Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]


Bővebben

Kép: Isabell Winter // Unsplash

Rizsen és babon él a sikeres fiatal ügyvéd, hogy mielőbb nyugdíjba menjen és megtanuljon bendzsózni

270 ezer dollárt, azaz csaknem 82 millió forintot keres évente az a 36 éves New York-i vállalati ügyvéd, aki a fizetése 70 százalékát félreteszi, hogy mielőbb nyugdíjazhassa magát.

A titokzatos ügyvéd sztorija a New York Post-on jelent meg, a Danielként szereplő, arcát és vezetéknevét nem vállaló férfi (a fenti kép is csak illusztráció) a Harvardon végzett, Jersey Cityben lakik, és amikor csak lehet, gyalogol vagy tömegközlekedik, ezzel is megspórolva a taxi árát. Tévéje nincs, csak könyvei, ezeket a helyi templomban veszi 50 centes darabáron. Babon és rizsen él, az öltönyei pedig olcsó, gyorsan pótolható darabok.

Daniel úgy számol, hogy három év múlva már abbahagyhatja a munkát, a megtakarítása elég lesz a hátralévő életére – és még nem lesz 40 éves. Most cirka 400 ezer dollár megtakarításnál tart.

Bár fiatal nyugdíjas van egy pár, a többség vállalkozóként száll ki és élvezi az életet. Daniel ezzel szemben egy olyan mozgalom tagja, ami alkalmazotti státuszból szeretné elérni ezt az álmot. A „financial independence / retire early”, röviden FI/RE néven emlegetett életvitel követői klasszikus spórolási technikákat követve próbálnak minél kevesebbet költeni.

A mozgalom motorja Vicki Robin Your Money, Your Life című könyve, amiben a szerző kilenc ponton vezeti végig az olvasót, hogy az a kötet végére érve pontosan tudja, mit kell tennie a financiális függetlenedése érdekében – ez a FI/RE-sek bibliája.

Persze hátulütője is van ennek az életnek. Daniel bevallása szerint magányos, a szociális élete romokban hever, hisz soha nem mozdul ki, nem költ egy fillért sem. Ugyanakkor azt tervezi, a jövőben kamatostul éli ki magát. Texasba szeretne költözni a kedvező adótörvények miatt, és még többet fog olvasni. Vagy megtanul bendzsózni, ez is érdekli.

Kép: Isabell Winter // Unsplash


 

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója