Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fordul a kocka. Profitmaximalizálás az ingatlanfejlesztésben tegnap, ma és holnap is.

Az elmúlt években túlhevült ingatlanpiacon egyre inkább mutatkoznak a lassulás jelei, amely a beruházók többségét arra ösztönzi, hogy újra gondolják az eddig bevált és jól működő stratégiájukat– hívták fel a figyelmet a várható piaci helyzetre az OC Investment Solutions szakértői. Az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatok mind azt mutatják, hogy az optimalizáláshoz és a hatékonyság növeléséhez szakértő partnerre is szükség van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy egyre nagyobb az igény az OC Investment Solutions know-howjára.

Az ingatlanpiacon nyár óta tapasztalható lassulás hátterében több együttható tényező húzódik meg az OC Investment Solutions szakértői szerint: egyrészt a MÁP+ jelentős mennyiségű befektetői pénzt szívott fel, így a magyar kisbefektetők többsége -egy időre – eltűnt, mint vásárlóerő. Másrészt a lakhatási céllal vásárlók jelentős részénél a jelenlegi árak elérték a hitelképességük maximumát. A lakásvásárlási szándékkal rendelkezők többsége már nem tud elengedő forrást előhívni ahhoz, hogy megfizesse az életciklusának, igényeinek megfelelő ingatlant, melyben a megemelt CSOK sem hozott eddig áttörő eredményt az újlakás piacon.

„Mindennek köszönhetően az -ingatlanfejlesztések sikerességében kiemelten fontos- ideális lakásmix is újragondolást, áttervezést igényel. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a kisebb alapterületű ingatlanokra jelenleg nagyobb a kereslet. Optimális esetben ezt még a tervezési szakaszban érdemes alaposan megvizsgálni, de még a szerkezetépítés megkezdésekor sem késő. Ha az ilyen és ehhez hasonló trendeket, keresleti változásokat az ingatlanfejlesztő nem látja előre, könnyen beleszaladhat jelentős – és nem várt – átalakítási költségekbe, amik veszélyeztethetik a majdani megtérülést is”

– avat be tapasztalataikba minket Nagy Tibor az OC Investment Solutions akvizíciós vezetője.

Nagy Tibor az OC Investment Solutions akvizíciós vezetője

Naprakész elemzések, gyors reakció

Ahhoz, hogy egy ilyen összetett piacon a fejlesztőkkel együttműködő ügynökség sikeresen tudja támogatni megbízóit, a szilárd és sokrétű szaktudáson felül sokéves rutin és tapasztalat szükséges az újlakás értékesítésben. Ezen túl olyan jelentős mennyiségű tranzakciós és keresleti igényeket naprakészen mutató információkra is szükség van az elemzésekhez, amely csak a legnagyobb hálózatoknak áll rendelkezésére. Ez utóbbi komoly előny a megbízóknak, amelyet az OC Investment Solutions biztosít, hiszen az Otthon Centrum Holding központjában napi szinten látják és elemzik a piacot, hogy a lehető legpontosabb előrejelzésekkel tudjanak szolgálni az ingatlanfejlesztőknek.

A használt és az újlakás piacok kölcsönhatással vannak egymásra. Ha a használt lakást csak lassabban -és a korábbiaktól eltérően, előre nem látható alkuval- tudják csak eladni a tulajdonosok, akkor elhúzódó döntések várhatóak az újlakások megvásárlásakor is. Ez az -akár jelentős mértékű- alkulehetőség egyre inkább tapasztalható a használt piacon. Negatív hatása az eddig csak új lakásban gondolkodókat elterelheti a használt irányába, vagy nagyobb kivárásra adhat okot.

– hívja fel a figyelmet Vincze Edit, a OC Investment Solutions ügyvezetője.

Vincze Edit, az OC Investment Solutions ügyvezetője

Komplex megoldások egyedi igényekre

Alig van olyan ügynökség a piacon, amely kellő szakértelemmel, releváns szakmai rutinnal és komplex szolgáltatásokkal tudja támogatni ingatlanfejlesztő partnereit. Az OC Investment Solutions már a legjobb telkek felkutatásától segíti az ügyfeleit. Ideális esetben piacelemzés, megvalósíthatósági tanulmány készül, optimalizálják a lakásmixet és a tervezőt is segítik a leginkább eladható alaprajzok kialakításában. Részt veszenek az értékesítési stratégia és marketing terv kidolgozásban, tapasztalt értékesítési csapattal pedig a lakások átadásáig viszik a projektet.

„A leghatékonyabb, ha a fejlesztővel már a telekvásárlástól együtt tudunk dolgozni és közösen tervezzük meg a legprofitábilisabban eladható lakóparkot, vagy társasházat – mondja a közös munka fontosságáról Nagy Tibor „Az elmúlt években viszonylag könnyű dolga volt a fejlesztőknek, a piaci környezetnek köszönhetően szinte minden eladható volt, az emelkedő árak ellenére is. A most tapasztalható keresletcsökkenés már sokkal tudatosabb előkészítést és értékesítési stratégiát igényel majd. Megnőtt a hibázási lehetőség, ami komoly veszteségeket is okozhat”. – hangsúlyozza a várható veszélyeket Vincze Edit

„Számos fejlesztővel dolgozunk együtt, akik vagy csak a megfelelő telek felkutatásában, vagy csak a projekt előkészítés fázisában veszik igénybe a munkánkat, de saját sales csapattal dolgoznak. Többen viszont a saját, kedvezőtlen értékesítési tapasztalataik után lettek partnereink. A cégcsoportnak köszönhetően olyan vevőkört is elérünk, amelyet a fejlesztők nem. Ilyen például az OC hálózatnál első sorban használtlakás keresőként regisztrált érdeklődők több ezres bázisa, akiket nagy számban tudunk az új lakások irányába mozdítani és végül újotthon vásárlók lesznek.” – emeli ki Vincze Edit az előnyöket.

A szakavatott szemek gyorsan észreveszik a tervezési hibákat, vagy kiaknázatlan lehetőségeket. A közvetlen kapcsolat az Otthon Centrum adatbázisával és ügyfélkörével lehetővé teszi, hogy a fejlesztőket folyamatosan a valós, magas megtérülést ígérő piaci igények felé tereljék, és a trendeket figyelve egy lépéssel a konkurensek előtt járjanak. 

Őket igazolja két évtizedes tapasztalatuk, valamint sok ezer eladott lakás és fejlesztési telek, többszáz elkészített projekt elemzés és tanulmány. Eredményességük kulcsa a gondosan kiválogatott és folyamatosan továbbképzett szakembergárda, a kidolgozott értékesítési technikák és szakmájuk iránti elköteleződés.

Hozzáadott érték

A szakmai hozzáértésen túl elmondható, hogy kiterjedt ügyfélkapcsolati hálóval dolgoznak, ahol a bizalom alapja a rájuk jellemző diszkréció. Ügyfélkörük zöme számos hazai kis- és nagybefektető, valamint kínai, török, arab, ukrán partnerekből áll össze. A konszolidáció ellenére az aktuális trendek mind abba az irányba mutatnak, hogy ingatlant fejleszteni és befektetési céllal vásárolni még mindig kiváló üzlet. Ám a piac összetettsége és folyamatos változása miatt annak jövedelmezősége igen eltérő is lehet.

Akár komplex one-stop-shop szolgáltatásról van szó a telekkiválasztástól az utolsó eladott lakásig, akár önmagában e folyamat bármely eleméről, az OC Investment Solutions széleskörű szolgáltatási palettája, vitathatatlan szakértelme, és egyedülálló tapasztalata révén Magyarországon az ingatlanfejlesztési profitmaximalizás garanciája.