Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az érintésmentes fizetés közös érdek

Alig egy hetes hír, hogy a Mastercard bejelentette, Magyarországon is elérhetővé teszi Pay by Account nevű számlaalapú fizetési szolgáltatását, így a vásárlók a kártyás vagy mobilos fizetéseknél megszokott gyorsasággal, kényelemmel és egyszerűséggel fizethetnek majd. A technológiai cég Pay by Account szolgáltatása a mobiltárcák kapcsán ismert biztonsági technológiával védi a bankszámla alapú tranzakciókat is. „Nagyon fontosnak tartjuk a kormány készpénzmentesítéssel kapcsolatos törekvéseit, technológiai vállalatként pedig az a feladatunk, hogy többféle megoldással támogassuk a piaci szereplőket ezen az úton”– mondta Eölyüs Endre a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. Vele beszélgettünk a sajtótájékoztató után.

Milyen változásokat hozott az elektronikus fizetési megoldások területén a világjárvány, és hogyan befolyásolta ez a Mastercard termékeinek, szolgáltatásainak használatát Magyarországon?

Mint ahogy a világ minden táján, úgy Magyarországon is komoly lökést adott az érintésmentes fizetések térnyerésének az egészségügyi vészhelyzet: az emberek arra törekedtek, hogy a lehető legkevesebb érintkezéssel tudják le a vásárlásaikat, különösen igaz ez a bolti fizetésekre. A mellett, hogy ilyen fizikai környezetben többen választották a kártyát, az online vásárlások is megerősödtek, egy kutatásunk szerint az online vásárlás ezekben a hónapban meghaladta az összes egyéb költési formát: a magyarok több mint egyharmada elmondása szerint még soha nem vásárolt annyit online, mint a karantén idején.

Nemrég bejelentették, hogy új fizetési megoldással lépnek itthon is piacra, mely az azonnali átutalást segíti? Mit lehet tudni erről a szolgáltatásról és mikortól elérhető?

A Mastercard most bevezetett megoldása számlaalapú fizetéseket tesz lehetővé fizikai és online környezetben. A kártyás vásárlással szemben itt nem a bankkártya, hanem közvetlenül a bankszámla vesz részt a tranzakciókban. Maga a szolgáltatás már éles, az Egyesült Királyságban használják is a Faster Payments ügyfelei. A magyar piacon még kérdés, hogy egy-egy pénzügyi szolgáltató mikor teszi azt elérhetővé az ügyfelei számára. 

Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója

Miben különbözik ez a már ismert készpénzmentes megoldásoktól?

A célunk az volt, hogy többféle fizetési megoldást adjunk a bankok és ügyfeleik kezébe, amit ugyanazzal a biztonsággal használhatnak, mint amit a kártyás fizetéseknél megszoktak. Számlaalapú fizetéseknél közvetlenül a bankszámlánk terhére fizetünk, azonban azzal a megszokott biztonsággal, amely a kártyás fizetést is jellemzi. Fizikai üzletekben például ez úgy néz ki, mintha mobiltárcát használnánk, a terminálhoz érintjük telefonunkat és érintésmentesen fizethetünk. Más azonnali fizetési megoldásokkal szemben a szolgáltatásunk komoly előnye a védelem, amit a vásárlóknak biztosít, így például, ha visszaélés áldozataivá válnak, vagy nem azt a terméket kapták, amit szerettek volna, a bank visszatéríti pénzüket.  

Beszéljünk még kicsit a biztonságról. Hogyan valósul meg a bankszámlás fizetés során ebben a megoldásban?

A Mastercardos számlaalapú fizetések egyik legnagyobb erőssége az a tokenizációs technológia, melynek lényege, hogy a számlabirtokos adatai közvetlenül nem vesznek részt a tranzakcióban, ezekből a rendszer úgynevezett tokeneket hoz létre, és ezeket használja a fizetés során. Ugyanezt a megbízható és kipróbált technológiát találjuk a különböző mobilfizetési alkalmazások mögött is, például az Apple Payben, vagy a banki mobiltárcákban.

Akinek okostelefonja van, annak bizonyára bankkártyája is van – miért használna inkább egy ilyen új, ismeretlen fizetési módot?

Úgy látjuk, hogy az érintésmentes infrastruktúra fejlesztése egy közös érdek a kártya és a bankszámla tokenizációs megoldás szempontjából is. Az érintésmentes, NFC-alapú fizetés a legelterjedtebb elektronikus fizetési forma, az azonnali fizetésekkel kiegészülve pedig nagyon fontos szerepe van a készpénzhasználat visszaszorításában. Lesznek olyan vállalkozások, akik a QR-kódos fizetések mellett teszik le a voksukat, míg mások az érintésmentes megoldásokat választják. Fizetéstechnológiai cégként fontosnak tartjuk, hogy mindkét alternatívára legyen versenyképes megoldásunk.

 A kereskedőknek miben jelenthet könnyebbséget?

Ha a kereskedőnél már korábban elérhető volt a kártyás fizetés, akkor ugyanezen a rendszeren fogadhatja majd a számlaalapú fizetéseket is. Így nem kell fejlesztésekre, új eszközökre költenie, ráadásul a Mastercard megoldása az NFC-s fizetések mellett a QR-kódos technológiát is kezeli. A tavaly ősszel indított Doppio nevű fejlesztési programunk pedig azoknak a kereskedőknek segít, akik most szeretnék kiépíteni a kártyaelfogadást.  A programnak köszönhetően ma már ez mindössze pár napos folyamat, a softPOS technológiával pedig saját Androidos telefonjukkal is fogadhatnak kártyás fizetéseket, így plusz eszközöket sem kell beszerezniük.

 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”