Print

A világjárvány: hatások és válaszok

Opten
2020. április 01. 2 perc olvasás

A cégek fizetőképességének meghatározására széleskörűen elfogadottak a céginformációs vállalkozások által statisztikai alapokon kidolgozott kockázatibesorolás-modellek és a javasolt hitelkeretmaximum-számítások. Válság idején ugyanakkor szükség van a klasszikus modellek átdolgozására. A krízis ugyanis eltérően hat a különböző cégekre. A legjellemzőbb tényezők, amelyek befolyásolják ezt a hatást: a tevékenység, a pénzügyi és a tényleges tulajdonosi háttér, az export/import relációk, a beruházásigény, az alkalmazotti létszám vagy éppen a cég életkora. Kockázatosabbá váltak azok a cégek is – mutatott rá Dr. Csorbai Hajnalka, az OPTEN stratégiai igazgatója –, amelyekben a tulajdonosok és az ügyvezetők azonosak, és életkoruknál fogva a kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Újrakalibrálás

Bizonyos ágazatokat primer módon érint a gazdasági hatás; ilyen például a turizmus. Vannak olyan szektorok, amelyeknél egy gyors keresleti visszaesés vagy fellendülés után várhatóan kiegyenlítődik a hatás – ez leginkább a kiskereskedelem egyes területeit érinti. Az átmeneti keresletvisszaesés, alacsony likviditási háttérrel párosítva, fizetési nehézségeket okozhat, így ezekben az esetekben számolni kell ennek veszélyével. A gyártó és feldolgozó üzemeknek – ahol a munkavállalók nem tudják „home office”-ban végezni a tevékenységüket – mindenképpen részleges vagy teljes leállással kell számolniuk. További problémát okozhatnak náluk a beszállítói láncokban megjelenő kiesések is, amelyek blokkolhatják a termelést. A csökkenő befektetői bizalom, valamint a vállalati és a lakossági nem teljesítő hitelek növekedése pedig a pénzintézeti szektor egészére hatással lesz. 

A sok negatív hatással szemben hatnak a kormányzat gazdaság- és lakosságtámogató intézkedései, amelyeket szintén folyamatosan figyelembe kell venni a cégek kockázati indexének meghatározásakor. 

Saját cégünk stabilitásának megőrzéséhez tehát érdemes a kockázatkezelési rendszereinket újrakalibrálni, emellett felhasználni olyan likviditást segítő megoldásokat, amelyek a hirtelen jött bevételkiesésre azonnali segítséget nyújtanak. Az RSM Hungary nemrégiben megjelent tájékoztatása szerint ilyen megoldás lehet az adókötelezettségek időbeli racionalizálása is.