fotó: Mike Nguyen // Unsplash
Fotó: fotó: Mike Nguyen // Unsplash
Pénz

Történelmi rekord: egymillió forint fölött a fővárosi új lakások négyzetméterára

Forbes
2022. február 02. 3 perc olvasás

Történelmi rekordszintet törtek át a budapesti átlagos négyzetméterárak az új lakások piacán. Idén januárban négyzetméterenként több mint egymillió forintot kértek az eladók, amire korábban nem volt példa. Ez egyben jelentős, 17 százalékos drágulásnak felel meg.

A kiugró lakásépítési kedv, fokozódó kínálat és erős kereslet jellemzi az új lakóingatlanok piacát. A budapesti átlagos négyzetméterárak pedig januárban áttörték az 1 millió forintos lélektani határt, amire korábban nem volt példa – derül ki az Ingatlan.com saját és hivatalos adatokon alapuló elemzéséből. A több mint 15 ezer hirdetés alapján készült összeállítás ismerteti az új lakások piacán kialakult helyzetet és a fővárosi, valamint a megyeszékhelyekre érvényes januári kínálati árakat.

Az áremelkedés mellett meglódult a lakásépítési kedv 2021-ben. Tizenegy hónap alatt több mint 27 ezer építési engedélyt adtak ki, ami 20 százalékkal több mint amennyi 2020 teljes egészében született. A növekedés elsősorban a 2021-ben újból bevezetett kedvezményes lakásépítési áfának köszönhető, amit tovább erősíthet a tavaly ősszel elindított jegybanki zöld otthon program.

Mindeközben a kereslet is egyre erősebb, ami az árak emelkedésében is látható. Januárban rekordot döntött az új lakóingatlanok budapesti piaca: az átlagos négyzetméterár éves szinten 17 százalékos emelkedés eredményeként 1,03 millió forintot tett ki a kínálatban, vagyis átlépte az 1 milliós határt, amire korábban nem volt példa.

Budapesten már csak 11 olyan kerület van, ahol az átlagos négyzetméterárak elmaradnak a milliós szinttől

­– írja az Ingatlan.com.

Forrás: Ingatlan.com

Minden kerület drágább lett éves összevetésben

A három legdrágább városrész az I., a II. és a XII. kerület, ahol 1,7-1,9 millió forintnál jár az átlagár. A legolcsóbbak pedig a XIX., a XX. és a XXI. kerületek, ahol 612-788 ezer forint körül alakulnak a négyzetméterárak. A legnagyobb kínálat a III., a XI. és a XIII. kerületben van, de a drágulás itt is jelentős, 20-32 százalékos.

A megyeszékhelyek közül Debrecen a legdrágább 788 ezer forintos átlagos négyzetméterárral,

utána Veszprém és Szeged következik, 766 ezer és 743 ezer forintos átlaggal. Kaposváron és Békéscsabán 446 ezer és 500 ezer forintos átlagösszeg szerepelt a kínálatban, ez éves viszonylatban csökkenést jelent. Nyíregyháza is az olcsóbb városok közé sorolható, igaz, a 490 ezer forintos ár több mint 20 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. Az olcsóbb városokban azonban jellemzően a kínálat is szűkebb.

Fotó: Mike Nguyen