Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb hat dollármilliárdos szállt be a Trump-ellenes kampányba

A republikánus vezetésű Lincoln Project már 18,7 millió dollár adományt kapott, hogy a jelenlegi elnök újraválasztása ellen kampányoljon.

Hat dollármilliárdos adományozott a republikánusokhoz köthető, de Trump ellen kampányoló Lincoln Project politikai aktivistamozgalomnak – számolt be az amerikai Forbes.

Advertisement

A legnagyobb adományt Stephen Mandel Jr. hedge fund menedzser adta, egészen pontosan egymillió dollárt utalt. Ő a Lone Pine Capital befektetőcég alapítója és a világ 743. leggazdagabb embere, vagyonát a Forbes 2,8 milliárd dollára taksálja.

A többi támogató között található még a hollywoodi zene- és filmmogul David Geffen (100 000 dollár), a bostoni médiamágnás Amos Hostetter Jr. (100 000 dollár) és két Szilícium-völgyi befektető, Michael Moritz (50 000 dollár) és Chris Sacca (10 000 dollár). Martha Karsh, a befektetőmilliárdos Bruce Karsh felesége 50 000 dollárt adományozott.

A mostani hat milliárdos előtt már beszálltak az amerikai gazdaság más prominens szereplői is a kampányba: a Walmart-örökös Christy Walton 20 000 dollárt adott a Lincoln Projectnek még januárban, amit további 10 000-rel toldotta meg májusban.

A Lincoln Project egy úgynevezett super-PAC (political action committee). Az amerikai elnökválasztási rendszerben az elnökjelöltek választási kampányát magánszemélyek – ide értve a dollármilliárdosokat is – legfeljebb 5600 dollárral támogathatják. De bárki létrehozhat olyan politikai akcióbizottságot, mely nyíltan az egyik jelölt megválasztásáért kampányol, ezekbe pedig felső korlát nélkül önthetik a pénzt a donorok, amiből aztán politikai hirdetésekre költenek.

A Lincoln Project pikantériája, hogy prominens republikánusok hozták létre azért, hogy Donald Trump újraválasztása ellen kampányoljon. A csoport vezető alakjai között van Steve Schmidt és Rick Wilson, Republikánus Párthoz köthető politikai stratégák, valamint George Conway ügyvéd, Kellyanne Conway férje, aki egyébként Trump tanácsadója a Fehér Házban. A Lincoln Project eddig összesen 18,7 millió dollár támogatást gyűjtött idén.

 

„Tele vagyunk ötletekkel. Én a megoldásokat kedvelem.”