Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A grillcsirke diszkrét bája

Ritkaság, hogy egy frissen megnyitott hely és közönsége ilyen hamar egymásra találjon. Bár a HILDA még egy éve sem üzemel, gyorsan felkerült az ínyenc vendégek gasztro-térképére. Talán az izgalmas és hangulatos belső… Talán az egyszerű, de ötletes ételek… Talán a felkészült, ugyanakkor fesztelen kiszolgálás miatt. Manapság ugyan egyre általánosabb elvárás a vendégek részéről, hogy minden téren kiemelkedőt kapjanak.

„A beltér, a hangulat, az ízek és a kiszolgálás együtt alkothatnak olyan kompozíciót, ami valóban élményt jelent, és igazi karaktert ad” – véli Szalai Ági, a hely megálmodója, aki minden nap gondosan felügyeli a minőséget, és lelkesen vesz részt a felszolgálásban is – „csak így lehet megfelelő kapcsolatot kialakítani a vendégekkel, és nagyon szívesen is csinálom”. Ági valódi „vendéglátós” családból származik, az összes lehetséges hazai vendéglátóipari képzésen is túl van. Külföldi tapasztalatokkal a háta mögött, 3 gyerekes anyukaként tért most vissza szenvedélyéhez, egy kicsit meglepő, de egyszerű ötlettel. Grillcsirke igényesen – már csak az alapanyaggal szembeni magas elvárások miatt is ez került a fókuszba, hiszen itt szabadtartású, francia tojásokból keltetett csirkék forognak a speciális rotisserie sütőn, és minden hozzávalót értő szemek szelektálnak. Persze mindenféle hús- és vegetáriánus fogások is készülnek a látványkonyhán, az étlap összeállításánál a vezérlőelv a kiemelkedő, lehetőleg helyi gazdálkodótól származó, szezonális és friss alapanyag és az egyszerű, ám ötletes elkészítési mód. Így az egészséges, tudatos táplálkozás mellett elkötelezett látogatóknak eleve izgalmas felfedezés a HILDA. „Ez szerencsére amúgy is trend, de jó érzés, hogy könnyedén meg tudunk felelni, és közben fenntarthatóan, korszerűen működünk.” A „fit food” mozgalom dinamikus terjedése és az étterem elragadó milliője miatt hamar megszületett az igény a visszajáró vendégekben, hogy vacsorázni is jöhessenek, ezért az ebédmenü és az esti nyitvatartás őszi elindítása után most az új tavaszi étlap szezonális ajánlatain dolgozik a HILDA konyhája. A lényeg továbbra is a fesztelen igényesség.

Szabad csirkék – és más hozzávalók

A szabadtartású csirke nem csak egészségesebb, az íze is más, mint a boltokban és másutt kapható, antibiotikumokkal tömött szárnyasoknak, ezért van, hogy valakinek meg kell barátkoznia vele. Kicsit olyan, mint hosszú évek után kakaómassza helyett igazi csokoládét enni. De nem csak a csirkék beszerzésén látható az igényesség: a rotisserie sütőben eredetvédett mangalica, szabadtartású magyar kacsa és hazai charolais marha sül, de az étlapon az összes termelőt és számos különleges hazai márka gyártóját és az alapanyagok beszállítóit is feltünteti az étterem.

Enteriőr – hagyomány és frissesség

Az étterem egy 200 éves, Hild József által tervezett épület sarkában van, a Nádor utcában. Az építész előtt tiszteleg a névadás is. A Hildből lett „HILDA”, egy képzelt alak, aki a mozaikkal díszített falon is megjelenik. A szecessziós műemléket Szendrő Péter belsőépítész art dekós elemekkel és derűs színekkel dobta fel – különösen meghitt és elegáns enteriőrt, franciásan kifinomult világot alkotott a belvárosban, ahol jó időben még a teraszon is élvezhetjük a napsütést.

A  H I L D A · food & mood elérhetőségei:

www.hildapest.hu

www.facebook.com/hildapest/

www.instagram.com/hildapest/

TripAdvisor