Takarék
Fotó: Takarék
Pénz

Újabb bankokat kebelez be Mészáros Lőrinc

Forbes
2020. szeptember 23. 3 perc olvasás

A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról értesült a privátbankár.hu. A felvásárló a többek között Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Takarék Csoport, ez újabb fontos lépés lehet abban az úgynevezett konszolidációs folyamatban, amelynek célja egy óriásbank léltrehozása.

A két pénzintézet közül a nagyobb zsákmány a Duna Takarék, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében, 17 fiókban végzi tevékenységét. Főleg lakossági ügyfelei vannak, de több ezer kis- és középvállalkozással is üzleti kapcsolatban állnak.

Mérlegfőösszege 2019-ben közel 87,5 milliárd forint volt, eredménye azonban több mint 200 milliós veszteséget mutatott. 

A pénzintézetben 19,96 százalékos részesedéssel Garancsi István is érdekelt volt Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége mellett (a bank legfrissebb kiegészítő melléklete már nem nevesíti a nagy tulajdonosokat).

A Polgári Bank Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Budapesten rendelkezik összesen 22 fiókkal. Elsősorban a lakosság, a kis- és középvállalkozások bankja, de jelentős szereppel bír az önkormányzati, alapítványi, egyházi és egyesületi számlák vezetése terén és a vidék finanszírozásában is.

A 2019-es évet közel 40 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett 62 millió forintos nyereséggel zárta. 

A lap megkeresésére sem a Duna Takarék, sem a Polgári Bank képviselete nem reagált, nem erősítette meg, de nem is cáfolta az állításokat. (Ahogy a Privátbankár írja, válaszuk összecsengett, mintha egyeztettek volna egymással.)

A mostani tranzakció része lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által korábban jelzett konszolidációs folyamatnak, mely során a nagy bankok felvásárolják a kisebbeket a költséghatékony működés érdekében. A trendet az a kormányzati szándék is felerősíthette, miszerint kívánatos, hogy a bankszektor nagyobb része legyen hazai kézben (ez mára gyakorlatilag megvalósult). A kormánnyal igen szoros kapcsolatban álló Mészáros Lőrinc elmúlt években végigvitt gazadasági területfoglalásából egyetlen nagyobb szelet hiányzott: egy nagybank.

A Magyar Bankholding Zrt. létrehozásával a Mészáros-érdekkörbe tartozó Takarékbank és MKB a Budapest Bankkal együtt dolgozik egy OTP-ellenlábas pénzintézeten, ami a mostani bevásárlásokkal együtt lassan eléri a 2 milliós ügyfélkört országszerte.

A bankpiaci konszolidáció régiós trend is, amiből az OTP is kivette a részét, a Közép-Kelet-Európából folyamatosan visszavonuló nagybankok helyi leánycégeit felvásárolva.

A bankfúzió levezénylésére létrehozott cég élére a médiapiacon is egyre aktívabb Vida József került. Alelnöknek pedig szeptember 1-jével Barna Zsoltot nevezték ki, aki a nagy versenytárs OTP-től igazolt át vezérigazgató-helyettesi posztjáról, nem mellesleg a Mészáros Csoport külföldi terjeszkedésében is fontos szerepet szánnak neki.

A jelenlegi vételárról egyelőre nincs információ, az árazásnál kiindulópont lehet a pénzintézetek saját tőkéje: a Duna Takarék esetében ez közel 4,3 milliárd, míg a Polgári Bank esetében 3,2 milliárd forint.