Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Tovább ömlik az ázsiai tőke – 200 millió eurós alapot hozott létre az MFB Invest és a Chi Fu Investment

Közös tőkealapot hoz létre a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) leányvállalata, a tőkebefektetésekkel foglalkozó MFB Invest Zrt. és az ázsiai Chi Fu Investment Group. A 200 millió euró méretű magántőkealap a hazai érett kis- és közepes vállalkozások további fejlődését, beruházásait, befektetéseit hivatott finanszírozni átlagosan 5-25 millió euró közötti mértékben.

Közel kétéves előkészítő munkát követően született meg a Chi Fu Hungarian Economic Opportunity Fund. A kínai befektetőkből álló Chi Fu Investment Group és az MFB Invest Zrt. 100-100 millió euró invesztálásával hozza létre közös magántőkealapjukat – tudatták szerkesztőségünkkel.

A Chi Fu Csoport több, mint 30 év befektetési és alapkezelői tapasztalattal rendelkezik az Egyesült Államokban, Kínában, Hong-Kongban és Tajvanon, Magyarországon 4 éve van jelen. Több, mint 25 milliárd dollárnyi kezelt vagyon mellett számos magántőke befektetést valósítottak meg a megújuló energia- újrahasznosítás, egészségügyi szolgáltatások és technológiák, gyógyszer- és biotechnológia és élelmiszeripar területén, valamint az ingatlanszektorban.

Az Chi Fu – MFB Invest alap létrehozása azért is egyedülálló a hazai tőkepiacon, mert egy ázsiai befektetőkből álló csoport és egy magyar, állami tulajdonú pénzügyi csoport iparági és alapkezelési tapasztalata és tőkeereje miatt bármely iparági vállalkozás megfelelő lehet tőkebefektetésükre. Üzleti céljaik között szerepelnie kell a tőkestruktúrájuk optimalizálásának, új technológiák, termékek vagy szolgáltatások bevezetésének, a nemzetközi vagy hazai piaci terjeszkedésnek vagy éppen a vállalkozás tőzsdei bevezetési szándékának. A Chi Fu tőkealap 7 éves futamidővel tervez: ebből 4 év a befektetési és 3 év az exitperiódus.

Mint arról az októberi magazinunk beruházási listáján beszámoltunk, a hazai beruházások egyre nagyobb százaléka származik ázsiai befektetőktől. A nyugat-európai iparóriások egyre inkább válságra készülnek, míg az ázsiai beruházók egymásnak adják a kilincset, hiszen Dél-Koreából már több működő tőke áramlott be, mint a németektől 2019 első félévében. Az ingatlanszektor továbbra is hasít, a tízmilliárd forint feletti irodaház- és raktárépítések száma már utolérte a gyártóüzemekét. Gyárberuházások között még mindig az autóipar vezet, de ebből egyre több köthető elektromos hajtáshoz és akkumulátorokhoz.

Borítókép: Unsplash


Fontosabb, hogy stílusod legyen, mint hogy trófeáid