Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Őrült tempóban a lakáspiac: már a panelek négyzetmétere is 400 ezer forint

Nem állt meg a drágulás, erős a forgalom a hazai lakáspiacon. A Duna House első féléves összesített adatai szerint az ingatlanok négyeztméterára és az adásvételek száma is emelkedett. A fővárosban még mindig a panellakások ára növekedett a legnagyobb mértékben, az átlagos négyzetméterár már elérte a 400 ezer forintot. Az idei első félévre több mint 77 ezer tranzakciót becsülnek a szakemberek, ami a tavalyinál erősebb éves forgalmat jelez előre.

Ingatlanpiaci szakemberek és a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésében is erre az évre 10-12 százalékos áremelkedéssel számoltak az elemzők, ami az első féléves adatok alapján várhatóan teljesülni fog.

Advertisement

Budapesten a panelek drágulnak a legjobban

  • A budapesti téglalakások esetében az 5 százalékos áremelkedésnek köszönhetően jelenleg 541 ezer forint az átlagos négyzetméterár.
  • A legdrágább lakásokat továbbra is a V. kerületben találhatjuk, itt 914 ezer forint volt átlagosan egy négyzetméter 2018 első felében.
  • A fővárosi panellakások négyzetméterára elérte a 400 ezer forintos határt, és
  • a legkedveltebbnek számító XI. és XIII. kerületek bizonyos részeiben már az 500 ezer forintos átlagot közelítik.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint:

Ez már nem sokkal marad el a kevésbé felkapott kerületekben épülő új projektek lakásáraitól. A panelek a téglalakásoknál nagyobb ütemben drágultak, egyes kerületekben kétszámjegyű emelkedést is tapasztaltunk.”

Vidéken?

A megyei összesítések alapján vidéken is emelkedtek az árak, azonban itt erősebb területi különbségek találhatóak.

  • Az eddig kedvezőbb áron elérhető megyékben növekedett jelentősebb mértékben az átlagár.
  • Zala és Heves megyében a panel és tégla lakások árában egyaránt erőteljes emelkedés történt.
  • A megyei rangsorban nem történt változás, még mindig Veszprém megye a főváros után a legdrágább terület.
  • A vidéki panellakásoknál 200 és 300 ezer forint közötti négyzetméter árral számolhatnak az eladók és a vevők az idei évben.

A következő félévben az újépítésű projektek folyamatos átadása tarthatja lendületben az ingatlanpiacot. A Duna House így továbbra is a tavalyinál több, mintegy 160-180 ezer ingatlanpiaci tranzakciót vár 2018-ra.

 

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.

Pablo Picasso