Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

1 milliós jutalék egyetlen sikeres állásajánlatért?

Ismét nagyot megy a Talentuno, a recruitment iparág Uber-e

A munkavállalók számára a szabadság soha nem volt még annyira fontos, mint most, és ez a trend nem fog visszafordulni. A nagyobb mozgástér nem áll meg a home office-nál, hiszen ma már a lehetőségek adottak – akár a homokos tengerparton két csobbanás között is finish-elhetsz egy projektet. A tehetség diktál. Kinyílt a világ, megnövekedtek az igényeink, ráadásul soha nem volt olyan könnyű vállalkozni, mint most. A freelancer szemlélet egyre inkább a kultúránk részévé válik. A megváltozott munkaerőpiaci körülmények között jogosan merül fel a kérdés: ha értek valamihez, amire igény van a világban és ez megélhetést tud biztosítani nekem, mi szükségem van tulajdonképpen egy tradicionális értelemben vett munkahelyre?

Say no to nine-to-five!

A nyugat felől érkező új munkavégzési trendek, mint például a 6 órás munkanap, a home office, vagy a törzsidő bevezetése hazánkban is hódítanak. Ezek az új humán igényekre jelentenek reakciót – teljes életet és karriert akarunk építeni, egyre fontosabb az értékteremtés, érezni akarjuk, hogy a munkánknak van értelme, olyan helyre szeretnénk összpontosítani energiánkat, ahol tényleg jó és értelmes célokat szolgálhatunk vele. Sok vezető döbben rá, hogy ha a produktivitásra akarja helyezni a hangsúlyt, akkor ideje elengedni a merev szabályokat, nagyobb teret adva a munkavállalóknak. Sőt, egyre többen jutnak el arra a pontra, hogy egyszerűen nemet mondanak a munkahely intézményére és freelancer-ként értékesítik tudásukat és tehetségüket. A kreatív szakmában régóta alap a szabadúszás, de ma már egy tradicionálisabb munkakörnyezetként értelmezett SSC sem teheti meg, hogy favágókét tekintsen az iroda emberére.

Éppen ezt a hullámot lovagolja meg a Talentuno nevű magyar startup a toborzás területén. Térben és időben is abszolút szabadságot ad a crowdsourcing modellre építő koncepció. A Talentuno a jövő toborzási platformja, tulajdonképpen a recruitment iparág Uber-e, vagy Airbnb-je, ha úgy tetszik. Szinte mindenki ajánlotta már be ismerősét egy-egy állásra. A Talentuno ennek az online változata. A koncepció lényege, hogy bárkiből lehet MatchMaker, azaz szabadúszó recruiter. Nincs szükség semmi másra, csak a kapcsolati hálódra és persze egy okostelefonra.

A Talentuno-n a legmenőbb állásokból válogathatsz, és ha úgy érzed, hogy valamelyik pozíciót pont az egyik ismerősödre szabták, akkor beküldöd a CV-jét, és ajánlasz neki egy hozzáillő állást. A történet csattanója, hogy sikeres elhelyezés után esetenként akár több százezres jutalékkal lehetsz gazdagabb.

Balázsik Péter és Kelliár Zsolt, a Talentuno alapítói

Sőt, most még különösen érdemes kipróbálni “matchmakerkedést”, ugyanis egyre több olyan nyitott pozíció van ahol többszázezres, esetenként akár 1 millió forintos jutalékot is zsebre tehet az a MatchMaker, akinek a jelöltje kiválasztásra kerül! (a Talentuno a regisztráló állásajánlókat hívja “MatchMaker-eknek) Tegyél egy próbát!

Szóval a Talentuno egy szexi új eszköz, ami megoldást jelenthet több munkaerőpiaci kihívásra is. Egyrészt sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint a hagyományos recruitment megoldások, de ha igazán belemerülsz a „matchmaking” rejtelmeibe, akár fix jövedelmi forrásként is alapozhatsz a sztorira.

Persze az egész MatchMaker életérzés azért túlmutat azon, hogy csak rárepülsz a jutalékra. Az biztos, ha egy-egy ismerősödnek segítesz váltani, vagy egy tényleg jó lehetőséghez juttatod, abból mindenki profitál. Sokan azonban nem aktív álláskeresők, hanem egyszerűen csak elegük van a jelenlegiből, unatkoznak, panaszkodnak, vagy stagnál a karrierjük, de még nem érett meg bennük a váltás gondolata. Ilyenkor érdemes kibillenteni egy kicsit az adott személyt, és megmutatni neki, hogy mennyi más izgalmas, új lehetőség vár rá

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar