztráljon, és nyerjen részvételi lehetőséget a BÁV Aukciósház műtárgyszakértői workshopjára!

 

Érjétek el, hogy a becsületesség jobban kifizetődjék, mint a lopás, és akkor nem lesz lopás.

Konfuciusz