Pénz

A milliárd forintos ötlet: reális, hogy egy találmányra kap Rogán évek óta százmilliókat?

Knittel Martin
2022. február 01. 8 perc olvasás

Találmány hasznosítási díj – írja 408 millió forintos, bevétele egyik legjelentősebb elemére vagyonnyilatkozatában Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Eddig összesen 828,8 milliót kaszált Rogán az említett találmánnyal. De mi is ez pontosan, és mennyit érhet valójában?

Január végén publikálták az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatait a parlament honlapján. Az egyik legnagyobb meglepetést Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetőjének meglehetősen jól fialó találmánya hozta:

a 2021-es évben 408 millió forintot kapott jogdíjként (pontosan „találmány hasznosítási díjként”) a miniszter.

Ezzel Rogán már szélsebességgel közelíti a milliárd forintos ötlet címét, hiszen nem ez az első alkalom, hogy az említett hasznosítási díj felbukkant a vagyonnyilatkozatában. De pontosan miről is van szó? Valóban reális, hogy ennyit fizessenek a miniszternek egy találmányért, aminek amúgy nem is ő az egyedüli feltalálója?

Rogán, a feltaláló

A 408 milliós díjat Rogán a Mobilsign Kft.-től kapja. A bevételre érdemes úgy gondolni, mint egy folyamatosan kapott jogdíjra: a Mobilsign használja Rogán találmányát, a licencért pedig időnként – a vagyonnyilatkozat szerint eseti alapon, azaz pontosan nem tudni, milyen feltételek teljesülésekor – részesül díjazásban.

A Mobilsign nagyon röviden elektronikus aláírások hitelesítésével foglalkozik.

Az elsősorban papíralapú ügyintézést kiváltó, digitális aláírással hitelesített ügyintézést a Magyar Telekom és az Aegon Biztosító is használja. A szabadalmaztatott megoldással, valamint a Mobilsign Kft. megalakulásával és a Rogán-kapcsolattal a hvg.hu és a 444 is hosszabban foglalkozott. Az informatika iránt érdeklődő miniszter állítása szerint részt vett az eljárás kifejlesztésében, hozzáadott értéke valószínűleg a közigazgatási rendszer jelenlegi működésének részletekbe menő leírásában rejlik,

de a HVG által megkérdezett szakértők szerint a „a beadott szabadalom tartalma tiszta technológia, aminek az elkészítéséhez mérnöki tudás kell. Semmi olyan eleme nincs, amihez közgazdasági vagy államigazgatási tapasztalat kellett volna.”

A cég honlapján jelenleg csak a Telekom szerepel partnerként. Fotó: Mobilsign.hu

Rogán 2014 és 2015 között adta be két szabadalmi kérelmét feltalálótársaival, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával, a találmány jogait pedig 2016 elején adták el a Mobilsign Kft. nevű cégnek – amit korábban Csík és Lengyel alapított, és a jogvásárlás előtt értékesítettek egy negyedik félnek, Pozsgai Petrának. (Később a céget visszaásárolták Pozsgaitól.) A sztori itt még nem áll meg, az eredeti botrányt kirobbantó Népszabadság krónikázta a kezdeti cégmozgásokat – de most nem is ez a lényeg.

Az árbevétel jelentős részét elviszi

Rogán találmány hasznosítási díjként nem először kap nagyobb pénzösszegeket. A Mobilsign 2017 óta visszatérő elem a vagyonnyilatkozatában,

  • ekkor 25 milliót kapott,
  • 2018-ban 42 milliót,
  • 2019-ben 197 milliót,
  • 2020-ban pedig 157,8 millió forint ütötte a markát.

A mostani, 408 millió forintos összeggel együtt így már 829,8 milliót kapott találmányáért Rogán, amivel elég busásan díjazzák, főleg, ha a kifizető cég, a Mobilsign beszámolóit nézzük:

A Rogánnak járó kifizetések a cég bevételének jelentős részét elviszik.

A Mobilsign árbevétele 2017-ben és 2018-ban nagyjából 300 millió forint volt, 2019-ben és 2020-ban pedig nagyot ugrott a cég: 440 és 446 millió forinttal zárta az éveket. 2021-ről még nincs információnk (a gazdasági társaságok beszámolói kötelezettségének május végéig kell eleget tenni), az ezt megelőző két év árbevételének és Rogán díjainak összevetésével ugyanakkor azt látjuk, hogy a Mobilsign 2019-ben árbevételeinek majdnem felét (44 százalékát), 2020-ban pedig nagyjából egyharmadát (35 százalékát) a miniszternek fizette jogdíj gyanánt.

Az egyéb, évi ráfordítások – köztük az igen combos személyi ráfordítások – mellett ebben a két évben alig maradt valami, amit nyereségként könyvelhetett el a Mobilsign: körülbelül 24 és 30 millió forint adózás utáni eredménnyel zárt 2019 és 2020 között.

A Mobilsign legutolsó elérhető eredménykimutatása (tárgyév = 2020, adatok ezer forintban). Rengeteget fizetnek Rogánnak – ha a cég bevételeit nézzük, jelentős részét elviszi a miniszter használati díj gyanánt. Fotó: e-beszamolo.im.gov.hu

A vállalat beszámolója nem egyértelműsíti, hogy eredménykimutatása melyik soráról fizeti Rogánnak a találmány hasznosítási díjat. Alap esetben – amikor a cég alapítói rendelkeznek egy „találmánnyal” – minden ilyen szellemi tulajdonjog a vállalatok mérlegében kerül kimutatásra, az immateriális javak között. Ha pedig az adott vállalkozás nem tulajdonlója, csak használója a szellemi terméknek (jelen esetben a találmánynak), évente az eredménykimutatásában személyi jellegű egyéb kifizetésként jelenítheti meg a jogdíjat, amit fizet a használatért. Itt az utóbbi eset áll fenn: a Mobilsign személyi jellegű egyéb kifizetései 2017 óta szinte egy az egyben megegyeznek Rogán díjaival,

ami azt jelenti, hogy csak a miniszter kaphat találmánya után ekkora kifizetéseket, a másik két feltaláló – Csík és Lengyel – nem.

A két feltalálótárs közül a beszámoló szerint már csak Csík a tulajdonos, így ő más sorról – bérköltségről – kaphat fizetést, de a létszámot és a bérköltség összegét figyelembe véve ez nem kiugró. A vállalat immateriális javai – ahol még a két feltalálótárs szellemi termékének „része” lehet (hiszen 2017-ben mindketten tulajdonosok voltak), összesen 33,3 millió forintra rúg.

Véletlenszerűnek tűnik, az iparági példa se ezt mutatja

További furcsaság, hogy Rogán találmány használati díja nem mutat semmiféle összefüggést a Mobilsign elért eredményeivel, egészen 2017 óta véletlenszerűnek tűnnek a kifizetett összegek. A jogdíjak esetében a szerződések általában háromféleképpen szoktak kötődni: a számlázás vagy teljesítményarányosan, vagy előre meghatározott fix díj alapján történik, esetleg a két módszert alkalmazzák egyszerre. Azt pontosan nem tudni, milyen alapon fizetik a miniszternek a találmány használati díjat. Logikus lenne, hogy van párhuzam az elért árbevétel és a használati díj között,

csakhogy Rogán 300 milliós árbevételnél 42 milliót, a bevétel másfélszeresénél pedig négy és félszer akkora összeget kapott.

Az idei kifizetett, 408 millió forintos használati díj szintén azt feltételezné, hogy a Mobilsign jelentős növekedést érhetett el, 2021-ben alighanem megtriplázva a bevételeit – a pontos adatokra azonban még várnunk kell. A valószínűsíthetően csak a miniszternek fizetett találmány használati díj, annak a vállalat árbevételével összevetetett, meglehetősen magas mértéke és a cég teljesítményével hiányzó párhuzam mellett még megkérdőjelezi a kapott összegek megalapozottságát,

hogy az iparági példának minősíthető másik hazai szereplő beszámolója merőben mást mutat.

Magyarországon hasonló profillal a Netlock működik: ők is hasonló, e-aláírási rendszert fejlesztettek, mint a Mobilsign. A sors fintora, hogy a hatodik leggazdagabb magyar Gattyán György kezében lévő cégbe pont a Rogán-közeli Columbus magántőkealap pumpált részben állami pénzeket, összesen 900 milliót.

A Netlock jóval nagyobb, 1,6 milliárdos árbevétellel és 70 milliós adózott eredménnyel futott tavalyelőtt. Ezzel szemben mérlegében szellemi termékként (ahol a találmányokat kell szerepeltetnie, ha azok saját tulajdonban vannak) 464 ezer forintot könyvel, személyi jellegű egyéb kifizetéseken (ahonnan találmány használati jogdíjat fizethet) pedig összesen 51 millió forintot tartott számon 2020-ban.

Mindezt úgy, hogy árbevétele közel négyszerese a Rogán találmányát használó Mobilsign Kft.-nek.

Borítókép: Rogán Antal és Orbán Viktor a 2017-es Európai Néppárt-gyűlésen Brüsszelben. Fotó: EPP // Wikimedia Commons