Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A betétdíjas PET-palack a legjobb megoldás

A Szentkirályi Magyarország tulajdonosát, Alessandro Pasqualét arról kérdeztük, hogyan és mennyire lehetne csökkenteni a PET-palackok okozta környezetterhelést, ebben milyen szerepet vállal a cég, és mit tehetnének a fogyasztók. Az üzletember az ásványvíz és alkoholmentes italok vezető közép- és kelet-európai gyártójának, a Mattoni 1873 cégcsoportnak tulajdonosa és az Európai Palackozott Víz Szövetség alelnöke.

Tényleg a műanyag csomagolás a legjobb az ásványvizek forgalmazására?

A PET jelenleg az egyik legmegfelelőbb csomagolóanyag arra, hogy alkoholmentes italokat, köztük szénsavas üdítőket és természetes ásványvizet juttassunk el a fogyasztókhoz. Kizárólag 100 százalékban újrahasznosítható PET-palackokat használunk, és arra törekszünk, hogy minél kisebb súlyúak legyenek. A PET-palackok a fogyasztók és a környezet számára egyaránt előnyösek, hiszen nem csupán megfizethetőek, visszazárhatóak és törésállóak, de könnyűek és újrahasznosíthatóak is. Higiéniai és élelmiszerbiztonsági szempontból is a leghatékonyabb ismert megoldást jelentik az ásványvizek és az alkoholmentes italok csomagolására.

Léteznek megbízható felmérések arra nézve, hogy mekkora az egyes csomagolóanyagok környezetterhelése?

Világszerte számos életciklus-elemzés tanulmányt végeztek, amelyek a különböző italcsomagolások környezetre gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmények egy irányba mutatnak: a PET-palack karbonlábnyoma jóval alacsonyabb, mint más italcsomagolásoké, a 100 százalékos és hatékony újrahasznosíthatóságnak köszönhetően.

Azt leszögezhetjük, hogy a műanyagpalack, ha hulladékká válik, problémát okoz. Rendelkezésre állnak adatok arról, hogy mekkora a probléma?

A PET-palackok valóban világszerte a környezetszennyezés szimbólumává váltak. Ez meglehetősen sajnálatos, figyelembe véve, hogy az egyik legjobban újrahasznosítható műanyagról beszélünk, amely tökéletesen illeszkedne a körforgásos gazdaságba. Ez azt jelenti, hogy amennyiben képesek vagyunk hatékonyan visszagyűjteni a PET-palackokat egy-egy országban, akkor újra és újra új palackokat készíthetünk belőlük.

Mit tehetnek a gyártók a hulladékmennyiség mérséklésére, és ehhez milyen segítségre van szükségük az államtól és a fogyasztóktól?

Szeretnénk tudatosítani a fogyasztókban, hogy a PET-palackok 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagok, vagyis a lehető legtöbbet össze kellene gyűjteni ezekből annak érdekében, hogy új PET-palackok készülhessenek belőlük. Fontos mérföldkőhöz érkeztünk tavaly azzal, hogy piacra dobtuk az 50 százalékban rePET-ből, vagyis újrahasznosított PET-ből készült 0,5 literes Szentkirályi palackokat.

A PET-körforgást legjobban új palackok készítésével lehet bezárni, ezért is támogatjuk a betétdíj bevezetését. Azokban az országokban, ahol már működik ilyen rendszer, azt látjuk, hogy a visszagyűjtési ráta jelentősen magasabb, a gyártók az újrahasznosított nyersanyagot hatékonyan tudják felhasználni a termelésben, és így a körforgás megvalósul.