Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Újlakás-piac: mélypontok és visszaesés jellemzi Budapestet

Az új projektek darabszáma és lakásszáma is alulmúlta előző negyedéves mélypontot. A fejlesztők várják a rozsdaövezeti térképet.

Az idei nyári hónapokban körülbelül ezer lakást adtak el a fővárosban. Ez hiába duplája az előző negyedév rekordalacsony számának, így is a második leggyengébb érték az elmúlt négy évre visszatekintve – írja a Portfolio.hu a Budapesti Lakáspiaci Riport elemzése alapján.

Az elmúlt egy évben 40-ről 46 százalékra nőtt a 27 százalékos áfával értékesíthető lakások részaránya a kínálatban. Az értékesített lakásokból való részesedés 41-ről 31 százalékra esett vissza.

Körülbelül 6300 lakásból áll az új építésű kínálat Budapesten, 7 százalékkal csökkent a számuk. Az újonnan indított projektek darabszáma és lakásszáma az előző negyedéves mélypontot is alulmúlta. Kevesebb, mint 300 lakás értékesítése indult el 2020. tavaszán, és csak egy olyan fejlesztést kezdtek értékesíteni, ami 50 lakásosnál nagyobb volt.

A rozsdaövezetek kijelöléséig a fejlesztők kivárnak. A konkrétumok bejelentése után várhatóan pozitívan alakul majd a kínálat.

A budapesti új építésű lakások egy év alatt átlagosan 6,1 százalékkal drágultak. Ez jelentős javulásnak számít a megelőző évben mért 9,5 százalékos dráguláshoz viszonyítva.

A belső kerületek többségében csökkent az átlagos négyzetméterár (VI., VII., VIII.), a III., IX., XI., XIII. és XIV kerületben már csak egy számjegyű a növekedés, a külső kerületekben pedig 10 százalék feletti a drágulás.

A kínálati árak az előző negyedévhez képest 1,2 százalékkal emelkedtek, az átlagos négyzetméterár 958 ezer forint.

Fotó: Sebestyén László

 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”