Válság? Hol?

  „Újra 36 óráznunk kell” – mondja Novotni Anna, a Hajdu alelnöke. Először fordul elő, hogy címlapsztorink alanya arról beszél, hogy mi történt már meg náluk (és nem arról, hogy adott […]

A Forbes 2019. szeptemberi címlapja

Bővebben

Sokat akarnak keresni a magyar fiatalok, de a megkötéseket nem szeretik

Rugalmas munkavégzés, jó fizetés, jó fej kollégák – alapvetően ez a három dolog vonzza a jövő munkavállalóit, derül ki a PWC új felméréséből.

A 2016 óta 20 ezer 16–26 év közötti közép- vagy főiskolás megkérdezésével készült felmérés 36 tényezőt sorolt fel, ezekből került dobogóra a fizetés, a vállalatvezetés nyitott kommunikációja és a rugalmas munkavégzés lehetősége, amit szorosan követ a távmunka opciója és a munkatársak személyisége –

a sereghajtók között a társadalmi felelősségvállalás, a stratégia és az adott munkahely neve szerepelnek.

Az persze egy dolog, hogy milyen elvárásaik vannak a fiataloknak; ennél fontosabb, hogy mely szektorokban terveznek elhelyezkedni. A felmérés szerint a válaszadók 75 százaléka Budapestet tartja a legesélyesebb munkavégzési helynek, a legtöbben (25%) pedig pénzügyi területen képzelik el a jövőjüket.

Vonzók még a tanácsadói (20%), a telekommunikációs és média (19%), valamint az IT karrierutak is (18%).

Mivel középfokú oktatásban részesülő fiatalok is bekerültek az egyébként sem reprezentatív mintavételbe, az eredményt érdemes óvatosan kezelni – a PWC szerint mindenesetre így ideje lehet a jövő munkáltatóinak, hogy felkészüljenek az új generáció álláskeresésére.

Se pénzük, se bátorságuk a magyar fiataloknak a vállalkozáshoz

Fotó: Ramy Mans // Unsplash

 

Mert helyes ugyan, ha az ember felkészül a legrosszabbra, de bizonyosra mégsem szabad venni.