Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Takarék

Újabb bankokat kebelez be Mészáros Lőrinc

A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról értesült a privátbankár.hu. A felvásárló a többek között Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Takarék Csoport, ez újabb fontos lépés lehet abban az úgynevezett konszolidációs folyamatban, amelynek célja egy óriásbank léltrehozása.

A két pénzintézet közül a nagyobb zsákmány a Duna Takarék, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében, 17 fiókban végzi tevékenységét. Főleg lakossági ügyfelei vannak, de több ezer kis- és középvállalkozással is üzleti kapcsolatban állnak.

Mérlegfőösszege 2019-ben közel 87,5 milliárd forint volt, eredménye azonban több mint 200 milliós veszteséget mutatott. 

A pénzintézetben 19,96 százalékos részesedéssel Garancsi István is érdekelt volt Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége mellett (a bank legfrissebb kiegészítő melléklete már nem nevesíti a nagy tulajdonosokat).

A Polgári Bank Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Budapesten rendelkezik összesen 22 fiókkal. Elsősorban a lakosság, a kis- és középvállalkozások bankja, de jelentős szereppel bír az önkormányzati, alapítványi, egyházi és egyesületi számlák vezetése terén és a vidék finanszírozásában is.

A 2019-es évet közel 40 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett 62 millió forintos nyereséggel zárta. 

A lap megkeresésére sem a Duna Takarék, sem a Polgári Bank képviselete nem reagált, nem erősítette meg, de nem is cáfolta az állításokat. (Ahogy a Privátbankár írja, válaszuk összecsengett, mintha egyeztettek volna egymással.)

A mostani tranzakció része lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által korábban jelzett konszolidációs folyamatnak, mely során a nagy bankok felvásárolják a kisebbeket a költséghatékony működés érdekében. A trendet az a kormányzati szándék is felerősíthette, miszerint kívánatos, hogy a bankszektor nagyobb része legyen hazai kézben (ez mára gyakorlatilag megvalósult). A kormánnyal igen szoros kapcsolatban álló Mészáros Lőrinc elmúlt években végigvitt gazadasági területfoglalásából egyetlen nagyobb szelet hiányzott: egy nagybank.

A Magyar Bankholding Zrt. létrehozásával a Mészáros-érdekkörbe tartozó Takarékbank és MKB a Budapest Bankkal együtt dolgozik egy OTP-ellenlábas pénzintézeten, ami a mostani bevásárlásokkal együtt lassan eléri a 2 milliós ügyfélkört országszerte.

A bankpiaci konszolidáció régiós trend is, amiből az OTP is kivette a részét, a Közép-Kelet-Európából folyamatosan visszavonuló nagybankok helyi leánycégeit felvásárolva.

A bankfúzió levezénylésére létrehozott cég élére a médiapiacon is egyre aktívabb Vida József került. Alelnöknek pedig szeptember 1-jével Barna Zsoltot nevezték ki, aki a nagy versenytárs OTP-től igazolt át vezérigazgató-helyettesi posztjáról, nem mellesleg a Mészáros Csoport külföldi terjeszkedésében is fontos szerepet szánnak neki.

A jelenlegi vételárról egyelőre nincs információ, az árazásnál kiindulópont lehet a pénzintézetek saját tőkéje: a Duna Takarék esetében ez közel 4,3 milliárd, míg a Polgári Bank esetében 3,2 milliárd forint.

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója