Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A világmegváltáshoz márpedig csend kell

Valószínűleg az irodában dolgozók közös alapélménye,  amikor egy komoly odafigyelést és koncentrációt igénylő feladaton dolgozva az ember szinte szélmalomharcot vív a környezet – zavaró – zajaival. Amikor a legbonyolultabb tételekkel számolnánk, vagy éppen gondosan megfogalmaznánk valamit, akkor a kollégák nevetése, egy kávéskanál csörrenése, a légkondi zúgása azonnal kibillenthet, aztán győzzünk visszatalálni. A zajszennyezés az egyik legkomolyabb ellenségünk az irodai harctéren. Jó hírünk van: találtunk olyan elérhető, személyre szabott irodai akusztikai megoldásokat, amelyek képesek szűrni, de legalábbis nagy mértékben tompítani a minket körülvevő zajokat. 

“Sokan nincsenek tisztában vele, de a zajok által okozott halláskárosodás az egyik legkomolyabb munkahelyi veszély, a különböző felmérések szerint is elég gyakori panasz a zajszennyezés az európai munkahelyeken. Komoly stresszkeltő hatása van, emellett hosszabb távon az idegrendszerünkre is negatívan hat. Olyannyira, hogy bizonyos zajszint felett akár a vegetatív idegrendszer is károsodhat” – kezdi néhány erős és ijesztő gondolattal Hidegkuti Balázs, a Bravosincord ügyvezetője. A lassan 10 éve a piacon lévő, prémium kategóriás irodabútorokkal foglalkozó cég az évek során az irodákról felgyülemlett egyre gazdagabb know-how, és a bővülő ügyféligények hatására a kínált szolgáltatások palettáját is egyre változatosabbá tette. Egy iroda precíz és a felhasználói igényekre érzékenyen rímelő kialakítása ma már nem csak a költői fantáziát, vagy Dalí álmait is túlszárnyaló dizájnban ölthet testet, hanem kifejezetten hasznos, sokszor elsőre nem feltétlenül feltűnő apróságokat is jelenthet. Ilyen például az is, hogy

egy iroda megtervezésénél arra különösen odafigyelnek, hogy a leendő dolgozók a lehető legkevésbé zavarják egymást a helyiségekben. Ebben lehetnek segítségünkre a különböző akusztikai megoldások is.

5

“A zavaró munkahelyi zajok elleni védekezés nem számít újdonságnak, hiszen a jelentős zajjal járó munkák esetén eddig is használtak például fülvédőket – mondjuk a bányákban vagy építkezéseken. Ugyanakkor ma már nem lehet elmenni amellett sem, hogy milyen körülményeknek és hatásoknak vannak kitéve azok, akik open office-ban dolgoznak. Egy átlagos nyitott légterű irodában 50-60 dB zajszintről beszélhetünk, amelyet például a légkondícionáló zaja, a folyosóra kihelyezett multifunkciós eszközök zakatolása, a kollégák egymás közti beszélgetése vagy a folyamatos telefonálás idéz elő. 2015-ben az Európai Unió 28 országában végeztek egy átfogó felmérést, amelyből az derült ki, hogy a megkérdezett magyar munkavállalók 25 százalékát napi szinten éri olyan zajszennyezés, amely hatással van a munkájára”- mondja az ügyvezető, hozzátéve azt, hogy ezek a zajok komoly hátrányt jelenthetnek precíziós munkavégzés esetén. Koncentrációs zavarokat okozhatnak, így a hatékonyság pedig nagy mértékben romlik, ha nem kezeljük hosszútávon is a zajokat.

2

“Bizonyos létszám felett egyszerűen elkerülhetetlen az open office. Viszont alapos, átgondolt tervezéssel ki lehet alakítani az irodai zónákat úgy, hogy abban akusztikailag megfelelően elhatárolódjanak a regenerálódásra létrehozott helyiségek és azok a területek, ahol a konkrét munkavégzés zajlik”

– magyarázza az ügyvezető. Egy iroda megtervezése során a Bravosincord szakértői első körben megvizsgálják az adott ügyfél tevékenységi körét, majd felmérik azt, hogy milyen területre költöznek a céggel, mekkora irodába,  milyen osztályokat alakítanak ki, hányan fognak ott dolgozni. “Ez azért is fontos, hiszen egészen eltérő szokásokat láthatunk akár hasonló témakörben működő vállalatoknál is. Szerencsére az a tapasztalat, hogy az ügyfeleink egyre nyitottabbak és egyre inkább értik azt, hogy miért fontos az irodai terekben az akusztikus elemek, anyagok használata.” Hidegkuti Balázs szerint az utóbbi évek fejlődését az is jól mutatja, hogy a megújuló és költöző ügyfeleink szinte kivétel nélkül belsőépítészeti tervezést, tanácsadást is igénybe vesznek tőlünk.

4

A Bravosincordnál éppen ezért már alapvető, hogy egy-egy iroda berendezésénél ezeket a szempontokat is figyelembe veszik. A mögöttük lévő tudásnak és tapasztalatnak is köszönhetően, az akusztikai megoldások terén olyan választékkal és megoldási szortimenttel rendelkeznek, ami egészen egyedülálló a piacon. Itt aztán lehet gondolni a felhő és fa alakú hangterelő és hangelnyelő elemekre, a meetingekre kifejlesztett irodai “kapszulákra”, a falakra erősíthető változatos formájú és színű akusztikai panelekre. “Léteznek olyan megoldások, amelyek a terjedő hang hullámainak 85 százalékát is csillapítják és elnyelik. Ezeket a termékeket erre specializálódott laborok visszhangzó kamráiban tesztelik. Az ilyen elemek alkalmazásával akár egy egészen kicsi, sűrűn berendezett és sokak által használt terület élhetőségén is nagyon sokat lehet javítani” – mondja az ügyvezető.

hb

“Néhány hét alatt is ki lehet alakítani minden szempontot figyelembe vevő irodákat. Itt nemcsak a színes babzsákokon és a hangulatos chill zónákon van a hangsúly, ezek ugyanis jóval összetettebb rendszerek, nem csupán a berendezésről és a dizájnról szólnak.

Aki dolgozott már olyan helyen, ahol odafigyeltek az akusztikára, érezhette a szignifikáns különbséget, tudhatja mit jelent az, hogy minimális a zajszennyezés” – magyarázza az ügyvezető.

Fontos adalék, hogy 65 dB jelenti a környezeti zaj felső határértékét, vagyis nagyjából ez az a pont, ameddig még elviselhető a zaj. Fölötte már kikezdi az irodista idegrendszerét, akiben egyébként nem is tudatosul, hogy mi is a baj pontosan, egyszerűen csak nem érzi jól magát az irodában.

3

A Bravosincord elismertségét jelzi a Váci úton lévő 8 szintes Nexon irodaházra kapott bútorozási megbízásuk, amit a tulajdonosok megbízására nemrégiben fejeztek be nagy sikerrel.

“Nincs mérethatár. Ha kell kis cégeknek segítünk, ha kell nagyvállalatoknak.

Összetett, erős portfolió és stabil csapat áll mögöttünk. Képesek vagyunk 70 tonnányi, több száz munkahelyhez szükséges bútorozás lebonyolítására és installálására alig egy hét, gyártással együtt pedig 6 hét alatt. Úgy gondolom, hogy ezek olyan számok, amelyek nem megszokottak ezen a piacon” – mondja az ügyvezető hozzátéve azt is, hogy bár óriási mennyiségről és kapacitásról van szó, ez mégsem megy az egyedi ügyféligények rovására. Sőt! Ha éppen arra van szükség, akkor gondoskodnak arról, hogy bárki leheveredhessen a saját irodájában egy fa tövében, miközben felhők úsznak a feje fölött. Ráadásul mindezt megteheti a nyugalmat biztosító akusztikai megoldások jegyében.