Print

Ők forgatják majd fel a magyar felnőttképzést?

LABA
2021. november 29. 3 perc olvasás

Először is: hogy lesz egy Kijevben született és felnőtt grafikusból egy magyarországi, üzleti oktatással foglalkozó cég ügyvezetője?

A Labát is Kijevben alapították, hat évvel ezelőtt. Végignéztem, ahogy startupból piacvezetővé vált az orosz nyelvű piacon, aztán elkezdett más országokban is terjeszkedni. Ma már 400-an dolgoznak a Laba csoportnál világszerte, és több tízezer tanuló végzett nálunk, csak Magyarországon pedig 3000. Az orosz nyelvű piacon és Magyarországon kívül egyébként már megjelentünk több európai országban, és az a célunk, hogy 2024-re a kontinens vezető oktatási platformja legyünk. De ott vagyunk az USA-ban és Kanadában is, ahol például a Google, a Mastercard vagy a Netflix vezetőitől lehet tanulni, tehát már ott is komolyabb játékosnak számítunk.

Nem véletlen, hogy ennyien keresnek meg minket: hatalmas az igény a minőségi felnőttoktatásra, mert a tapasztalat nem minden, naprakész tudás nélkül sokan nehezen tudnak továbblépni a karrierjükben. Váltani pedig még nehezebben. Pedig a saját történetem mutatja meg, hogy az utóbbi is lehetséges szinte bárki számára, hiszen én is a Labának köszönhetően lettem cégvezető.

Ezek szerint csak tapasztaltaknak, újrakezdőknek, és az üzleti szférában dolgozóknak szólnak a képzéseik?

A kurzusokra bárki jelentkezhet, akár kezdők is. Segítünk mindenkinek olyat választani, ami a tudásszintjének megfelel, tehát nem fordulhat elő az, hogy beiratkozik valaki egy haladó kurzusra, és az első alkalom során jön rá, hogy semmit nem ért az egészből. Öt kategóriában indítunk képzéseket: HR, Sales és kereskedelem, Marketing és PR, Üzlet és menedzsment, valamint a Szoftverek, tehát elég széles a paletta. Tervezzük olyan kurzusok bevezetését is, amik inkább a soft skillekre fókuszálnak, például arra, hogy hogyan tárgyaljunk hatékonyan. Hosszú távon pedig a Laba csoport két másik platformját, a kreatív szakembereknek szóló SKVOT-ot és az IT-fókuszú Robot Dreamst is behoznánk Magyarországra.

Kik tanítanak a Labánál? Hogyan választják ki az oktatóikat? 

Akkor mondjunk neveket: például HR Business Partner kurzust tart nálunk Horváth Andrea, a McDonald’s HR-vezetője, vagy üzletfejlesztést tanít Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója. Mi a gyakorlati tudásra fókuszálunk, ezért nem akadémikusokat, inkább a nevesebb cégeknél dolgozó, tapasztalt szakembereket kérünk fel, hogy tanítsanak nálunk. Fontos, hogy velük sem „konzervanyagokat” készítünk, hanem élő órákat tartanak, és például minden résztvevő házi feladatát személyesen ellenőrzik, tehát valóban oktatóként, nem csak előadóként vannak jelen az oktatás folyamatában. Ez a megközelítés a mi fő erősségünk, ez tesz minket egyedivé a magyar piacon.