Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ha magánegészségügy, akkor TritonLife

A MedAlliance Holding, mely 2018 januárjában alakult és rövid időn belül a magyar magánegészségügyi szektor egyik meghatározó szereplőjévé vált, TritonLife márkanév alatt építi tovább egészségügyi szolgáltató csoportját. Céljuk egy olyan kiváló minőségű, magas szakmai színvonalú, országos lefedettségű magánegészségügyi rendszer felépítése, amely nemzetközi kitekintéssel is rendelkezik. De, hogy pontosan mindez mit is takar, arról Fábián Lajos és Haraszti Péter alapító-tulajdonosokat kérdeztük.Mi volt az akkor még MedAlliance, most már TritonLife vállalkozás kiépítésének első fontos lépése?

Fábián Lajos: „Én már egyszer eldöntöttem, hogy visszavonulok, de 2016-ban Péter egy olyan ötlettel keresett meg, amiben egyrészt azonnal megláttam a lehetőséget, másrészt ismert terep volt, hiszen ugyanezt az építkezési folyamatot már több országban, több befektetővel is végig kísértem. Általános piaci jelenség, illetve gazdasági törvényszerűség, hogy a sok kicsi előbb utóbb egy naggyá olvad össze. Itthon a magánegészségügy az a terület, ami ennek a folyamatnak még az elején jár, így a megfelelő mederbe terelve, nagy fejlődési lehetőséget rejt magában. Péter felépített egy szakmailag fedhetetlen csapatot, mindannyian 20-30 éves tapasztalattal rendelkezünk a szakterületünkön. Együtt kezdtünk meg egy józan tempójú építkezést, amelynek első lépéseként kevesebb mint egy éve megtörtént a Róbert Magánkórház akvizíciója. Mostanra 3 milliárdos forgalomnál járunk, és 3 másik céget is sikerült bevonnunk a TritonLife csapat esernyője alá. Ha ezt a tempót tudjuk folytatni, sikeresen el tudjuk érni a kitűzött célunkat.

Mi lenne ez a cél pontosan?

Haraszti Péter: „Lényegében, a legerősebb egészségügyi szolgáltató lánccá válni. Mindezt egy két irányú növekedéssel szeretnénk elérni. Egyrészt organikusan, azaz, a már meglévő, általunk üzemeltetett egységek tovább fejlesztésével, másrészt akvizíciók útján, tehát külső vállalkozások beintegrálásával.

Fábián Lajos: „Eddig főként a szinergiáink mentén építkeztünk, a Róbert Magánkórház akvizíciója után olyan cégeket akviráltunk, amelyek szervesen illeszkedtek a Róbert Magánkórház jelentős méretű és jó szakmai színvonalú meddőségi, és szülészeti-nőgyógyászati tevékenységéhez (Genium Magzati Diagnosztikai Központ, Róbert Gyermekorvosi Központ, korábbi MediKids, DoKiD). Az 5-6 éves üzleti tervünk azonban az lenne, hogy egy horizontálisan és vertikálisan is integrált  egészségügyi rendszert építsünk fel. Ez jelent egy széles spektrumot lefedő járóbeteg szakellátást, földrajzi lefedettséggel, illetve jelenti az ehhez integráltan kapcsolódó, magas színvonalú kórházi ellátást. Összefogásban, partnerségben gondolkozunk, amit így, ebben a komplexitásban nem fogalmazott meg még előttünk senki a hazai viszonyok között.

A TritonLife-ra azonban nem „csupán” mint pénzügyi befektetőre kell gondolnunk, igaz?

Haraszti Péter: „Nem, egyáltalán nem. Sőt, fontos azt átlátni, hogy a „csupán” pénzügyi befektetők ideje ezen a piacon nagyjából 6-7 év múlva jön el. Addig egy olyan erős szakmai alapot kell lefektetni, illetve olyan szakmai utat kell végigjárni, amire a TritonLife csapata tökéletesen alkalmas. Pénzügyi értékről majd csak ezután beszélhetünk.

Ráadásul, nem is olyan egyszerű történet manapság magánegészségügyi szolgáltatót vásárolni. A többségben orvostulajdonban lévő, már nyereséget generáló vállalkozások még nincsenek felkészülve sem pénzügyileg, sem szervezetileg egy exitre. Mi, a TritonLife-nál alapelvnek tekintjük a minden tekintetben legális, és etikus működést, így minden akvizíció egy alapos átvilágítással kezdődik. Azonban, ha ezen sikeresen át is jutott a csatlakoztatni kívánt vállalkozás, még nagyon sok munkánk van vele, hogy véglegesen integrálható legyen.

Pedig a „sok kicsi egy naggyá olvad össze” elv alapján, megérné nekik a csatlakozás. Milyen előnyöket jelent a piaci szereplők számára egy ilyen integrált magánegészségügyi rendszer?

Haraszti Péter: „A mi ajánlatunk értéke legfőképpen az, hogy ezeket a vállalkozásokat nem beolvasztani szeretnénk. A cél a partnerség. Egy orvos, aki felépítette a saját üzletét, teljesen érthető módon ragaszkodik ahhoz. Mi megadjuk számára azt a lehetőséget, hogy kisebbségi résztulajdonosként tovább vigye a vállalkozását, sőt, mivel mi gyakorlatilag levesszük a válláról az adminisztratív, operatív terheket, így ő nyugodtan koncentrálhat a szakterületére. Ráadásul mindezt egy biztonságot nyújtó szervezet védőszárnyai alatt teheti, nem egyedül kell harcolnia egy egyre komplexebb piacon.

Fábián Lajos: „Egy ilyen integrált rendszerben sokkal hatékonyabban ki lehet használni a munkaerőt is. Nem kell duplikálni az erőforrásokat, az orvosoknak nem kell egyszerre akár több helyen is szétforgácsolódniuk, nyugodtan gondolkozhatnak itthon hosszútávon.

Előnyt jelent a biztosítóknak is, hiszen, amint az egészségügy egy strukturált piaccá alakul, hasonlóan a környező országokhoz, Csehországhoz és Szlovákiához, belekezdhetnek egy termékfejlesztési folyamatba.

Az állam szintén csak jól jár egy ilyen rendszerrel, hiszen a magánszolgáltatók nagy terhet vesznek le a válláról. Nem az állami rendszer ellen, hanem azzal együttműködésben, egymást kiegészítve képzeljük el a jövőt. Mi is egyetértünk a privát és állami szolgáltatás elkülönítésével. A mi legnagyobb konkurensünk nem a másik privát, vagy állami szolgáltató, hanem a paraszolvencia.

Végül, de nem utolsósorban, a páciensek pedig egy transzparens, kontrollált ellátáshoz jutnak, egy olyan átlátható rendszerhez, ahol van választási lehetőségük. Ezzel együtt szükségtelenné válnának a lakásrendelők, ahol jelen pillanatban sajnos semmilyen szakmai kontroll nincsen.

A TritonLife jelenlegi portfóliója: