Print

Vezető szerepben a régiós ingatlanpiacon

Wing Zrt.
2020. április 01. 8 perc olvasás

A magyarról a regionális piacra való kilépés sokszor még az itthon sikert sikerre halmozó cégeknek is komoly kihívást jelent, mind az időzítést, mind pedig a formát tekintve. A WING Zrt.-nél is már korábban megfogalmazódott a nemzetközi terjeszkedés gondolata. „Piacvezető hazai vállalatként úgy éreztük, hogy hiába rendelkezünk elég tudással, kapacitással, erőforrással, a magyar piac mérete miatt, a hazai keretek között már nem tudunk sokkal többet elérni, mint ahol jelenleg is tartunk – magyarázza Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Elértük azt a méretet és azt az érettségi szintet, hogy ki tudunk lépni más piacokra is.”

A WING esetében a kérdés tehát inkább a hogyan volt. A cég már 2018-ban megvett két szófiai irodaházat, ám ilyen apró lépésekkel sokáig tartott volna jelentős pozíciókat felépíteni, és végül nem is ezt a stratégiát folytatta, hanem egy huszárvágással, a lengyel Echo Investment többségi tulajdonrészének megvásárlásával rögtön a régió egyik legjelentősebb ingatlanvállalkozásává vált. „A lehetőségek mérlegelése után arra jutottunk, hogy egy működő cégbe szeretnénk befektetni. Egy hozzánk hasonló céget kerestünk, többet megnéztünk, és az volt a szerencsénk, hogy végül találtunk egy megfelelő profilú, piacvezető, jó perspektívákkal rendelkező vállalatot” – meséli Noah Steinberg.

De miért pont Lengyelország? A WING vezetősége erre a döntésre is hosszas mérlegelés után jutott, és végül úgy ítélték meg, hogy Lengyelország a legvonzóbb piac a számukra. „Részben azért, mert sok mindenben hasonlóan működik, mint a magyar, másrészt viszont 40 milliós országként nagyobb piac, több az ingatlanfejlesztés szempontjából is értelmezhető város” – világítja meg a döntés hátterét az elnök-vezérigazgató. Lengyelország európai szinten is egyedülálló olyan tekintetben, hogy ott még a 2008-as válság idején is volt gazdasági növekedés, a nemzetközi befektetőknek pedig kedvelt célpontja.

Az Echo Investment pedig ezen a piacon tudott az elsők közé kerülni. A cég a lakó-, az iroda- és a kiskereskedelmi szegmensben is jelen van, hét lengyel nagyvárosban – Varsó mellett Krakkóban, Łódźban, Wrocławban, Katowicében, Gdańskban, és Poznańban – is jelentős folyamatban lévő fejlesztésekkel rendelkezik. Mégsem ez volt a WING részéről az elsődleges szempont, hanem a cégben rejlő további lehetőségek. „A vállalati kultúra, az értékrendszer, a stratégiai célok, a működés mind nagyon hasonló a WING-éhez” – magyarázza Noah Steinberg. Mindezek persze, különösen kívülről nehezen megfogható dolgok, ám ha valaki vet egy pillantást az Echo Investment egyik zászlóshajónak számító fejlesztésére, a varsói Browaryra, akkor rögtön láthatja, miről is van szó. A lengyel fővárosnak ezt az elhanyagolt, de hangulatos régi ipari épületekkel teli negyedét az Echo varázsolja építészetileg is különleges, korszerű lakásokkal, irodákkal, vendéglátóhelyekkel és zöldterületekkel teli, új, vonzó városrésszé.

Némi szerencse is kellett ahhoz, hogy az üzlet létrejöhessen, ugyanis a két intézményi befektető által kínált többségi tulajdonrészért többen is ringbe szálltak, és a megszerzéséért komoly verseny zajlott, amelyből a magyar ingatlanvállalat került ki végül győztesként. „Ez egy nagyon nagy tranzakció volt, az Echo Investment a varsói tőzsdén is jelentős vállalatnak számít – mondja az elnök-vezérigazgató, aki hozzáteszi azt is, hogy bár a WING győzelme meglepetés volt, a lengyel piac pozitívan reagált a fejleményekre. – Nagyon szívesen látják a külföldi, és különösen a magyar befektetőket. Erős volt a verseny, hosszú folyamat volt, de kitartással és rugalmassággal sikerre jutottunk.”

A WING stratégiai befektetőként szállt be az Echo Investmentbe, a két cég pedig ezután is alapvetően önállóan fog működni. „A céggel egy nagyon erős menedzsment-csapat is érkezett, a lengyelországi munkát továbbra is ők fogják irányítani – szögezi le Noah Steinberg, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy a két cég ne is profitálna abból, hogy immár közös tulajdonban vannak. – Ahol szinergia van, például a műszaki tudás, a bérlők, a befektetők, vagy éppen a finanszírozók tekintetében, ott már most is erősítjük egymást. Mindkét cégnél kiváló szakemberek dolgoznak, van egy erős tudásbázis, viszont a tapasztalatok kicsit különböznek.”

A jövőben ez azt is jelentheti, hogy mindkét cég a saját piacán is némileg új területek, új megközelítések felé nyithat. Noah Steinberg a WING részéről az ipari piacot említi, amelyen a magyar cég nagyon erősen jelen van, az Echo Investment oldaláról pedig például a korszerű, német mintára épülő bérlakásprogramot, amelyet a lengyel cég Resi4Rent néven, nagy érdeklődés közepette vezet be a lengyel piacra. Ez a rugalmas, folyamatosan bővülő lakáskínálattal rendelkező program egyszerű, könnyen átlátható és kezelhető, mégis minden igényt kielégítő megoldást kínál a bérlőknek, akik akár a bérleti szerződés lejárta előtt is másik, például megváltozott családi körülményeiknek jobban megfelelő, vagy éppen másik városban található lakásba költözhetnek, de akár ingatlanuk berendezését vagy takarítását is a bérbeadó cégre bízhatják. Noah Steinberg szerint valami hasonló Magyarországon is jól működhetne. „Az ingatlan tulajdonlására épülő modell egyre kevésbé felel meg a mai életpályáknak és az újgenerációs igényeknek. Magyarországon több szinten is foglalkoznak már a kérdéssel, ingatlanszakmai, önkormányzati és kormányzati szinten is van már szándék egy fenntartható modell életre hívására.” A lengyelországi tapasztalatok versenyelőnyt jelenthetnek a WING számára, hogy ebben az esetlegesen létrejövő új szegmensben is meghatározó szerepet töltsön be a magyar piacon.

És hogy mit hozhat a kicsit távolabbi jövő? „Különböző mérőszámok vannak, de e két, a magyar és a lengyel piacon is több szegmensben piacvezető cég egyesülésével egy a régióban is meghatározó szereplője lettünk az ingatlanpiacnak, sőt elmondható, hogy ez már egy európai szinten is jelentős ingatlanvállalat – emeli ki Noah Steinberg, aki azt is elárulja, hogy hosszabb távon további terjeszkedés is szóba jöhet. – Holnap még biztosan nem, de nem hiszem, hogy itt fog véget érni a régiós történetünk.”

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy a WING-nél most háttérbe szorulna mindaz, ami a céget Magyarország vezető magyar tulajdonú ingatlanvállalatává tette. A 42 ezer négyzetméternyi új teret kínáló Liberty irodaház, a Siemens-evosoft székház, vagy éppen a B&B Hotel fejlesztése továbbra is a megszokott magas minőségben, határidőre halad, ahogy a Kassák Residence és a Kassák Passage összesen több mint 500, vagy a Park West 700 lakásának építése is a terveknek megfelelően folyik, hogy csak néhányat említsünk a most futó projektekből. „A WING a továbbiakban is egy stabil és professzionális magyar ingatlanvállalat akar maradni. A lengyel piacra kilépés nagyon fontos és stratégiai jelentőségű, de marad ugyanaz az intenzitás a magyar piacon” – mondja Noah Steinberg határozottan.

Valójában viszont ez az intenzitás talán még fokozódni is fog, részben éppen a lengyelországi példa hatására. Az Echo Investment megszerzése ugyanis nemcsak új lehetőségeket nyit meg, de még csak nem is csupán azért fontos a WING számára, mert a piacok ciklikusságával szemben is ellenállóbbá teszi a vállalatot, hanem inspirációt is nyújt, ahogy azt Noah Steinberg is elmondja. „Varsó hasonló méretű város, mint Budapest, az irodaállomány viszont a budapesti kétszerese. Nagyon magas a technológiai és a kivitelezési színvonal is. Budapesten és Magyarországon még rengeteg lehetőség van, ami a lengyel piac fényében különösen jól látszik.”