Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Óriási Elon Musk hatása: elég egy szó a Twitterre és elszáll egy eszköz árfolyama

Egy szót posztolt csak a Twitterre Elon Musk, méghozzá olyat, amit az átlagfelhasználó nem is ismer. A szóban forgó kriptovaluta árfolyama viszont kilőtt.

Alaposan megmozgatta Elon Musk a Dogecoin nevű kriptovaluta árfolyamát – szúrta ki a Portfolio. Musk vasárnap írta ki a Twitterre, hogy „Doge” – a követők pedig egyből beszálltak az eszközbe.

A Dogecoin jegyzése 20 százalékot ralizott egyből, azóta korrigált némelyest, de még mindig 15 százalékkal drágább, mint a tweet előtt volt.

Hozzátartozik, hogy nem sokkal később Musk a Twitter-profilját is úgy módosította, hogy a „Dogecoin volt CEO-ja.”

A Musk-hatás azonban korlátozott, a kis kapitalizációjú valutákra hathat, a nagyobbakra nem. A Dogecoin árfolyama most 0,004 dollár, azaz kevesebb, mint egy cent fele, kapitalizációja pedig 578 millió dollár. Még aznap Musk a Bitcoint kritizálta, azt írta, hogy a „Bitcoin majdnem akkora marhaság, mint a fiat pénzek” (a fiat pénz a jegybankok által kibocsátott törvényes fizetőeszköz).

A 428 milliárd dolláros Bitcoin-piac azonban meg sem érezte a dolgot: a jegyzés továbbra is 23 ezer dollár fölött áll.

Mindez rámutat a kriptovaluták egyik fő gyengéjére: a kicsi, szabályozatlan piacra, amit nagyon könnyű befolyásolni. A Dogecoin 2013-ban jött létre, eredetileg viccnek szánták, egy éppen népszerű mém, a Doge köré szervezték. Nincs semmilyen információ, hogy Musknak a tweetjén kívül lenne köze a valutához, a Dogecoin használata pedig meglehetősen elenyésző a vezető valutákhoz képest.

A bejegyzés tehát felfogható poénnak, pénzügyi polgárpukkasztásnak, amivel Musk gyakran él, erre utalhat az is, hogy még aznap elég pajzán képeket posztolt a Bitcoin-lázról. Tekinthető azonban piacbefolyásolásnak (már nyáron is éltette a Dogecoint), amit a szabályozott piacok hatóságai keményen büntetnek, Musk is járt már pórul az amerikai tőzsdefelügyelettel.

Oszd meg!