Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Wirecard-botrány: nincs meg 2 milliárd euró, letartóztatták a vállalat volt vezetőjét

Letartóztatták kedden az egyik legnagyobb német vállalat, a Wirecard volt vezetőjét. Markus Braunt múlt héten már felfüggesztették, miután fény derült 1,9 milliárd euró hiányára.

A digitális fizetési megoldásokat kínáló Wirecard éléről az osztrák származású Markus Braunnak azután kellett távoznia, hogy kiderült, eltűnt, vagy eleve csak papíron létezett közel 2 milliárd euró, írja az Index. A hiányt az 1999-ben alapított cég éves auditján állapították meg; eleinte még úgy tűnt, a pénz megkerülhet egy fülöp-szigeteki banknál, később kiderült, hogy egy alkalmazottjuk adott ki hamis dokumentumokat. Ezután kezdtek meredek esésbe a cég részvényei (egy hét alatt 90 százalékot), a Moody’s hitelminősítő intézet pedig visszavonta a Wirecard minősítését. A Business Insider azt írja, Braunt már ma bíróság elé állíthatják.

A fintechcég tehát gyakorlatilag napokon belül összeomlott (adósságát is bóvlira minősítették), azt pedig már a Portfolio.hu írja, hogy már 2019 eleje óta voltak baljós jelek. Januárban a Financial Times írta meg, hogy felmerül a gyanú, hogy a szingapúri divíziónál hamis és félredátumozott szerződésekkel és fiktív tranzakciókkal manipulálják a könyvelést. A Wirecard tagadta a vádakat, két további cikk miatt (az egyikben arról írtak, hogy egy külsős jogászcég is visszaéléseket talált, a másik pedig azt, hogy két szenior vezető a münczeni irodában tudott a manipulációkról) pedig be is perelték az újságot. A Bafin, a német tőzsdefelügyelet ekkor a vállalatnak adott igazat, a Financial Times ellen piacmanipuláció gyanújával indítottak vizsgálatot.

A koronavírus-járvány alatt a cég azt állította, érintetlen maradt bevételük a válság alatt, áprilisban viszont a KPMG jelentéséből már az derült ki, hogy 2016 és 2018 között számos olyan szerződést kötött a cég, ahol az ügyfelek fantomcégek voltak. Ezután már a Bafin is vizsgálódni kezdett.

Markus Braun 18 év után távozott a cég éléről. A Wirecard közel 6000 embert foglalkoztat 26 országban.

Borítókép: Wirecard – Facebook
 

"Minden értelmes ember önfejűnek tűnik időnként."