Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Közép-Európa legjobb okosváros megoldása segíti a céges parkolást

2017-ben, egy fiatal vállalkozó, Somogyi Zsolt, és (akkor még) kis csapata forradalmasította a belvárosi parkolást. Piacra dobtak egy applikációt, amivel budapesti autósok ezreinek könnyítették meg az életét. Azóta a Parkl alkalmazás már komplett megoldást nyújt zárt-, illetve köztéri parkolásra, illetve elektromos autók töltésére is. Novembertől kezdve pedig a cégek előtt is megnyíltak a Parkl „sorompói”: a Business csomag keretében a lehető legmodernebb eszközökkel kezelhetik autós flottájuk parkolásait és töltéseit.

Nincs több fél órás keringés és késés a megbeszélésről, nincs több morgolódás a kollégák körében, hogy valakinek miért jut parkoló az irodai garázsban, van, akinek pedig miért nem, és nincsenek innen-onnan összeszedegetett parkoló számlák. Miután a Parkl egy innovatív megoldással digitalizálta az egyéni autósok parkolását, a kis-, közép-, és nagyvállalatok számára is összeállított egy teljeskörű szolgáltatáscsomagot, amelynek köszönhetően az alkalmazottak parkolásai és elektromos töltései egy felületen válnak kezelhetővé és fizethetővé.

„A Parkl 2017-es indulásakor egyetlen célunk volt: legyen egy applikáció, amiben fel vannak tűntetve a zárt téri szabad parkoló lehetőségek, legyenek azok nagy parkolóházak, vagy akár eddig még kihasználatlan, a nyilvánosság előtt zárt társasházak, irodák, szállodák parkolói és magángarázsai.” – emlékszik vissza a kezdetekre Zsolt, az azóta hozzávetőlegesen 200 milliós éves forgalmat bonyolító vállalkozás ügyvezetője. „A következő lépés volt, hogy ezeket a zárt téri parkolókat úgymond felokosítsuk, tehát felszereljük egy olyan eszközzel, aminek segítségével mobillal tudjuk vezérelni a kaput és a sorompót. Sok budapesti autós tart a nagy parkolóházaktól: sötét van, elkeveredik, nem tudja, hogy tud majd kijönni, hogy tud majd fizetni. Ezekre a problémákra nyújt digitális megoldást a Parkl.” Van tehát egy applikációnk, ami elnavigál minket az úticélunkhoz legközelebb eső parkolóba, gombnyomásra – sőt, rendszám felismerő kamerával akár automatikusan – kinyitja a kaput/sorompót (nincs cetli, parkolójegy, az app számolja a bent töltött időt), a parkolás végeztével pedig, kihajtáskor, kienged és a regisztráláskor megadott bankkártyáról levonja az összeget, a nyugtát pedig elküldi emailben. Azt gondolnánk, ez minden autós álma. Pedig! „Hamar rájöttünk, hogy az autósok nem azt szeretnék, ha megmondanánk nekik, hogy hol parkolhatnak, hanem hogy bárhol parkolhassanak a lehető legegyszerűbben.” – mesél Zsolt arról, hogyan vonták bele az applikációba az utcai parkolást is. „Ma már az ország minden parkolózónájában tudnak az autósok a Parkl alkalmazással parkolni. Nem kell parkolóórát keresgélni, smseket küldözgetni, az applikáció mindent intéz.”

Viszont, ha már zárt téren és az utcán is ilyen egyszerűen és nagyszerűen parkolhatunk, miért ne teljen – szó szerint – hasznosan az idő, amit az autónk a parkolóhelyen tölt? – merült fel Zsoltékban a kérdés. Válaszként, a Parkl következő nagy innovációja az elektromos töltőállomások beintegrálása volt, a Parkl rendszerbe. Kisebb állomásokat helyeztek el a partner parkolókban, így, amíg az autó ott parkol, folyamatosan csepeg bele az áram.

„Ezzel az újítással végre elmondhattuk, hogy a Parkllel az egyéni autósok parkolási igényeit szinte teljes mértékben sikerült digitálisan megkönnyítenünk és lefednünk. Elérkezett az idő, hogy a Parkl lehetőségeit végre a cégek is ki tudják aknázni.” – mutatja be Zsolt a Parkl Business csomagot, amely novembertől érhető el a vállalkozások számára. „A Parkl Business-szel gyors átfutású parkolási és elektromos töltési szolgáltatásokat kínálunk vállalati ügyfeleink részére a korszerűbb üzletmenet és ügyfélélmény érdekében. Kétféle szolgáltatást is nyújtunk a cégeknek: egyrészt flotta menedzsmentet, másrészt egy PropTech megoldást, azaz a saját, cégen belüli parkolóhelyek optimalizálását.” A Parkl üzleti csomag keretein belül lehetőség nyílik az alkalmazás széleskörű használatára, így az alkalmazottak parkolásai és elektromos töltései egy felületen kezelhetővé és fizethetővé válnak. Kiszámíthatóvá válik a parkolás, a kollégáknak nem kell aggódniuk, hogy elkésnek az értekezletről. Az applikáció felülete abszolút felhasználó barát, az elszámolás pedig papírmentes – a céges parkolások utáni számlagyűjtögetés már a múlté. Ráadásul, a dolgozók válláról is lekerül a céges parkolások és töltések utáni elszámolással járó nehézségek terhe. A saját parkolóhelyekkel rendelkező irodaházak számára is innovatív megoldást nyújt a Parkl, hiszen a PropTech megoldásnak köszönhetően az irodaházban dolgozó alkalmazottak és az oda érkező vendégek parkolásai egy online felületen keresztül, egyszerűen kezelhetővé és átláthatóvá válnak.


Flotta management

 • Utcai és zárt téri parkolás, valamint elektromos töltés céges költségre
 • Menedzsment felület: Részletes parkolási és töltési statisztikák, pénzügyi kimutatások.
 • Flotta kontrol: Egyedi jogosultságok és havi felhasználható büdzsé meghatározása.
 • Céges és magánutak elkülönítése: Céges-és magán parkolás, illetve elektromos töltés menedzselése egy felhasználói fiókon belül.
 • Kétféle elektronikus fizetési mód: tranzakciók utáni azonnali fizetés egy központi regisztrált céges bankkártyával, vagy utólagos havi elszámolás átutalással
 • Havi egy számla a flotta tagok által igénybevett szolgáltatásokról

A Parkl számára azonban még az egyéni, illetve vállalati szféra lefedése után sincs megállás, Zsolt és a 16 fős csapat folyamatosan azon dolgozik, hogy a Parkl egy minél szélesebb szolgáltatáskört lefedő, mobilitási platform legyen. „Az autópályamatrica vásárlás, az autómosók, a plázák és a reptér integrálása abszolút a terveink között szerepel, csakúgy, mint a régiós terjeszkedés.” – tervez bizakodva Zsolt. „A napokban megnyertük a Central European Startup Awards régiós döntőjét Best Smart City Solution kategóriában, heteken belül pedig egy újabb finanszírozási kört zárunk, amiben a mostani tulajdonosok és egy új befektető is részt vesznek majd. Egyszóval, dinamikus léptekkel haladunk a céljaink felé.”

Saját céges parkoló kezelés

 • A Parkl meglévő parkolási rendszerekhez integrálva innovatív parkolási algoritmusaival optimalizálja a parkolóhelyeket.
 • A dolgozók az applikációba regisztrálva pár gombnyomással rögzíthetik foglalási igényüket a kívánt idősáv megjelölésével.
 • A foglalás felszabadulása esetén az újabb helyek más autósok számára is megnyílnak.
 • A vezetők részére dedikált helyeket biztosítva mentesítjük őket a parkolóhelyek applikáción keresztüli foglalása alól, így biztosítva számukra a gördülékeny ki-és bejutást.
 • Vendég foglalások támogatása: Parkl regisztrációval nem rendelkező felhasználók számára
 • Több parkoló kezelése egy cégen belül

Érdeklődni a sales@parkl.net e-mail címen, illetve a www.parkl.net/hu/business oldalon lehet.

 

„Tele vagyunk ötletekkel. Én a megoldásokat kedvelem.”