Támogatói tartalom

Kiterjesztett maximalizmus

A cikket támogatta a FITOUT ZRT.

Tervezői szemlélet, mérnöki minőség és a részletekre való maximális odafigyelés – ezt kínálja ügyfeleinek a FITOUT ZRT. A hazai irodakivitelezés meghatározó szereplője 15 év tapasztalatával és szakértelmével mutat túl az  átlagos generál kivitelezésen.

Egy autó csomagtartójából indult a FITOUT története, amely ma már több ezer négyzetméteres irodakomplexumok profi kivitelezőjeként ismert. Szűcs László bérlői kiépítésekkel foglalkozott egy kivitelező cégnél, és az egyik irodaházban Pálffy András volt a megrendelő képviselője. Kiváló munkakapcsolat alakult ki közöttük, majd biztos, jól fizető állásukat feladva közös céget alapítottak, amelynek ügyeit kezdetben iroda híján a kocsijuk mellett állva intézték. Fő profilként a szerkezetépítés utáni belső, befejező szakipari munkákat jelölték meg, melyek összességét angolszász közegben a „fitout” szó írja le. Magyarországon akkoriban még nem volt ismert a kifejezés, így az elsők között kezdték el tudatosan használni és terjeszteni, cégük nevének is ezt választva.

„Ahhoz, hogy egy iroda a szerkezetkész állapottól a leggyorsabban eljusson a hatékony termelésig, a legapróbb részletnek is a helyére kell kerülnie. A tervezői szándék és a megrendelői ízlés megértésén keresztül mérnöki minőséget nyújtunk”

– foglalják össze az alapítók hitvallásukat. Nem titkolt céljuk, hogy munkájuk, hozzáállásuk és kommunikációjuk minden elemével felülírják a kivitelezőkről élő negatív sztereotípiákat a megrendelők fejében.


Noha eleinte üzletek kiépítésével is foglalkoztak, idővel egyre inkább az A-kategóriás irodákra helyezték a hangsúlyt. Ez összhangban van azzal az elmúlt években megfigyelhető irodapiaci trenddel, miszerint a bérlők / munkaadók felismerték, hogy az iroda bérleti díj, illetve az iroda kialakítására elköltött költség csak egy kisebb hányada egy átlagos cég költségvetésének, így hajlandóak és képesek is többet költeni az irodájukra. Az egyedi, extra belsőépítészettel rendelkező irodák egyben a munkavállalók motiválásának és megtartásának fő eszköze is lett, a sztenderd irodakialakítások ideje lejárt. Az ilyen irodakialakítások minőségi, jól szervezett kivitelezést igényelnek,

így a FITOUT épített irodát többek között az ENSZ-nek, a Magyar Postának, a NOKIA-nak, az IBM-nek, a CITIBANK-nak, az OMV-nek, a PHILIP MORRIS-nak, a 150 négyzetméteres helyiségtől a 15 ezer négyzetméteres komplexumig változatos méretű és adottságú irodákat megvalósítva.

Számos cég növekedését végigkísérték: egyes partnereikkel, például az SAP-vel a kezdetektől a mai napig tart üzleti kapcsolatuk. Akár kisebb, akár nagyobb projektről van szó, a FITOUT-nál minden megrendelő igényeit különös érzékenységgel kezelik. Igyekeznek lekövetni a cégek működését a kivitelezés folyamán -, és gyakran javaslatokkal is segítik az ügyfelek elképzeléseinek megvalósítását. Az irodakiépítések piacát az ingatlanválság kevésbé sújtotta, így a nehezebb időkben is bőven akadt munkájuk, hiszen sok cég kisebb területre szűkült, vagy több helyen lévő irodáit a racionalizálás jegyében egy helyre költöztette, vagy kedvezőbb bérleti díjú irodaházakra váltott. A FITOUT 2008-2014-es években is folyamatosan fejlődni tudott, amely fejlődést a lenti grafikon is jól szemlélteti.

Évek során egyre nagyobb volumenű irodakiépítéseket végeztek, majd határozott döntésüket követően kevesebb számú, ám nagyobb méretű projekteket vállalnak. Három éve fitoutos tapasztalataikra építve bővítették a portfóliót, és a befejező szakipari munkák mellett egyre nagyobb volumenű feladatokba vágtak bele, meglévő irodaépületek teljes rekonstrukcióján keresztül gyorsan eljutottak a teljes irodaház szerkezetépítési munkáihoz. Növekedési pályájuk szokatlannak számít a területen. A nagy generálkivitelezők általában kívülről befelé bővítik a tevékenységeiket: a szerkezetek építésével indulnak, majd lassan belekóstolnak a szigorúbb koncentrációt és alaposabb szervezettséget megkövetelő belső munkákba is. Ezzel szemben a FITOUT-nál ezt a megszokott precizitást és maximalizmust terjesztik ki fokozatosan a teljes épület építésére, megtartva a fókuszt.

„Míg az építőipar a szerkezetépítésből kiindulva centiméterekben gondolkodik, egy fitoutban mindig milliméterekről beszélünk. Fitout munka esetében sokkal rövidebb idő alatt kell megvalósítani egy arányaiban lényegesen összetettebb feladatot, az előkészítési folyamat sokkal rövidebb.”

– érzékelteti a különbséget Pálffy András. Fejlődésüket nagyban segítette az is, hogy igen komoly műszaki támogatottsággal rendelkeznek minden kivitelezési szakágban, és az átlagos cégeket meghaladó mérnöki hátteret építettek fel az évek során. A legújabb anyagok, technológiák és trendek ismeretében eddig még nem találkoztak megoldhatatlan kihívással, és sosem késett miattuk egyetlen beköltözés sem, holott általában „nehezített pályán”, lakott irodaházban dolgoznak, ahol nem zavarhatják az irodaház megszokott életét. Ha a beszerzés szempontjából kritikus anyagok szerepelnek a kivitelezésre kapott eredeti tervekben, a saját mérnöki gárdájukat bevonva mindig határidőre megvalósítható megoldást keresnek és találnak. A kibővített tevékenység új kihívások elé állította őket, az építőipar jelenlegi helyzetében, a munkaerőpiaci és építőanyag beszerzési nehézségek mellett a szerkezetépítéshez elengedhetetlenül fontos toronydaru beszerzését is meg tudták szervezni.

Tavaly már olyan komplex, nagy ívű munkákat végeztek el a FITOUT-ra jellemző precizitással, mint amilyen a Balance Loft teljes épületrekonstrukciója a Váci úton, vagy a City Gate Irodaház felújítása. Azóta még magasabbra tették a lécet: a 2019-es átadással tervezett 20 000 m2-es Balance Hall Irodaházat már szerkezettel együtt építik fel. Noha alapvetően mások igényeit kiszolgálva, tervezői elképzeléseket valósítanak meg a kivitelezésben, mindig akad olyan projekt, amiben kamatoztathatják saját kreativitásukat. Révész utcai irodájuk elnyerte „Az év irodája” elismerést, majd 15 év tapasztalatát pedig irodaház beruházáson hasznosítják, miután idén saját ingatlanfejlesztésbe kezdtek. A Váci úti folyosó vonzására mágnesként tapadó Lomb utcai FERRUM Irodaház 5 000 m2-en kínál a hagyományos irodai környezetből kilépni vágyó cégeknek kreatív munkavégzéshez alkalmas inspiráló tereket. A FERRUM Irodaház abban lesz különleges termék az irodapiacon, amitől a FITOUT munkák azok a kivitelezői piacon. Minőségi szolgáltatásokat nyújt, elérhető áron, jó hangulatban.

A vállalat árbevétele tavaly túllépte a nettó 7 milliárd forintot, a stáb pedig közel 70 főre bővült. Dolgozóikat részvényprogrammal motiválják, és lehetőséget biztosítanak nekik arra, hogy a céggel együtt fejlődjenek ők is – az eredményes építésvezető projektvezetővé válhat, és ha hosszabb távon bizonyít, akár a tulajdonosi körbe is bekerülhet. Egyes szakmákban 15 éve ugyanazokkal az alvállalkozókkal dolgoznak, akik az idő folyamán a FITOUT-tal együtt gyarapodnak.

„Annak idején egy három fős gipszkartonos csapattal kezdtünk dolgozni, az ő létszámuk ma már a negyvenet közelíti, a gépészek száma ötről nyolcvanra, az elektromos két főről hatvanra duzzadt”

– említ néhány példát Szűcs László. Alvállalkozóikkal nagyobb családként működnek, és minden évben saját szervezésű focikupán mérkőznek meg egymással, ahol idén először a megrendelőik is önálló csapattal lépnek pályára. Nem a labdarúgás az egyetlen sport a FITOUT életében. A cég által szponzorált vitorláshajó rendszeresen ér célba osztályelsőként a Kékszalagon és az Országos Bajnokságokon, fedélzetén Pálffy Andrással.

„Pár éve az egyik ügyfelünk a projekt végén, az iroda megnyitója során összegzést adott a munkánkról, amelyre a mai napig nagyon büszkék vagyunk és hisszük, hogy jól is jellemez minket.” – mesélik a FITOUT tulajdonosai. „A FITOUT-os építkezésen minden ember dolgozik, és tudja, hogy mit csinál, nem látni támaszkodó, bámészkodó munkásokat. Nem tudom, hogy hogyan csinálják, de sok munka és tudás van ebben a típusú munkaszervezésben, mert ilyet más építkezésen nem láttam még. Az biztos, hogy hatékony és sikeres.”

Építőipari változások a FITOUT szemével

Az elmúlt években tapasztalt építőipari változások mögött a kereslet növekedése, és az építőipari szakember hiány áll. Az építőiparban foglalkoztatottak száma még mindig nem éri el a 2008 előtti szintet. A fentiek az építőipari árak emelkedéséhez vezetnek. „Az emelkedések a különböző szakágakban eltérő mértékűek, 15-50 % között mozognak, tehát az áremelkedés attól is függ, hogy az adott projektben melyik szakág értéke szerepel nagyobb súllyal. Van olyan szakág, alvállalkozónk, aki a 2017-es év során háromszor jelentett be áremelkedést, hogy a saját létszámát meg tudja tartani. Ezek a változások számunkra is komoly kihívást jelentenek, főleg a hosszabb távú szerződéseink árazása során. A szinte állandó alvállalkozói kör komoly stabilitást tud biztosítani ezekben a helyzetekben is.” – számolnak be a FITOUT tulajdonosai a saját tapasztalataikról.

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.