Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Saját pénzből leteszteli koronavírusra a fiókok dolgozóit az OTP

A cél, hogy időben kiszűrjék a fertőzötteket, akadt már pozitív eredmény is.

Több banki forrásból is úgy értesült a Forbes.hu, hogy az OTP Bank az összes, fiókban dolgozó alkalmazottját saját költségére kötelezően leteszteli koronavírusra, és már több pozitív teszteredmény is született.

Kérdésünkre a bank a tesztelést megerősítette, a fertőzöttekkel kapcsolatban azonban azt válaszolták, hogy sem most, sem később nem adnak majd tájékoztatást.

Annyit hozzátettek, hogy esetleges pozitív eredmény esetén a tesztelést végző laboratórium a Tisztiorvosi Szolgálatot azonnal tájékoztatja, ők teszik meg az ilyenkor szükséges intézkedéseket.  

A bank közlése szerint az elmúlt hetekben több megelőző intézkedést is tettek a járvány terjedésének megfékezése, az ügyfelek és a munkatársak védelme érdekében. Külön protokoll lépett életbe az ügyfélkezelésre és a munkarendre, védőfelszerelést kaptak a fióki munkatársak, plexi falat szereltettek fel a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

Az egyik védintézkedés pedig az, hogy

a fokozott kockázatnak kitett munkatársak számára koronavírus-tesztet biztosítanak, az intézkedés célja, hogy időben kiszűrhetők legyenek a további fertőzések.

Ez különösen fontos, mert a bankoknak nagyon nehéz időszakban kell most helyt állniuk. Az esetleges fertőzéstől függetlenül sok munkatársnak otthon kell maradnia, főleg, mert a digitális oktatás miatt a gyerekekre kell vigyáznia. Ezzel párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) március végén erős hangvételű közleményben jelezte, elvárja, hogy a bankok az összes fiókjukat nyitva tartsák. Ennek az volt az előzménye, hogy néhány kis forgalmú fiókot bezártak a bankok, általában azért, mert nem tudták megoldani a munkaerő-ellátást.

A jegybank szerint a rövidített nyitva tartás rendben van, de ha az ügyfelek igénylik, vissza kell térni az eredeti nyitvatartási rendhez. Noha erre várhatóan nem lesz szükség, mert az ügyfelek nagy arányban áttérnek az online ügyintézésre, a fiókokban pedig kevesen vannak, a munkaerő egészségének megőrzése kulcsfontosságú.

Mivel sokan tünetmentesen terjeszthetik a vírust, ha időben kiszűrik a fertőzötteket, végül kevesebben dőlhetnek ki a betegség miatt, illetve kevesebb munkatársat kell karanténra kötelezni. Ez sokat számíthat, amikor mindenképp minden fiókot nyitva kell tartaniuk a bankoknak.

A kulcsterületeken tesztelt a Mol is

Az OTP nemcsak a magyar bankpiac, de a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyik legnagyobb cége is. A parkett másik nagy szereplője, a Mol – melynek alelnöke az OTP-vezér Csányi Sándor – ma hozta nyilvánosságra, hogyan készülnek a járvány okozta gazdasági helyzetre, valamint hogy eddig mit léptek.

A cég által meglépett megelőző óvintézkedések mind a kiskereskedelmet, mind a finomítási, mind pedig a kutatás-termelési tevékenységet érintik, hiszen ezek között olyanok szerepelnek, mint a megfelelő távolságtartás, a magasabb fokú higiénia (ide értve a munkavállalóknak nyújtott védőfelszereléseket is), a vállalatcsoport üzemeiben és kitermelési területein megváltozott munkarend, a koronavírus-tesztek bevezetése a kulcsfontosságú működési területeken, valamint lehetőségekhez mérten a távoli munkavégzésre való átállás.

Borítókép: Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Fotó: The Orbital Strangers Project

 

"Hétvégén bármi megtörténhet, szegény dolgozók szoktak is félni, pénteki döntéseink élnek-e még hétfőn"

Kelényi Kolos, Szamos Marcipán