rövid hír

Szétverik a kereskedők a hazai részvénypiacot, de Európában sem nagyon van papír, ami drágulna

Forbes
2022. február 24. 3 perc olvasás

Csütörtök délelőtt a Budapesti Értéktőzsde is reagált a mélyülő keleti konfliktusra. Az oroszországi és ukrán kitettségek miatt zuhan a három legfontosabb blue chip, az OTP, a Richter és a Mol papírjainak ára is.

Már a hét elején érzékenyen reagált a legnagyobb magyar vállalatok részvényeit tömörítő BUX Index, a Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a csütörtök reggeli orosz katonai akció bejelentése következtében pedig ismét zuhanásnak indult.

Az index árát elsősorban az OTP Bank (38,23 százalékos súly a BUX-ban), a Mol (27,43 százalékos súly) és a Richter (22,43 százalékos súly) mozgatja: nekik vannak jelentős kitettségeik kelet felé, ennek kockázatát árazza a piac.

A csütörtök reggeli eladási hullám következtében a BUX tíz perccel a tőzsdei kereskedés nyitása után 2020 novembere óta nem látott mélységbe zuhant: a 47 753 forintos nyitóárról 41 600 forint körüli értékre esett vissza. Röviddel az eladási roham után az árfolyam elkezdett normalizálódni, fél 10 körülre már a 45 ezres sávot is többször átugrotta az index, de a délelőtt folyamán végül tovább csökkent, a déli harangszó a nyitást követő 8,9 százalékos csökkenésről számol be.

Pillanatkép a BUX Indexről, 2022. 02. 24. 12:02 perckor. Forrás: Budapesti Értéktőzsde

Az Értéktőzsdén dél körül minden részvény csökkenőben volt, a BÉT „Top 5 részvény nyertes” táblázata is csak azokat a vállalatokat tartalmazza, akik papírjainál minimális a csökkenés (Sundell, Kulcssoft kb. fél-fél százalékkal esett, a Zwack 1,18 százalékkal, a Magyar Telekom pedig már 2 százalékkal ugrott vissza délig).

A tőzsde legnagyobb vesztesei az OTP, a Richter és a Mol lehetnek hosszú távon is. Az orosz és ukrán leányvállalatokkal, így közvetlen keleti kitettséggel rendelkező OTP Bank az előző napi 15.250 forintos záró árfolyamról szintén 9 óra 10 percre zuhant a jelenlegi napi minimumára, 12.200 forintra, fél 10-kor viszont már 3 ezer forintot javított árfolyamán, de ismét csökkenés látható, jelenleg a napi kereskedés 13 százalékos csökkenést ír. A szibériai és azerbajdzsáni kitettségű Mol jelenleg 6,2 százalékos zuhanásnál jár, az orosz nagykereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező Richter 10 százalékot esett.

Minden csökkenőben. Forrás: Budapesti Értéktőzsde

Jelentősen visszaesett az Appeninn, az Opus és a Masterplast is, 8-10 százalékos csökkenést mutatnak ezek a vállalatok is.

Európában sem jobb a helyzet, minden tőzsdemutató zuhan. A frankfurti DAX közel 5 százalékos mínuszban van, az indexnek nincs olyan komponense, amelynek papírjai drágulnának. A londoni FTSE 100 2,7 százalékos mínuszban van, de itt azért van pár papír, mi drágul: a BAE Systems nevű haditechnikai cég árfolyama emelkedik, úgyszintén a Shellé, illetve a Fresnillo nevű, mexikói nemesfémbányászati vállalatáé is, amely a világ egyik legnagyobb ezüstkitermelője.

Fotó: Budapesti Értéktőzsde. Forrás: Wikimedia Commons