Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Taylor Swift és Messi: a világ leghíresebb 30 alatti milliárdosai

Taylor Swift az észak-amerikai koncertturnézók Lionel Messije. 30 alatti hírességek, akik már most milliárdosok – és egy világ csodálja, mire képesek.

Nemcsak a legjobban kereső énekesnő, hanem a legtöbb pénzt kereső 30 alatti híresség lett Taylor Swift, az 1989-ben született énekesnő 170 milliót dollárt keresett az előző évben az amerikai Forbes kimutatása szerint. Ő az első énekesnő, aki a legjobb album kategóriában kétszeres Grammy-díjasnak mondhatja magát, az amúgy a születési évéről elnevezett legfrissebb lemeze 9 millió példányban fogyott, ezzel top 10-es a Billboard listáján. Mindemellett olyan nagy márkákhoz köti szponzori szerződés, mint az Apple és a Diet Coke.

A 30 legjobban kereső 30 alatti híresség 1,5 milliárd dollárt kasszírozott 12 hónap alatt (ebből még lejönnek majd az adók). A lista hátsó felében leginkább sportolók találhatóak, főleg amerikai focisták és kosarasok. Az első európai a 30-as lajstromban a walesi Gareth Bale, a Real Madrid focistája, aki 36 millió dolláros keresetével a 20. helyen szerepel. Ez persze – akárcsak a többieknél – nem a Realtól kapott bére, 2014-ben 35 millió dollárra becsült szponzori megállapodást kötött az Adidassal, 6 évre kötelezte el magát a német sportszergyártóhoz. Az európai szereplők között is a sportolók a felülreprezentáltak, még ha az élbolyba nem is ők, hanem a zenészek kerültek végül.

Ami biztos: a pályán vagy a színpadon nyújtott teljesítménnyel is milliókat lehet keresni – de az igazán nagy pénzt a szponzorszerződések jelentik. Coca-Cola, Adidas, Dior – márkák, amelyek szupermilliárdost csinálnak tehetséges huszonévesekből.


under-30-celebs_19-1200x780

A legtöbbet kereső 30 alatti hírességek

10. Jordan Spieth (23)
53 millió dollár (14,9 milliárd forint)
A golfozó aranyifjú, a legfiatalabb aki valaha megnyerte a US Opent.

10. Cam Newton (27)
53 millió dollár
A tavalyi NFL legértékesebb játékosának megválasztott Newton ötéves szerződést kötött a Carolina Panthers-szel, 104 millió dollár lesz a jussa.

8. The Weekend (26)
55 millió dollár (15,5 milliárd forint)
A Beauty Behind the Madness c. albuma az ötödik volt az amerikai eladási listákon 2015-ben, A kanadai énekes két Grammy-díjat is besöpört tavaly.

6. Kevin Durant (28)
56 millió dollár (15,8 milliárd forint)
27,4 pontot szerez meccsenként, ez jelenleg minden idők harmadik legjobb ilyen mutatója, az aktívak közül abszolút a legjobb. És ezt pénzre is váltja – például a Nike-val kötött 10 éves kontraktusával, közel 300 millió dolláros értékben.

6. Novak Djokovic (29)
56 millió dollár
82 millió dollárt ütögetett össze csak a pályán eddigi karrierjében, 11 Grand Slam-címet szerzett – csak pár hete bukta a világelsőséget – az elmúlt év az övé volt.

6. Justin Bieber (22)
56 millió dollár
Hullócsillag – gondolták, mikor először feltűnt. Azóta olyan tempóban gyűjti a rajongókat és a pénzt, ahogy a tetoválásokat. A legfiatalabb a listán.

5. Rihanna (28)
75 millió dollár (21,2 milliárd forint)
Abból a 75 millióból, amit tavaly keresett – a kiszivárgott hírek szerint legalább is – 1 millió dollárt a Sziget Kft, utalt át neki. A magyar tapasztalatok szerint a színpadon nem mindig hajtja szét magát, ez van, ha valaki bármit is énekel fel, ott találja magát a slágerlisták élén. A Dior, a Puma és a Samsung-szerződések is kellettek azért a 75 milliós keresethez.

4. Adele (28)
80,5 millió dollár (22,7 milliárd forint)
Figyelemre méltó, amit a hangjával művel, és amit azzal keres. Adele az egyetlen ezen a listán az énekesek közül, aki a zenéből kereste a tavalyi pénze több mint felét – köszönhetően annak, hogy jelenleg az egyetlen előadó, akinek a lemezéért milliók tolonganak a lemezboltokban, a legtöbb korongot ő adja el. Tavaly novemberben kiadott új albumából csak a nyitóhétvégén 3,4 millió fogyott (Swiftnek 9 millió lemez eladásához egy egész év kellett például).

3. Lionel Messi (29)
81,5 millió dollár (23 milliárd forint)

A világ második legjobban fizetett sportolója a pályán is milliókat focizgat össze, de az Adidasszal és a Gatorade-del kötött szponzori megállapodása is szépen hozza a pénzt. 21 hónapnyi börtönre ítélték tavaly júniusban adóeltitkolása ügye miatt (előtte 4 millió eurót utalt át a spanyol államkasszába jóvátétel gyanánt) – az ítélet végrehajtását felfüggesztették. Könnyen lehet, hogy az ügy miatt eligazol a Barcelonától a szupersztár – a hírt a madridi lapok szellőztették meg, kezeljük fenntartással.

2. One Direction (22-24)
110 millió dollár (31 milliárd forint)
Ha egy banda turnéra indul, és ha olyan népszerű, mint a One Direction – akkor a csapból is pénz folyik. Átváltva egészen pontosan 31 milliárd forintról van szó – ekkora összeggel a Forbes most összeállított magyar gazdaglistájának 30. helyére lehetne felkerülni. A fiúcsapat ezt az összeget egy év alatt kereste meg.

1. Taylor Swift (26)
170 millió dollár (47,9 milliárd forint)
Lenyomta a Rolling Stones-t azzal, hogy észak-amerikai turnékörútján több mint 200 millió dollárt zenélt össze. Az elmúlt egy év róla szólt.

Oszd meg!