Fotó: Johnny Vigersten / Unsplash
Pénz

Rekordon a lakásfelújítási hajlandóság

Forbes
2021. január 05. 2 perc olvasás

Ha tényleg mindenki felújít, aki eltervezte, 570 ezer lakást és házat érinthetnek a munkák.

A hazai lakásállomány közel 14 százalékán terveznek felújítási, korszerűsítési munkálatokat – állítja a GKI és a Masterplast közös elemzése. Ha mind valóra is válik, akkor 570 ezer lakást és házat újíthatnak fel a következő időszakban. A 14 százalékos hajlandóság a kutatás szerint közel 15 éves rekord.

A családi házak tulajdonosait érdekli legjobban a felújítás, közel 18 százalék tervez valamilyen munkálatot. A panellakások közt 10, míg a téglaépítésű társasházi lakások közül 12 százalékot érinthetnek a munkák.

Sőt, minél kisebb településre megyünk, annál nagyobb a hajlandóság:

Budapesten a megkérdezett háztartások 12, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban 13 és 14, a községekben 18 százalék készül felújításra.

A magas felújítási hajlandóságban valószínűleg komoly szerepet játszanak a kormányzati intézkedések, különösen az otthonfelújítási program, ami családonként maximum 3 millió forint lehet, illetve az ezt kiegészítő otthonfelújítási kölcsön. A községek aktivitásában a 2020 elejétől hatályos falusi csok is érdemi ösztönző erőt jelenthet.

A GKI szerint a felmérés 2020 januárjától készül. A megkérdezett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Borítókép: Johnny Vigersten / Unsplash