Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szigorodik a bankkártyahasználat, ezekre figyeljünk

2021. január 1-től kezdve bármit vásárolunk online, az valószínűleg kicsit eltérő élmény lesz a mostanitól. Az átállás megkönnyítéséhez a Visa adott néhány tippet és extra információt.

2021. január 1-én Európa legtöbb országában, így Magyarországon is életbe lép az e-kereskedelmi csalások visszaszorítását célzó erős-ügyfélhitelesítés (Strong Customer Authentication, SCA) rendelet. Ez az elektronikus fizetések, valamint az online vásárlások felhasználói élményét is nagyban befolyásolja majd.

A lényeg, hogy januártól a bankok további ellenőrző lépéseket alkalmazhatnak, és kérhetik személyazonosságunk igazolásának többféle módját is az online vásárlások során.

Az ügyfelektől kért további ellenőrzéseknek és azonosításoknak köszönhetően a bankok biztosabbak lehetnek abban, hogy az adott kártyát ténylegesen a tulajdonosa, és nem egy illetéktelen harmadik fél használja.

A legfontosabb dolgok, amire felkészülhetünk:

Frissítsük a kapcsolattartási információinkat

A bank nehézségekbe ütközhet az ügyfél azonosítása során, ha nem tudja elérni az illetőt. Ha a jövőben online akarunk vásárolni, meg kell győződnünk róla, hogy a bankunk a megfelelő kapcsolattartási információval rendelkezik rólunk.

Kötelező lesz a másodlagos azonosító

Az SCA megköveteli a bankoktól, hogy ne egy, hanem két azonosítót használjanak annak ellenőrzésére, hogy valóban a tulajdonosa használja az adott bankkártyát. Ezek a módszerek a következők lehetnek:

  • annak bizonyítása, hogy van valami tulajdonunk, amiről a bankunknak tudomása van (például egy regisztrált mobiltelefon),
  • annak igazolása, hogy egy bizonyos információ egyedüli birtokosai vagyunk (például jelszó vagy PIN-kód),
  • a személyazonosság igazolása (például ujjlenyomat). A bank dönti el, hogy melyik kombinációt kéri.

Fontoljuk meg a biometrikus adataink használatának engedélyezését

Ha lehetőségünk van rá, töltsük le a banki alkalmazást és engedélyezzük a biometrikus adataink (arcfelismerés, ujjlenyomat) használatát. Ezek nagyon könnyen kezelhetőek, nagyon nehéz lemásolni őket és mi sem felejtjük el úgy, mint mondjuk egy PIN-kódot.

Ha például beállítjuk biometrikus adatainkat egy regisztrált telefonon, rögtön eleget is tettünk az SCA által előírt két faktoros azonosítási előírásoknak.

Egyszer használatos jelszavak

Ezek az egyszer használatos jelkódok is könnyen használhatók, és legtöbbször egyenesen a telefonunkra küldik ki. Ebben az esetben azonban a bank egy másik azonosítót is fog kérni.

Kép: Unsplash

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.