Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Összefogott az Ingatlan.com és a KSH: közös indexen mutatják meg, hogy drágulnak az albérletek

Lakbérindexet fejlesztett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ingatlan.com. A mutatót az Ingatlan.com adatbázisában szereplő, kiadásra kínált lakások árából képzi a KSH saját statisztikai módszertanával, és azt mutatja meg, hogyan alakulnak az átlagos budapesti és nagyvárosi albérletárak. Az index havonta frissül, alapját, a 100-as értéket pedig a 2015-ös adatok adják.

Mivel az Ingatlan.com a lakás- és albérletpiac fontos szereplője, az index alapjául szolgáló adatbázis az elérhető ingatlanok jelentős részét lefedi. A portál külön megegyezés keretében adta át az adatokat, a KSH pedig nem tervezi, hogy más szervezeteket, magánszemélyeket adatszolgáltatásra kötelezne.

Nagy volt a bezuhanás

Az első index jól ábrázolja, hogyan nőttek az albérletárak: a 2015-ös 100 pontról idén januárra közel 160 pontig. A mutató volatilitásán nyomon lehet követni az ingatlanpiacot érintő fontosabb eseményeket: a tanévkezdés mindig megdobja az árakat, pedig nyáron általában a turisztikai fellendülés a fő mozgató erő. Idén azonban a járvány, valamint év elején az Airbnb-piac túlkínálata 2018-as mélységekbe lökte a mutatót: Budapesten kerületenként legalább 10 százalékpontos csökkenés figyelhető meg.

Forrás: KSH

A budapesti lakbértérkép jól látható az egyértelmű tendencia: Pest és Buda belső kerületei magasan a legdrágábbak, Észak-Buda a középmezőnybe tartozik, Dél-Budán és Pest külső kerületeiben vannak a főváros legolcsóbb kiadó lakásai.

Nem teljes körkép

Fontos kiemelni azonban, hogy a lakbérindexet a kínálati árakból számolják, nem pedig a bérlő és a bérbeadó között ténylegesen megkötött szerződéses lakbér alapján. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: a korábbi években készült a témában felmérés, ami azt mutatja, hogy nincs érdemi különbség a kínálati és a tényleges árak között. Ugyan az Ingatlan.comé a legnagyobb adatbázis, de az indexben nem szerepelnek a más oldalon vagy különböző közvetítőkön át kiadásra kínált lakások árai.

Az Ingatlan.com sztoriját a 2018. júniusi Forbes magazinban írtuk meg. A cég vezető gazdasági elemzőjével, Balogh Lászlóval még a járvány bedurvulása előtt, márciusban közöltünk nagyinterjút.

Borítókép: Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője


Oszd meg!